Ministrul Educației, Ligia Deca: ”Hărțuirea sexuală este un flagel cu efecte dezastruoase asupra victimelor”

de | 09.08.2024 09:16 | Administrație, Național

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat ieri, după ce scandalul de hărțuire sexuală de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a uimit o mare partea a opiniei publice, că ministerul pe care-l conduce a trimis, joi, propuneri de modificări și completări a legislației. Ligia Deca ți-a exprimat convingerea ”că întreaga societate și mecanismele instituționale trebuie să demonstreze „toleranță zero” pentru agresiunile împotriva demnității umane, indiferent de forma lor”.

Ligia Deca, ministrul Educației, a explicat: ”Așa cum am afirmat deja, hărțuirea sexuală este un flagel cu efecte dezastruoase asupra victimelor. Trebuie să facem tot ce putem pentru a le proteja și pentru a împiedica răspândirea unor astfel de comportamente. Avem această datorie față de victime, pentru că, simțindu-se protejate, vor avea mai mult curaj să denunțe abuzurile.

Ministerul Educației și-a respectat angajamentul și a transmis, astăzi (n.r. – joi), propuneri de modificare și completare a legislației, în urma cazurilor de hărțuire sexuală din mediul universitar semnalate în spațiul public.

Am convingerea că întreaga societate și mecanismele instituționale trebuie să demonstreze „toleranță zero” pentru agresiunile împotriva demnității umane, indiferent de forma lor. Propunerea Ministerului Educației, rezultată și în întâlnirea interministerială ce a avut loc la începutul săptămânii acesteia, este a unei reglementări care să se aplice tuturor instituțiilor”.

„Vom continua demersurile pentru armonizarea legislației„

Mai mult, ministrul Educației a explicat că se va continua demersurile pentru armonizarea legislației, cu mai mulți factori implicați, în cadrul unei dezbateri publice incluzive.

”Vom continua demersurile pentru armonizarea legislației printr-un dialog cu reprezentanții federațiilor naționale studențești, reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor și ai Consiliului de Etică și Management Universitar, în cadrul unei dezbateri publice incluzive.

Ca ministru, am urmărit permanent să institui pârghii de contracarare a tuturor formelor de violență din sistemul de învățământ, preuniversitar și superior.

Preocuparea mea pentru îmbunătățirea legislației în domeniul eticii și deontologiei profesionale a fost constantă. De aceea, noua Lege a învățământului superior și Codul-cadru de etică și deontologie universitară conțin deja prevederi care, puse în practică, vor duce la limitarea unui flagel – abuzul de poziția de autoritate.

În primul rând, reamintesc că noua Lege a învățământului superior definește hărțuirea sexuală. Apoi, prevede că orice sesizare este înregistrată. Atât legea, cât și Codul-cadru de etică prevăd explicit că este obligatorie protejarea identității victimei, în cazul unei sesizări. Mecanismul a depins de cadrul legal aplicabil la vremea instituirii lui, însă dezvăluirile din ultimele zile ale victimelor au demonstrat nevoia de a modifica inclusiv cadrul național de soluționare a petițiilor, care împiedică analiza petițiilor anonime.

Pentru că intervenția trebuie să fie în acord cu două principii care guvernează sistemul de învățământ superior – cel al autonomiei universitare și cel al răspunderii publice – Codul-cadru de etică prevede, în primul rând,  faptul că universitățile sunt obligate să reglementeze mecanisme proprii pentru prevenirea abaterilor de la normele de etică și deontologie universitară. Același document prevede obligativitatea universităților de a desfășura activități de prevenire privind încălcarea acestor norme. Include și obligația ca fiecare universitate să elaboreze ghiduri prin care detaliază cum sunt abordate și cum sunt soluționate încălcările normelor de etică şi deontologie universitară şi comportamentele abuzive ale oricăror membri ai comunității universitare.

Trebuie să facem priorități comune din prevenție, cooperare instituțională, instrumente de recunoaștere a abuzurilor și informare privind mijloacele de protecție! Dialogul duce, întotdeauna, la soluții!”, a transmis în încheiere ministrul Ligia Deca în postarea publicată pe pagina de Facebook.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Ligia Deca

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Mai multe străzi din Pitești rămân fără curent

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ligia Deca | Ministerului Educației | Ministrul Educației