Pentru ca argeșenii și turiștii să se bucure în siguranță de Sărbătoarea Floriilor și de Simfonia Lalelelor, eveniment emblematic ajuns la cea de-a 48-a ediție, autoritățile au anunțat măsuri suplimentare de ordine publică.
Astfel, în perioada 11–13 aprilie, polițiștii, jandarmii și pompierii vor fi la datorie, atât în municipiul Pitești, cât și în întreg județul Argeș, cu scopul de a preveni incidentele, de a gestiona traficul și de a proteja bunurile și persoanele.
Zilnic, aproape 60 de polițiști în Pitești
În zona centrală a municipiului Pitești, acolo unde se vor desfășura expoziția florală și manifestările cultural-artistice, vor fi prezenți zilnic aproximativ 60 de polițiști. Aceștia vor acționa pentru prevenirea furturilor, a faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii publice. În afara perimetrului evenimentului, polițiștii rutieri vor veghea asupra siguranței circulației rutiere.
Vor fi mobilizați polițiști din structurile de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale și investigarea criminalității economice.
Sâmbătă, zi de vârf
Ziua de sâmbătă este așteptată a fi cea mai aglomerată, atât din cauza programului artistic extins, cât și datorită vacanței școlare. În această zi vor fi organizate acțiuni preventiv-educative de către polițiștii de prevenire, jandarmi și reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.
Aproape 700 de polițiști în tot județul
La nivelul județului Argeș, vor acționa aproape 700 de polițiști, care vor avea în vedere zonele lăcașelor de cult, zonele turistice, dar și toate evenimentele cultural-artistice. Misiunea lor este de a preveni incidentele, de a interveni prompt în caz de nevoie și de a asigura fluidizarea traficului rutier.
Polițiștii argeșeni atrag atenția asupra intensificării traficului rutier în această perioadă, atât în Pitești, cât și pe drumurile naționale și județene, pe fondul participării la evenimente, cumpărăturilor sau deplasărilor spre locuri de petrecere a Floriilor.
Pentru prevenirea accidentelor, șoferii sunt sfătuiți: să păstreze o distanță de siguranță față de vehiculul din față, să adapteze viteza la condițiile de drum și trafic, să nu se angajeze în depășiri periculoase și să respecte indicațiile polițiștilor din teren.
Recomandări pentru prevenirea furturilor din genţi şi buzunare
În aglomerațiile urbane, riscul furturilor din genți și buzunare este crescut. În acest context, polițiștii argeșeni recomandă următoarele:
- În zonele aglomerate din pieţe, supermarket-uri, bazaruri, manifestaţi atenţie deosebită asupra banilor sau a altor obiecte personale; nu lăsați geanta, borseta sau portofelul nesupravegheate în coșul de cumpărături;
- Când efectuaţi diverse plăţi, nu scoateţi toţi banii pe care îi aveţi asupra dumneavoastră, ci doar suma necesară pentru efetuarea plății;
- Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei, în sacoşă sau la vedere. Acesta se păstrează cel mai sigur în buzunarele interioare ale vestimentaţiei;
- Acordaţi o mai mare atenţie poşetei, dar și plaselor care conţin cumpărături;
- În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi cu intenţie, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment şi observați cu atenţie persoanele din jurul dumneavoastră;
- Nu vă lăsaţi atraşi în locuri izolate pentru a cumpăra lucruri de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea.
De asemenea, IPJ Argeș a venit cu o serie de recomandări și pentru prevenirea furturilor din autoturisme:
- Nu lăsaţi în autovehicul aparatură electronică (sisteme GPS sau detectoare radar, laptop-uri, tablete), ori genţi sau documente importante;
- Evitaţi să păstraţi în torpedoul autoturismului actele de identitate, permisul de conducere, documentele de înmatriculare ale maşinii, documentele firmei, cărţi de credit, ordine de plată sau orice alte înscrisuri de valoare, pentru că acestea pot fi folosite de infractori;
- Evitaţi să parcaţi autoturismul în zone izolate și neiluminate, mai ales pe timpul nopții;
- Instalați sisteme de alarmare antifurt pe autoturisme, care odată activate descurajează infractorii, furturile oprindu-se de cele mai multe ori în faza de tentativă;
- Parcaţi autoturismele de transport marfă, în locuri special amenajate iar pe timpul staționării îndelungate, în locuri asigurate cu pază.
Dacă sunteți martorii sau victimele unei infracțiuni, rețineți cât mai multe detalii despre autor și apelați de urgență numărul 112. Intervenția rapidă a autorităților este esențială pentru limitarea pagubelor și identificarea făptuitorilor.
Foto: captură video IPJ Argeș
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
(VIDEO) Piteștiul și-a deschis porțile: Vino la Simfonia Lalelelor 2025! A început Parada Florilor!