Asociația Medici pentru România, fondată și coordonată de către antreprenorul argeșean Alexandru Costache, și-a asumat o misiune dificilă, ce are ca țintă îmbunătățirea sistemului medical, prin popularea lui cu specialiștii necesari, dotarea cu echipamente și crearea de condiții normale de spitalizare. După ce au profesat în statele vestice, în care sistemul de sănătate este o prioritate, fondatorii organizației au decis să se întoarcă în țară și să găsească modalități prin care să implementeze inovația, implicarea și dedicarea pe care le-au văzut acolo și la ei acasă. Așa a fost creată, în 2020, Asociația Medici pentru România – din dorința de a construi și la noi un sistem medical la standardele celor din afară. Obiectivul este ca, prin întreaga activitate pe care o desfășoară, să se concentreze pe bunăstarea pacienților, pe creșterea calității îngrijirilor pe care le primesc, dar și pe a fi un sprijin pentru cadrele medicale române, de a le oferi șansa să lucreze în condiții demne de pregătirea lor, care să le ofere oportunități de dezvoltare.
Medici și în comunitățile slab deservite
Un plan ambițios demarat în acest an este convingerea medicilor să profeseze și în localitățile neatractive, rămase adesea fără asistență medicală. În această vară, Asociația Medici pentru România a început un parteneriat de colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care se concentrează pe Planul de Acțiuni Sectoriale pentru Dezvoltarea Resurselor Umane în Sănătate, implementat de Ministerul Sănătății din România. Scopul este de a crește retenția și recrutarea personalului medical în zonele rurale și slab deservite și asigurarea unui viitor mai sănătos pentru toată lumea.
În cadrul proiectului născut din acest parteneriat, respectiv „Inițiative de sprijin pentru personalul medical”, derulat în Programul Național de Redresare și Rezilienţă, au fost deja vizitate 7 spitale din ţară, inclusiv din Argeș. În cadrul acestor întâlniri a fost iniţiat dialogul cu manageri de spital, profesori, medici din diferite specialităţi, dar şi rezidenţi, asistenţi medicali şi reprezentanţi ai primăriei. Interviurile au avut ca scop identificarea unor soluţii de success în atragerea şi retenţia cadrelor medicale, oportunitatea de extrapolare la nivel naţional, fezabilitatea adaptării şi adoptării unor modele de bune practici de la nivel internațional, precum şi motive pentru care medicii rezidenţi ar considera sau respinge oferte de muncă în zone subdeservite, rurale sau fără afiliere academică.
Concluzia a fost că medicii nu fug de orașele de provincie din cauza unor venituri mici, deoarece acum salariile le oferă un confort financiar, însă se confruntă cu lipsa dotărilor care să îi ajute să își maximizeze activitatea de diagnostic și tratament. Mulți vor să profeseze în localitățile natale, însă printre problemele identificate ca piedici pe care aceștia le-au comunicat se numără infrastructura slabă a sistemului sanitar, problemele din sistemul educațional, dar și dificultatea ca ceilalți membri ai familiei lor să-și găsească un loc de muncă.
Medicul care merge într-o zonă slab deservită trebuie să aibă o școală, trebuie să aibă șansa ca soțul, soția sau cu cine merge acolo să își găsească un loc de muncă. Sunt foarte multe elemente de avut în vedere! Perspectiva de dezvoltare profesională e un aspect extrem de important, pentru că, dacă mergi într-o zonă slab deservită, automat și cazuistica e mai simplă, iar șansele de a progresa nu sunt la fel de mari ca într-un centru universitar.”, a detaliat Alexandru Costache.
Din discuțiile purtate cu medicii, rezidenții și managerii de spitale se identifică neajunsurile personalului medical. Informațiile vor fi sintetizate și analizate, iar în baza lor se va formula o serie de propuneri. Împreună cu Ministerul Sănătății, Asociația Medici pentru România va organiza un workshop în luna septembrie în cadrul căruia se vor discuta recomandările. Până la sfârșitul anului 2024, vor fi propuse modificări legislative pentru a-i sprijini pe medici să profeseze în comunități mici și slab deservite.
Etajul VI de la Pediatrie – renovat complet
În această primăvară, etajul VI al Spitalului de Pediatrie Pitești s-a redeschis, după o renovare temeinică. 700.000 euro a costat această modernizare profundă, care a schimbat complet spațiul de 1.100 mp ce nu mai văzuse nicio schimbare radicală în ultimele 4 decenii.
Sumele au fost atrase în urma inițiativei Medici pentru România, care a atras în acest demers sponsori și parteneri, transformând un vis în realitate.
Acum, copiii au parte de condiții de confort ca într-un spital privat.
Întregul etaj a fost recompartimentat, astfel încât în fiecare salon s-a amenajat câte un grup sanitar, păstrând numărul actual de paturi. Întreaga tâmplărie interioară a fost schimbată, iar instalațiile electrice, termice și sanitare au fost înlocuite în întregime. S-au montat instalații de fluide medicale, iar pardoselile și pereții au fost acoperiți cu covor și tapet PVC, pentru o dezinfectare eficientă.
Spitalul de Pediatrie Pitești are anual peste 30.000 de mici pacienți care vin aici atât pentru consultații și tratament, cât și pentru urgențe și deservește județele Argeș, Vâlcea și Dâmbovița.
Acesta este doar unul dintre exemplele care demonstrează forța pe care Asociația Medici pentru România o poate avea atunci când demarează un proiect în beneficiul comunității.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
MedLife SoloMed – Specialiștii noștri se vor asigura că veți avea parte de cea mai bună îngrijire