Incredibil dar adevărat O fată de doar 14 ani a devenit mamă.
Aceasta a dat viață unui bebeluș chiar în ambulanța care o transporta spre spital.
Evenimentul a avut loc în județul Botoșani, în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Apelul la 112 a fost făcut de către familia fetei după ce aceasta a început să aibă dureri specifice nașterii.
Echipajul ambulanței ajuns la fața locului a constatat faptul că fata urma să nască iar spitalul prea departe. Paramedicii au decis în acel moment să cheme în ajutor o ambulanță cu medic.
Minora a fost preluată de un echipaj de terapie intensivă mobilă și a născut un bebeluș prematur de 1600 de grame.
Atât mama cât și copilul au fost duși la maternitate, au foost preluați de specialiști iari bebelușul transferat în secția de terapie intensivă.
Bebeluşul a ajuns cu stare generală mediocră, detresă respiratorie, hipotermie. A fost admis în Terapie Intensivă Neonatală, s-a instituit ventilaţie mecanică non-invazivă, încălzire controlată, stabilizare hemodinamică şi metabolică.
Prognosticul este influenţat atât de complicaţiile prematurităţii, vârsta extrem de tânără a mamei, dar şi naşterea în afara spitalului.
Este monitorizat permanent”, a precizat Carmen Zaboloteanu, medicul şef al secţiei neonatologie din cadrul Maternităţii Botoșani.
Conform publicației Monitorul de Botoșani aflăm că mamele minore reprezintă un fenomen la nivelul județului Botoșani.
Publicația amintește de un caz inedit petrecut în Maternitatea Botoșani, acolo unde în același salon au fost internate o mamă și o fiică, ambele născând băieți.
Statisticile arată că în prima jumătate a anului acesta au fost în jur de 30 de mame minore.
Potrivit organizaţiei „Salvaţi Copiii” în România unul din zece nou-născuţi provine din mame adolescente.
Fenomenul mamelor minore este unul cronicizat în România, despre care vorbim statistic, an de an. Dar aici nu e vorba despre statistică, ci despre copile care de multe ori au acces îngreunat la educaţie şi la servicii medicale şi care devin mame fără a fi pregătite fizic, emoţional şi social.
Salvaţi Copiii România lucrează direct în comunităţile vulnerabile, mergem acolo cu medici, voluntari şi asigurăm monitorizarea medicală pentru fetele şi femeile vulnerabile”, a precizat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, potrivit News.ro.
Medicii sunt de părere că o sarcină la o vârstă atât de fragedă are un impact devastator asupra vieții minorei.
Foto: Monitorul de Botoșani
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: