Ajunul Crăciunului aduce cu sine o atmosferă deosebită, plină de bucurie și tradiții care îi unesc pe cei dragi. În această seară specială, cea de Ajun, gospodinele se bucură de roadele muncii lor, pregătind masa pentru întâmpinarea lui Moș Crăciun, în timp ce colindătorii vestesc Nașterea Domnului Iisus Hristos.
În multe comunități, se spune că în seara de Ajun, stăpânii caselor trebuie să adune de prin sat toate lucrurile împrumutate. De asemenea, fetele nemăritate roagă mamele să-l determine pe preot să zăbovească un timp pe laiță (bancă din scânduri) și să mănânce câte ceva. Se spune că astfel pețitorii fetelor nemăritate nu vor întârzia.
Această seară este, fără îndoială, plină de speranțe și dorințe, iar colindul cu ”Steaua” aduce un plus de magie. În unele zone din Muntenia, în seara de Ajun, colindătorii merg din casă în casă cu ”Steaua” și vestesc Nașterea Domnului Iisus Hristos. Cei care colindă cu ”Steaua” sunt recompensați în zilele noastre de stăpânii casei cu bani, nu cu mere, nuci ori colaci făcuți de gospodine, cum se întâmpla cu ani în urmă. Acest obicei vechi, ce se întâlneşte la toate popoarele creştine, vrea să amintească de steaua care i-a călăuzit pe cei trei magi, iar copiii pornesc din casă în casă, aducând vestea nașterii.
””Iar daca S-a născut Iisus în Betleemul Iudeii, în zilele lui Irod regele, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Răsărit steaua Lui și am venit să ne închinăm Lui.” (Matei 2; l-2)
Steaua de la Betleem reprezintă un simbol asociat pentru totdeauna cu Nașterea Domnului. A fost supusă studiului atât de către oamenii de știință, cunoscuți astronomi, cât și de Părinții Bisericii și renumiți teologi. De-a lungul timpului s-au dat numeroase interpretări stelei amintite de Evanghelistul Matei, aceasta fiind privită fie ca un eveniment astronomic pe linia legilor fizice, fie ca fenomen miraculos”, potrivit celor de la crestinortodox.ro.
Astfel, tradițiile de Crăciun ne amintesc de importanța comunității și a legăturilor familiale, transformând luna decembrie într-o perioadă de neuitat. Să ne lăsăm purtați de acest spirit al sărbătorilor și să ne bucurăm de frumusețea colindelor ce ne însoțesc în această noapte magică. Să ne amintim unul dintre cel mai cunoscut colind de stea:
- Steaua sus răsare,
- Ca o taină mare,
- Steaua străluceşte
- Şi lumii vesteşte
- Şi lumii vesteşte
- Că astăzi curata,
- Preanevinovata
- Fecioara Maria,
- Naşte pe Messia
- Naşte pe Messia
- În ţara vestită
- Bethleem numită.
- Magii cum zăriră
- Steaua şi porniră
- Mergând după rază
- Pe Hristos să-L vază
- Pe Hristos să-L vază.
- Şi dacă sosiră,
- Îndată-L găsiră,
- La Dânsul intrară
- Şi se închinară
- Şi se închinară
- Cu daruri gătite
- Lui Hristos menite,
- Luând fiecare,
- Bucurie mare
- Bucurie mare
- Care bucurie
- Şi la noi să fie
- De la tinereţe
- Pân’la bătrâneţe
- Pân’la bătrâneţe.
Foto descriptiv. Sursă foto: AV
Citiți, de asemenea, pe anchteoanline.ro: