România și Elveția demonstrează că diferențele culturale și lingvistice pot fi surse de îmbogățire și unitate. În țara noastră, douăzeci de minorități etnice sunt recunoscute și reprezentate, iar #limba, cultura și istoria fiecărei comunități contribuie la identitatea noastră colectivă. Aseară, la Muzeul Național al Țăranului Român, evenimentul „Elveția-România: muzica limbilor” a reunit oficiali de rang înalt pentru a celebra contribuțiile valoroase ale minorităților etnice și importanța incluziunii. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat necesitatea de a depăși stereotipurile și de a promova demnitatea și responsabilitatea socială. Cu ocazia prezenței la acest eevniment ministrul Simonma Bucura-Opresu, a purtat pe umeri un superb șal cu franjuri, alb și cu imprimeu floral. Acest accesoriu i-a transformat ținuta!
”Astăzi, de Ziua Internațională a Limbii Materne, celebrăm bogăția lingvistică, identitatea și comuniunea care ne definesc. Ieri, am marcat Săptămâna Internațională a Limbii Romanșe (romanșa, de sorginte latină, este a patra limbă oficială a Elveției) și Ziua Dezrobirii Romilor în România – momente de reflecție asupra trecutului, dar și asupra viitorului”, transmit cei de la Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS) în informarea publicată pe pagina de Facebook.
Evenimentul „Elveția-România: muzica limbilor”, organizat aseară la Muzeul Național al Țăranului Român de Departamentul Federal Elvețian pentru Afaceri Externe, a adus împreună oficiali și diplomați de rang înalt:
- Ignazio Cassis, ministrul afacerilor externe al Confederației Elvețiene
- E.S. Massimo Maggi, ambasadorul Elveției în România
- E.S. Ulla Krauss-Nussbaumer, ambasadorul Austriei
- E.S. Armelle Warnery, ambasadorul Franței
- E.S. Alfredo Durante Mangoni, ambasadorul Italiei
Prezentă la eveniment, Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, a subliniat importanța diversității culturale și lingvistice și a cooperării.
„Astăzi este despre demnitate, despre depășirea obstacolelor socio-economice ale comunităților, despre combaterea stereotipurilor și rasismului, despre responsabilitate și incluziune. Este despre contribuţia valoroasă pe care concetăţenii noştri de alte etnii au avut-o şi continuă să o aibă la dezvoltarea societăţii româneşti.”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu, potrivit sursei citate.
Prin Programul de Incluziune Socială, Elveția sprijină România cu 2,5 milioane de franci pentru combaterea discriminării și promovarea tradițiilor rome. Este un pas concret către un viitor mai echitabil, în care fiecare voce este auzită și respectată.
Foto descriptiv. Sursă foto: FB MMFTSS.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: