Mai puțin de 20% din locuințele argeșenilor sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale

de | 21.09.2024 17:50 | Din ediția tipărită, Economic, Județean

Ciclonul Boris a făcut ravagii săptămâna trecută și în Argeș. Cerul s-a rupt și șuvoaiele s-au revărsat, provocând inundații mai ales în Pitești și în comunele limitrofe, dar și în zona Curtea de Argeș, în unele situații fiind nevoie de intervenția pompierilor. Cei ale căror case au fost inundate și-au pus mâinile în cap, gândindu-se că acum trebuie să scoată bani grei din buzunare pentru reparații și pentru acoperirea pagubelor provocate de apele revărsate. Nu și cei care au o asigurare pentru locuință valabilă.

Din păcate, în Argeș, la ora actuală, pentru mai puțin de 20% dintre locuințe sunt încheiate polițe de asigurare împotriva dezastrelor. Potrivit PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), în Argeș, la sfârșitul lunii august, figurau ca fiind asigurate doar 58.464 de locuințe, reprezentând 19,93% din total. Din punct de vedere al gradului de responsabilitate a cetățenilor în ceea ce privește asigurarea locuințelor, județul nostru se situează sub media națională, care este de 23,2%. Ca o comparație, bucureștenii și-au asigurat locuințele în proporție de peste 40%, județele cu cele mai mari procente de imobile pentru care s-au încheiat polițe de asigurare fiind Timiș (34,73%), Brașov (32,89%) și Prahova (28,72%).

Cum obţii despăgubirile dacă ai casa asigurată

Dacă aveți încheiată o poliță de asigurare și locuința dumneavoastră a fost afectată de inundații, trebuie să anunțați imediat autoritățile competente – ISU sau Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul primăriei pe raza căreia se află locuința – care vor constata, vor declara starea de dezastru și vor delimita zonele de calamitate pentru ca orice daună cuprinsă în riscurile asigurate să poată fi identificată corect.

Următorul pas este să solicitați autorităților menționate întocmirea procesului-verbal care atestă producerea evenimentului asigurat și să contactați cât mai repede posibil compania de asigurare prin care a fost eliberată polița PAD, dar nu mai târziu de 60 de zile de la data producerii evenimentului asigurat, pentru avizarea daunei. În cazul în care beneficiați de ajutor social, contactați direct PAID pentru avizarea daunei.

(Foto descriptiv. Sursa foto: TVRinfo.ro)

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Acțiuni ale pompierilor argeșeni dislocați în zonele inundate din Galați

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Pitești | Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale | Prahova

Ultimele articole