Într-o lume în care populația globală atinge 10 miliarde, industria alimentară se confruntă cu provocări fără precedent în asigurarea hranei pentru toți. De la porumbul care oferă o producție record, la semințele de in care se dovedesc a fi mai prietenoase cu mediul, uleiul de palmier iese în evidență ca soluția eficientă din punct de vedere caloric. Cu toate acestea, acest ingredient omniprezent în produsele alimentare are un cost ecologic semnificativ. În acest context, unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic, a vorbit despre impactul alegerilor alimentare asupra sănătății noastre și a planetei.
”Mâncarea viitorului va fi cu ulei de palmier
În curând vom fi 10 miliarde de oameni pe planetă, care trebuie hrăniți! Pentru industria alimentară nu se mai pune problema de calitate sau gust, contează doar randamentul și producția de calorii la hectar. Cum se iau deciziile când vine vorba de materia primă din care se face mâncarea noastră? Iată un exemplu de calcul nutrițional pragmatic:
Porumbul este o plantă avidă de îngrășăminte, apă și pesticide, dar face o producție record de 10 tone grăunțe la hectar asta înseamnă 40 milioane de calorii, ce pot hrăni 50 de persoane timp de un an!
Semințele de in sunt bogate în Omega 3, iar planta nu consumă aproape deloc îngrășăminte, pesticide sau apă (ploaia din luna mai îi ajunge). Producția este de numai 20-25 qintale la hectar, echivalent cu 13 milioane de calorii, ce pot hrăni 17 persoane timp de un an, adică de 3 ori mai puțin decât porumbul
Un hectar de palmieri produce 6 tone de ulei, echivalent a 54 milioane de calorii, ce pot hrăni 75 de persoane timp de un an.
Concluzia? Palmierul este câștigător detașat la capitolul randament alimentar, așa că nu vă mirați dacă uleiul de palmier a devenit un ingredient prezent în majoritatea produselor…ieftin, mult și sățios! Din păcate exploatarea intensivă are impact negativ asupra mediului… dar asta nu pare să oprească pe nimeni”, explică nutriționistul Mihaela Bilic, într-o postare publicată pe pagina de Facebook.
”P. S. Apropo de uleiul de palmier din pufuleți, este cea mai stabilă grăsime la încălzire, deci nu vă speriați de ea, mai ales când e în cantitate mică. Dar da, nu este eco- friendly!”, a mai punctat Mihaela Bilic.
Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook APIA și Facebook Mihaela Bilic.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
ITM Argeș anunță: Noul portal REVISAL este acum online pentru angajatori și angajați