Ministerul Finanțelor și ANAF au anunțat marți că au publicat un ghid pentru contribuabili care oferă informații esențiale pentru adoptarea și implementarea facturării electronice. Acest ghid vine în contextul în care RO e-Factura este obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate tranzacțiile realizate în România în relaţia business-to-business (B2B).
De asemenea, potrivit informării celor de la Ministerul Finanțelor în ghid veți găsi informații despre cum se utilizează și se accesează sistemul, cum se utilizează aplicația gratuită, dar și o secțiune de întrebări și răspunsuri.
În relaţia business-to-business
Procesul de implementare e-Factura va fi realizat în două etape. Astfel, potrivit sursei citate, în prima etapă, în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, pentru care există obligația utilizării Ro e-Factura începând cu data de 01 iulie 2022. De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România au obligația, începând cu 1 ianuarie 2024, să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B pentru livrări de bunuri și prestări de servicii care au locul livrării sau prestării în România. În a doua etapă, începând cu data de 01.07.2024, emitenții facturilor electronice au obligația de transmitere a acestora către destinatari utilizând sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.
Mai multe informații, precum și ghidul se găsesc aici.
Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Ministerul Finanțelor
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Amenzi de peste 55 de mii de lei date de DSVSA Argeș, în luna noiembrie!