Premierul Marcel Ciolacu a anunțat organizarea unei celule de criză la nivelul Guvernului, cu scopul de a coordona acțiunile necesare pentru recuperarea pieselor de tezaur furate de la expoziția de la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Echipa, formată din reprezentanți ai mai multor ministere, va colabora strâns cu autoritățile olandeze și va verifica legalitatea organizării expoziției. În plus, premierul a subliniat că mâine va dispune trimiterea Corpului de Control al Prim-ministrului la Ministerul Culturii pentru a verifica toată documentația legală care a stat la baza organizării acestei expoziții în Olanda. Totodată, Marcel Ciolacu spune că a discutat cu ministrul de Interne să ”trimitem de urgență în Olanda o echipă de polițiști criminaliști care să lucreze alături de autoritățile olandeze în ancheta desfășurată pentru recuperarea tezaurului românesc”.
”Am decis organizarea unei celule de criză la nivelul Guvernului pentru coordonarea eficientă a activităților care țin de recuperarea celor patru piese de tezaur furate de la expoziția organizată la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Din această celulă de criză fac parte reprezentanți ai Ministerului de Interne, Poliției Române, Ministerului de Justiție, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Culturii.
În acest sens, mâine voi dispune trimiterea Corpului de Control al Prim-ministrului la Ministerul Culturii pentru a verifica toată documentația legală care a stat la baza organizării acestei expoziții în Olanda.
De altfel, ministrul Culturii, doamna Natalia Intotero, va avea mâine întâlniri cu familia regală și cu premierul olandez în marja evenimentelor de comemorare a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz din Polonia, unde va transmite mesajul ferm al Guvernului României ca aceste piese inestimabile de patrimoniu să fie recuperate cât mai rapid.
În plus, am discutat cu ministrul Predoiu să trimitem de urgență în Olanda o echipă de polițiști criminaliști care să lucreze alături de autoritățile olandeze în ancheta desfășurată pentru recuperarea tezaurului românesc.
Și am cerut ca experții români să se deplaseze de urgență în Olanda și să asigure aducerea în țară cât mai rapidă a celorlalte piese de patrimoniu care au făcut obiectul acestei expoziții.
Este o situație foarte gravă, dar acest jaf care trebuie soluționat cu celeritate nu trebuie să devină combustibil pentru propagarea a tot felul de teorii ale conspirației de către cei care vor să obțină capital politic facil.
Tezaurul se va întoarce în România și toate autoritățile statului lucrează la asta.”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
Vă reamintim că ”au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României”.
Foto descriptiv. Sursă foto:gov.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Jaf la muzeu. Obiecte din tezaurul dacic al României au fost furate