Ministerul Educației: O nouă strategie națională pentru combaterea îmbătrânirii populației și creșterea natalității

de | 20.02.2025 08:24 | Național, Administrație

Ministerul Educației și Cercetării din România a reacționat cu îngrijorare la avertismentele Organizației Națiunilor Unite privind riscurile asociate îmbătrânirii populației, subliniind scăderea natalității și a segmentului de populație de vârstă fertilă. În fața acestei provocări sociale, Ministerul propune o strategie națională focalizată pe educație și cercetare, având ca obiectiv principal îmbunătățirea sănătății familiei și creșterea natalității. Ministrul Daniel David evidențiază importanța acestor măsuri pentru viitorul națiunii, sugerând totodată un plan de rezervă pentru a compensa efectele pe termen scurt ale scăderii natalității prin dezvoltări inovative.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), în acest an, peste 20% din populație va trece de 65 de ani, iar România va intra în 2025 pe lista mondială ONU a societăților super-îmbătrânite. În acest context, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că a luat act cu îngrijorare de comunicatele Organizației Națiunilor Unite, care menționează și România ca țară aflată în situație de risc prin prisma îmbătrânirii populației (sănătății familiei și natalității). Acest fenomen se va accentua în anii următori, pe fondul scăderii segmentului de populație de vârstă fertilă și ca urmare a scăderii natalității.

Prin politicile educaționale (formale și nonformale și prin educația pe tot parcursul vieții) și cele de cercetare-dezvoltare-inovare, Ministerul are rolul-cheie în a înțelege, preveni și corecta această problemă socială a țării. În acest sens, Ministerul a solicitat o Strategie națională, bazată pe educație și cunoaștere științifică, actorilor principali implicați deja în astfel de analize, în primul rând pornind de la proiectul național pluridisciplinar „Sănătatea familiei și natalitate” (coordonat de domnul Grigore Iuga), desfășurat prin Academia de Științe Medicale, sub auspiciile Academiei Române, în colaborare cu o serie de universități reprezentative ale țării.

Sursă foto: FB Ministerul EDucației și Cercetării.

„De modul în care vom rezolva situația sănătății familiei și a natalității (îmbătrânirii populației) depind în viitor chiar existența națiunii noastre și bunăstarea acesteia. Primul și cel mai important plan (planul A) este cel legat direct de îmbunătățirea sănătății familiei și creșterea natalității. Există deja idei bune, derivate din cercetarea științifică, astfel încât cred că suntem în faza în care putem propune o nouă Strategie națională în acest sens, inclusiv cu implicarea autorităților relevante în domeniile de profil.

Ca demers secundar, pornind și de la observațiile «Raportului Draghi», cred că ne trebuie și un plan B, derulat în paralel cu planul principal (planul A) sau ca plan de siguranță, dacă planul A nu funcționează cu efecte rapide, și anume să compensăm o vreme natalitatea scăzută cu dezvoltări inovativ-competitive care să ne asigure, totuși, și bunăstarea socială. Ca ministru al Educației și Cercetării voi susține astfel de demersuri atât pe linia cercetării-dezvoltării-inovării, cât și în privința educării populației în acest sens.”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David.

Foto descriptiv. Sursă foto: FB Primăria Municipiului Pitești și FB Ministerul EDucației și Cercetării.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Super petrecere alături de Georgiana Lobonț și formația la Casa Lăzăroiu

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole