Brasseria Sfizioso deținută de chef Laura-Simona Crișan, cunoscută pentru apariția în emisiunea „Chefi la cuțite”, a sucombat. S-a întâmplat la aproximativ o lună după ce, exact lângă ea, în Gura Trivăii, s-a instalat țanțoș micul de Dedulești, mai exact Sibiceanu Grill Pitești. Nu știm dacă micul a răsturnat carul mare sau dacă era doar o chestiune de timp până când brasseria s-ar fi închis, pe motiv că managerul-chef se mai plânsese anterior că piteșteanul e mai degrabă frate cu împinge-tava decât cu dish-urile de mare fiță și angajament. Cert este că spațiul în care funcționează brasseria a fost scos la mezat. Cu inima frântă, chef Laura spune că Piteștiul nu o merită și privește în zare spre noi oportunități de business.
„Piteștiul… nu m-a primit! E o comunitate din care nu am simțit niciodată că fac parte”
„Laura, ai luptat mult. Ai muncit până la epuizare, ai gătit cu nervi, cu iubire, cu ironie, cu speranță, cu disperare. Și ai dat tot. Acum ești într-un punct de ruptură. Și e ok să te frângi. E ok să plângi. E ok să te închizi în cameră. Dar nu e ok să rămâi acolo. Pentru că tu, mai mult decât oricine, știi ce înseamnă să-ți iei viața și să o gătești din nou – cu alt gust, alt plating, dar tot cu mâinile tale. (…) Am pus anunțul că Sfizioso e de vânzare. O decizie care nu se ia peste noapte, dar care se simte ca o noapte fără somn. (…) Am încercat să fac altceva în Pitești. Să aduc gust, să aduc suflet, să creez o brasserie cu esență, nu doar cu aspect. Dar Piteștiul… nu m-a primit! Am auzit de N ori «Doamnă orașul acesta NU este pentru dvs.». E o comunitate din care nu am simțit niciodată că fac parte. Plină de persoane gata să se folosească de tine, să promită și să uite. Minciuni la tot pasul, zâmbete false, glazuri pe oameni goi. Aberanți și «stilizați» de carton – nici eu cu ei, nici ei cu mine. Nu am reușit să mă adaptez aici. Nu am rezonat cu ce se consumă, nici cu felul în care se «trăiește» ieșitul în oraș. Aici nu se vrea ceva nou, autentic, făcut cu mâna și cu mintea. Se vrea repede, ieftin, mult și fără să se întrebe de unde vine gustul. Și nu-i judec. Doar că nu suntem același aluat. Eu sunt cu mâinile înfipte în făină și gândurile în viitor. Dar nu plec înfrântă. Plec cu capul sus, pentru că știu că am creat un loc real, viu, onest. Un loc care, pentru cei care l-au înțeles, a fost acasă.”, a scris Laura Crișan, pe blogul ei culinar.
E drept, Piteștiul și-a păstrat din aerul și metehnele unui târgușor provincial. S-a mai deschis puțin către civilizație, către o pastă făcută ca la mă-sa acasă sau către fructe de mare, dar tot un maț la grătar ar mânca la finalul zilei. Nu degeaba brandul „’Nea Ilie” a ținut ani de zile loc de bucătărie de municipiu reședință de județ.
Luni, 9 iunie, chef Laura a oferit o ultimă cină la brasserie, un fel de petrecere de divorț sau ca în versurile poetului Nicolae Labiș: „Mănânc și plâng”.
„The Last Supper – La Sfizioso”. Pe 9 iunie, de Rusalii, în zi de sărbătoare, Brasseria Sfizioso și-a deschis porțile pentru ultima cină. Nu e un final, o seară de mulțumire. De gust. De oameni. De povești care merită să fie așezate pe masă.”, a anunțat chef Laura înaintea evenimentului.
Cine are curaj să înfrunte micul?
„Cedez activitatea Brasseriei Sfizioso – locație complet utilată, funcțională, cu concept clar și clientelă fidelă. Se află într-o zonă vizibilă, are toate dotările necesare pentru funcționare imediată și poate fi preluată așa cum este sau transformată după viziunea noului proprietar. Ce se oferă: locație complet amenajată în stil brasserie, mobilier profesional, echipamente HoReCa, decor cu identitate, terasă exterioară, parcare, posibilitate de preluare imediată. Se poate continua conceptul actual sau schimba complet în cafenea, cofetărie, wine bar etc.
Important: brandul Sfizioso nu se cedează – va continua sub alte forme (cursuri, carte, produse). Ce se cedează este activitatea actuală și spațiul complet funcțional. Este ideală pentru: un antreprenor care caută o locație la cheie, cineva care vrea să înceapă rapid o activitate în domeniul HoReCa, o echipă care vrea să-și lanseze propriul concept fără bătăi de cap cu amenajările.” – este anunțul postat de chef Laura Crișan.
Rămâne de văzut acum cine se încumetă să deschidă un business tot pe bază de haleală în zonă, căci micii de Dedulești sfârâie, alături, pe grătar. Și mai e și vară…
„Micul este frate cu românul!” – spune tânărul cocon Codruț Sibiceanu, cel care a preluat frâiele afacerii de la tatăl său. Și are planuri mari. Vrea să facă micul great again chiar și în Europa!
„Ne dorim cât mai multe restaurante Sibiceanu. Al patrulea va fi deschis tot la Dedulești. În 2026, va urma unul la Călimănești, este o stațiune frumoasă și se va dezvolta. Apoi la Bran, cât mai aproape de castel ne dorim. (…) În București vor fi două restaurante, în sectorul 1 și 6. În 7-8 ani, Sibiceanu restaurant va fi într-un oraș frumos din Europa. (…) Noi nu concurăm cu nimeni, concurăm cu noi înșine.”, a declarat tânărul manager.
Foto: ediția tipărită
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
87 de cupluri longevive din Pitești au fost celebrate la Filarmonică