Organizația Națiunilor Unite (ONU) a precizat într-un comunicat de presă transmis în urmă cu câteva zile, faptul că în această lună, populația lumii va ajunge la 8 miliarde de locuitori.
Aceștia estimează totodată că populația lumii ar putea crește la aproximativ 8,5 miliarde de locuitori în 2030 iar în anul 2050 aceasta ar putea ajunge la 9,7 miliarde.
Ultimul raport pe demografie, “Proiecții ale populației globale 2022” estimează că la acest moment ar fi 7,942 miliarde de locuitori.
Specialiștii preconizează că populația a peste 60 de țări sau zone va scădea cu 1% sau chiar mai mult între anii 2022 și 2050. Acest lucru va fi din cauza nivelurilor scăzute de fertilitate susținute și, în unele cazuri, a ratelor ridicate de emigrare.
În ceea ce privește creșterea preconizată a populației mondiale până în anul 2050, aceasta va fi concentrată în opt țări, și anume: Republica Democrată Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Republica Unită a Tanzaniei.
Reprezentanții ONU mai precizează faptul că speranța de viață la naștere la nivel mondial a ajuns la 72,8 ani în 2019, observându-se o îmbunătățire de aproape 9 ani față de anul 1990.
Aceștia preconizează o longevitate medie globală de aproximativ 77,2 ani în anul 2050.
Referitor la COVID-19 specialiștii sunt de părere că pandemia a afectat speranța de viață la nivel mondial, aceasta scăzând în anul 2021 la 71,0 ani.
În unele țări, este posibil ca valurile succesive ale pandemiei să fi produs reduceri pe termen scurt ale numărului de sarcini și nașteri, în timp ce pentru multe alte țări există puține dovezi ale unui impact asupra nivelurilor sau tendințelor fertilității. Pandemia a restricționat grav toate formele de mobilitate umană, inclusiv migrația internațională”, subliniază Organizația Națiunilor Unite.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: