O persoană care nu își achită amenzile de circulație în termen de cel mult un an ar putea rămâne cu permisul de conducere suspendat. De asemenea, radierea unui autovehicul din circulație ar fi condiționată de plata tuturor datoriilor către administrația locală. Aceste propuneri au fost discutate ieri în cadrul unei întâlniri dintre conducerea MinisteruluiDezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și reprezentanții autorităților locale.
Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, în prezența prim-ministrului și a vicepremierului Tánczos Barna, a avut marți o întâlnire cu reprezentanții autorităților publice locale, pentru a discuta despre pachetul de reformă administrativă propus de Ministerul Dezvoltării, care oferă soluții pentru situația financiară a autorităților locale și garantează mai multă descentralizare pentru comunitățile locale. Noile măsuri vizează responsabilizarea cetățenilor, eficientizarea administrațiilor locale și consolidarea descentralizării. Printre propuneri se află condiționarea unor drepturi – precum deținerea permisului auto sau achiziția de mașini – de plata datoriilor către bugetul local. Reforma se înscrie în direcția unor ajustări legislative bazate pe echitate socială și sustenabilitate fiscală.
Potrivit comunicatului publicat, întâlnirea a avut ca temă noul pachet de reforme elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Pe lângă măsurile anunțate anterior au fost discutate și noi modificări legislative, care au la bază principiul echității sociale. Potrivit propunerilor, o persoană care nu își achită amenzile de circulație în termen de cel mult un an ar putea rămâne cu permisul de conducere suspendat. De asemenea, radierea unui autovehicul din circulație ar fi condiționată de plata tuturor datoriilor către administrația locală.
De asemenea, se va reveni la sistemul proporționalității populației cu numărul de posturi de care pot dispune unitățile administrativ teritoriale. Astfel, conform legislației actuale, administrațiile locale pot spori numărul angajaților dacă populația localității crește, iar propunerea discutată marți ar reduce numărul de angajați publici locali în unitățile administrativ-teritoriale unde numărul locuitorilor scade.
Potrivit comunicatului Ministerului Dezvoltării, pachetul de reformă administrativă propune condiționarea achiziției unui autovehicul de achitarea taxelor locale și recuperarea permisului de conducere suspendat pentru nerespectarea regulilor de circulație doar după plata amenzilor. Autorizațiile de construcție vor putea fi eliberate doar dacă solicitantul nu are datorii la bugetul local, iar în cazul ajutoarelor sociale, autoritățile vor putea reține la sursă sumele datorate către autoritățile locale de beneficiar.
Reforma consolidează principiul descentralizării și simplifică procedura prin care atribuțiile și proprietățile publice de stat pot fi transferate în proprietatea administrațiilor locale. Reformele administrative vor face parte din al doilea pachet de măsuri financiare adoptat de Guvern.
Sursă foto: FB Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: