Premierul Ilie Bolojan a anunțat lansarea celui de-al doilea pachet de reforme fiscale, cu accent pe restructurarea companiilor de stat. Considerată una dintre prioritățile Guvernului, reforma vizează reducerea pierderilor, eficientizarea administrării activelor și creșterea calității serviciilor publice. În paralel, autoritățile vor introduce noi criterii de performanță și transparență în managementul acestor entități, urmărind rezultate clare și responsabilitate în folosirea banului public.
Premierul susține o conferință de presă la Palatul Victoria, unde prezintă al doilea pachet de măsuri fiscale și reforme structurale pregătite de Guvern. Premierul Ilie Bolojan a transmis în cadrul conferinței de presă că primul pachet al măsurilor fiscale au fost bine primite atât de oficialii europeni, cât și de investitori: „Am avut o reacție pozitivă din partea comisarului european pentru economie, iar a doua zi, lansarea unei emisiuni de obligațiuni a fost întâmpinată cu interes. România a reușit să se împrumute la dobânzi mai mici, ceea ce se traduce prin economii de peste 200 de milioane de euro la plata dobânzilor, în următorii 14 ani.” De asemenea, potrivit celor precizate de premier, agențiile de rating au evaluat pozitiv primul set de măsuri, considerându-l un pas important în direcția corectă. Însă, premierul avertizează că evoluția viitoare va depinde de modul în care vor fi aplicate următoarele reforme.
Mai departe, Ilie Bolojan a anunțat că în următoarele două săptămâni Guvernul va lansa un nou pachet de reforme, de această dată vizând companiile în care statul este acționar majoritar.
„Reforma companiilor de stat va fi una dintre prioritățile noastre. Din păcate, multe dintre activele administrate de aceste companii sunt valorificate mult sub potențialul real al piețelor în care operează”, a punctat Bolojan.
De altfel, potrivit premierului obiectivele reformei vizează reducerea pierderilor, creșterea calității serviciilor publice oferite și obținerea unor profituri mai mari, care să fie reinvestite în interes public: ”Este vorba, în esență, despre o administrare eficientă și responsabilă a acestor active”.
În sprijinul acestor demersuri, Executivul va face publice, începând de săptămâna viitoare, informații esențiale despre conducerea companiilor de stat și indicatorii de performanță.
”Vom modifica criteriile de evaluare a performanței pentru a asigura o corelare reală între rezultate și responsabilitate”, a adăugat Ilie Bolojan.
Ilie Bolojan a anunțat că Guvernul va propune modificarea legislației privind activitatea AMEPIP, instituția care gestionează participațiile statului: „Vom propune modificarea legislației pentru ca numărul de societăți gestionate de AMEPIP să scadă. În prezent, spun că gestionează 1.400 de societăți, dar în realitate nu le pot gestiona. Acest număr trebuie redus la companiile cu adevărat relevante pentru economia românească, care în niciun caz nu pot depăși 200”.
Totodată, premierul a criticat performanțele slabe ale instituțiilor financiare deținute de stat: „Băncile de stat au randamente ale capitalului la jumătate față de băncile comerciale, în condițiile în care managementul primește salarii de peste 20.000 de lei net și indemnizații maxime. E clar că este loc de mult mai bine”.
O altă prioritate este modificarea legislației fiscale, pentru a îmbunătăți colectarea veniturilor. Ilie Bolojan a subliniat nevoia combaterii muncii la negru, în special în domenii precum construcțiile, și finalizarea digitalizării ANAF. Mai departe, premierul Ilie Bolojan a atras atenția și asupra modului în care spitalele eludează plafonarea sporurilor salariale, iar în multe cazuri, primăriile intervin în bugetul spitalului, ceea ce permite o bază salarială mai mare decât ar fi legal. Ilie Bolojan a criticat discrepanța dintre cheltuielile tot mai mari din sistemul sanitar și percepția publică asupra calității serviciilor. Potrivit premierului, cheltuielile cu medicamentele cresc constant și sunt insuficient reglementate. Un alt punct criticat de Ilie Bolojan a fost legat de abuzurile din sistemul de concedii medicale.
O altă măsură preconizată este descentralizarea autorizării jocurilor de noroc.
Referitor la reforma pensiilor speciale, premierul a mai explicat: „Aș încheia acest pachet de priorități cu unul dintre jaloanele din PNRR: pensionarea magistraților. Avem o pensionare prea rapidă în această categorie. Se pensionează, în mare parte, la 48 de ani. Din decretele semnate ca președinte interimar, toți se pensionau la 48 de ani, în afară de o doamnă care s-a pensionat la 60 de ani. Trebuie să-i trimit un buchet de flori. Bravo dumneaei că a stat atât în profesie”, a spus Bolojan. De asemenea, premierul susține că vârsta de pensionare trebuie unificată pentru majoritatea categoriilor profesionale, având în vedere dezechilibrul dintre populația activă și numărul de pensionari: „Vârsta de 65 de ani trebuie să fie baza pentru cele mai multe profesii din România, pentru că nu vor mai fi oameni care să ne plătească pensiile. Cel puțin jumătate din această categorie de populație nu lucrează”, a explicat Bolojan.
Referitor la eficientizarea autorităților publice și îndeplinirea unor jaloane din PNRR, Ilie Bolojan a explicat: „Ne referim la impozitarea proprietății, care este un jalon pe care trebuie să îl îndeplinim. Autoritățile locale trebuie să își poată încasa impozitele. Dacă ai datorii, nu poți beneficia de bani de la stat până nu ți-ai achitat obligațiile”.
Premierul Ilie Bolojan a mai explicat că reforma administrației publice locale este una dintre componentele esențiale ale viitoarelor măsuri guvernamentale: „Avem orașe în România cu 1.900 de locuitori. Avem municipii cu 11.000 – 15.000 de locuitori, iar un municipiu ar trebui să aibă peste 50.000. Sunt autorități locale care au dovedit că pot funcționa cu mai puțini angajați și cu stimulente de performanță. Trebuie să redimensionăm acest aparat în așa fel încât să funcționeze bine, dar cu cheltuieli mult mai mici”.
De asemenea, premierul a precizat că o mare parte din administrația locală este subvenționată de la bugetul central și că este nevoie de reglementări clare privind salarizarea.
Știre în curs de actualizare
Foto descriptiv. Sursă foto: gov.ro.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Primul tren electric nou din România, vandalizat la niciun an de la intrarea în circulație