La începutul lunii iunie, magistraţii coordonaţi de prim-procurorul Laurenţiu Palaghia au finalizat cercetările într-un dosar ce îi are în prim plan pe doi medici argeşeni, acuzaţi că ar fi parafat documente medicale fictive pentru pacienţi pe care nici măcar nu i-au văzut la faţă, darămite să-i mai şi consulte.
Unul dintre cei doi medici care s-au ales cu dosar penal este nimeni alta decât Alina Petria, considerată atât de către pacienţi, cât şi de către colegii de breaslă cel mai bun gastroenterolog din Argeş, un medic foarte căutat, foarte apreciat şi despre care pacienţii au numai cuvinte de laudă. Celălalt doctor vizat de anchetă este medicul de origine siriană Dallou Samir, fost angajat al Spitalului Mioveni şi care în prezent lucrează la Ambulanţă.
► Au picat pe interceptări într-un dosar cu credite frauduloase
Conform surselor „Ancheta”, oamenii legii au aflat întâmplător de cazul concediilor medicale despre care se suspectează că ar fi fost acordate fictiv de către doi dintre medicii Spitalului Orăşenesc Mioveni. Dosarul penal a fost deschis la finalul anului 2021 în urma unei sesizări din oficiu a poliţiştilor de la Economic, care în timpul ascultării înregistrărilor efectuate în alt dosar au descoperit conversaţii ce aveau ca subiect aranjamentele pentru obţinerea unui concediu medical pentru o persoană care în realitate nu ar fi suferit de nicio afecţiune.
Amalia Dumitrache, o tânără de 31 de ani din Mioveni, era filată de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, fiind suspectată alături de alte persoane de obţinerea în mod fraudulos a peste 80 de credite în valoare de 17 miliarde de lei vechi în dauna CAR Automobile Dacia Asociaţie.
În timpul cercetărilor în acest dosar, anchetatorii au dat peste nişte convorbiri telefonice în care tânăra din Mioveni discută cu o cunoştinţă (Victoria Udroiu) despre obţinerea unui concediu medical pentru fiica acesteia (Cătălina Udroiu), angajată la firma Delta Invest SRL, susţinând că are intrare la o persoană care lucrează la Spitalul Mioveni.
Aceeaşi Amalia Dumitrache are de asemenea conversaţii şi cu o asistentă medicală din cadrul acestei unităţi medicale, Alina-Ionela Alexandru, în timpul cărora cele două discută nu numai despre eliberarea certificatelor de concediu medical de care avea nevoie cunoştinţa sa, ci şi despre faptul că i-ar fi cerut acesteia bani (sursele vorbesc despre 30 milioane lei vechi) în schimbul acestui serviciu. Magistraţii care investigau dosarul fraudelor cu credite au transmis toate probele adunate până în acel moment colegilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, care au preluat speţa.
► Inițial, medicii au fost suspectați de luare de mită
Ascultând dialogurile telefonice puse la dispoziţie, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş au aflat că la începutul lunii decembrie 2021 asistenta Alina Alexandru i-ar fi spus Amaliei Dumitrache că certificatul medical va fi făcut de dr. Samir Dallou, dar şi că ar fi dat 3 milioane unei doctoriţe şi încă 1 milion unei alte doamne sau domnişoare din cadrul spitalului. Mergând mai departe cu investigaţiile, anchetatorii au stabilit că medicul respectiv ar fi doctoriţa Alina Petria, iar cealaltă persoană – asistenta medicală Alexandra Petrescu, de la secţia de Gastroenterologie a Spitalului Mioveni.
În timpul cercetărilor, anchetatorii au ridicat de la Delta Invest două certificate de concediu medical, parafate de medicii Samir Dallou şi Alina Petria. Ulterior, la audieri, Amalia Dumitrache ar fi declarat că nu a fost singura dată când făcea astfel de servicii de „intermediere” pentru obţinerea de concedii medicale fictive, la fel procedând şi pentru angajaţi de la fosta Sealynx Automotive sau de la Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea care nici măcar nu călcaseră prin spital.
Toate documentele medicale identificate şi în cazul acestor persoane au fost ridicate de procurori şi expertizate grafologic, specialiştii atestând faptul că cele mai multe dintre certificatele de concedii medicale, fişele de spitalizare şi fişele de prezentare urgenţă suspectate a fi întocmite în fals erau semnate şi/sau completate de către medicul Samir Dallou. Cât priveşte pe dr. Alina Petria, semnătura acesteia ar apărea – conform expertului grafolog – pe un singur certificat medical.
În baza discuţiilor interceptate de anchetatori, iniţial, cei doi medici de la Spitalul Mioveni au fost cercetaţi şi pentru luare de mită, însă ulterior procurorii au renunţat la această acuzaţie, în condiţiile în care singurele probe erau indirecte, respectiv o discuţie în care asistenta Alina Alexandru îi povesteşte Amaliei Dumitrache că le-ar fi dat acestora anumite sume de bani. Mai mult decât atât, toţi martorii audiaţi, care au recunoscut că au primit certificate de concediu fără să meargă la o consultaţie medicală, au declarat că ar fi obţinut documentele fără să dea un leu.
► Procesul medicilor și asistentelor va începe la Tribunalul Argeş
La audieri, susţin sursele „Ancheta”, medicul Dallou Samir, care de altfel nu mai lucrează de aproximativ doi ani la Spitalul Mioveni, a refuzat să facă declaraţii, în schimb Alina Petria a negat cu vehemenţă că ar fi luat bani de la pacienţi, afirmând că nu îşi aminteşte de pacienta Cătălina Udroiu, pe al cărei certificat medical apar parafa şi semnătura sa.
Pe baza probelor şi a declaraţiilor adunate, procurorii coordonaţi de către prim-procurorul Laurenţiu Palaghia i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe cei doi medici, pe cele două asistente şi pe tânăra din Mioveni care a intermediat afacerea cu certificate de concedii fictive, rechizitoriul fiind transmis Tribunalului Argeş. Astfel, medicul Dallou Samir, în prezent angajat al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, a fost acuzat de fals intelectual în formă continuată (13 acte materiale), în vreme ce dr. Alina Petria este acuzată de fals intelectual, un singur document medical suspect fiind semnat de către aceasta – după cum susţin procurorii.
Cele mai grave acuzaţii planează asupra asistentei Alina Alexandru, care va fi judecată pentru trafic de influenţă şi fals intelectual în formă continuată, în vreme ce colega sa, Alexandra Petrescu, s-a ales doar cu acuzaţia de fals intelectual pentru acelaşi document ca şi şefa sa, Alina Petria. În ceea ce o priveşte pe Amalia Dumitrache, aceasta a fost trimisă în judecată sub acuzaţia de cumpărare de influenţă.
► Cine sunt cei doi medici acuzați de fals intelectual
SAMIR DALLOU
Aflat în România de peste 25 de ani, perioadă în care a devenit oficial cetățean român, Samir Dallou a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara şi a lucrat la Spitalul Mioveni din 2009 până în 2022.
Medicul Samir Dallou a fost protagonistul unui incident violent în 2018, atunci când, fiind de gardă la Spitalul Mioveni, a fost bătut cu sălbăticie de un bărbat beat, furios că doctorul nu găsea nicio rană pe trupul prietenului său care pretindea că îl lovise maşina.
În 2022, medicul de origine siriană a ajuns în stare gravă la Bucureşti, după ce a suferit o disecţie de aortă în timp ce se afla, de asemenea, de gardă la Urgenţa Spitalului Orăşenesc Mioveni.
ALINA PETRIA
Alina Petria este medic primar gastroenterolog, fiind absolventă a Facultăţii de Medicină din Cluj Napoca şi având rezidenţiatul la Fundeni. Este catalogată drept cel mai bun medic din Argeş pe specializarea sa, cu competenţe în endoscopie digestivă diagnostică şi ultrasonografie generală (nivel I+ II).
Membră a Societăţii Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie (SRUMB), membru afiliat al Federației Europene a Societăților de Ultrasonografie în Medicină și Biologie (EFSUMB), Alina Petria lucrează la Spitalul Mioveni din anul 2020, paginile de socializare fiind pline de aprecieri la superlativ cu privire la profesionalismul său.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
DECLARAȚII 2024. Cele mai importante modificări din averile politicienilor locali!