Nouă localităţi din Argeş – pe rutele din Programul „România Atractivă”

de | 25.05.2024 11:00 | Din ediția tipărită, Eveniment, Județean, Lifestyle

Săptămâna trecută, a fost lansat Programul „România Atractivă”, o platformă multimedia de promovare a turismului cultural care prezintă 12 rute din 35 de județe, cu un total de 275 de obiective culturale. Este primul program național de turism cultural, realizat prin PNRR.

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, cele 275 de obiective de vizitat, prezentate deja în platforma multimedia dedicată, vor fi semnalizate inclusiv prin infrastructură rutieră specifică până în 2026. Pe lista obiectivelor se regăsesc castele, cetăți sau conace, sate cu arhitectură tradițională, biserici fortificate sau de lemn, mănăstiri incluse în patrimoniul UNESCO, acestea fiind doar o parte dintre tematicile pe care au fost dezvoltate primele itinerarii de turism cultural ale României.

Nouă localităţi din Argeş se regăsesc pe traseele a patru din cele 12 rute care alcătuiesc programul

► Pe Ruta Culelor, este inclus şi Ansamblul Cula Sfântul Mina-Orchidan din Ștefănești, județul Argeș, o comoară istorică ascunsă în inima vechii așezări a Brătienilor, ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aici se spune că însuși domnitorul Constantin Brâncoveanu poposea pentru culesul viilor din Valea Mare, pe vremea când conacul era în proprietatea familiei Brâncoveanu.

cula stefanesti

Ruta bisericilor din lemn trece şi prin comuna Bascov, mai exact prin satul Glâmbocu, unde se află biserica „Adormirea Maicii Domnului” ridicată în anul 1808, dar şi prin comuna Coşeşti, unde în satul Jupâneşti se află „cea mai frumoasă şi bine conservată biserică din sud-estul Europei“ construită în 1742 sau „Biserica Inimoasă” pentru că fiecare bârnă păstrează inima copacului din care a fost tăiată. De asemenea, pe aceeaşi rută au fost incluse şi bisericile de lemn „Nașterea Domnului” – Călugărița, Leordeni (1746), „Sfântul Ioan Botezătorul” din Bărbălătești, Valea Iaşului (1800) şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Dragoslavele (1675-1700).

bascov

► Pe Ruta satelor cu arhitectură tradițională, se regăseşte arhitectura vernaculară a comunei Nucșoara: „Se spune că primul locuitor a fost un refugiat în vremuri de restriște, care s-a așezat la poalele Munților Făgăraș, într-un loc căruia și astăzi i se spune „Sub Nuci”. De aici i-a venit numele. Și tot de aici a început totul: satul a înflorit sub mâinile harnice ale oamenilor de la munte, obișnuiți să lucreze din greu la pădure, în piatră, la sare sau la cărbune. Și-au construit case din lemn, le-au împodobit cu broderii sculptate și au învățat să le acopere cu șiță de mâna lor lucrată.” – aşa începe prezentarea satului din nordul Argeşului, cu care programul îşi propune să atragă potenţialii turişti.

► Nu în ultimul rând, Argeşul este prezent şi pe Ruta gastronomiei tradiționale românești, cu două localităţi: Aninoasa şi Valea Mare-Pravăţ. Dacă prezenţa comunei Aninoasa este justificată de ghiveciul călugăresc dumnezeiesc pregătit la Mănăstirea Slănic, pentru Valea Mare-Pravăţ se doreşte popularizarea zacuştii de păstrăv.

Manastirea Slanic

Sursa foto: romania-atractiva.ro

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Litoralul pentru toți 2024. Tarife de la 35 de lei pe noapte

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole