Ministrul Simona Bucura-Oprescu s-a întâlnit cu directorii DGASPC-urilor. ”Asistența socială nu se poate reforma din birouri”

de | 28.05.2025 09:01 | Național, Administrație

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a avut o întâlnire cu directorii DGASPC-urilor pentru a discuta provocările și soluțiile în sistemul de asistență socială din România, subliniind importanța colaborării directe și a reformelor legale pentru un sistem mai eficient și adaptat nevoilor celor vulnerabili. Potrivit informării MMFTSS, discuțiile au fost aplicate și au vizat provocările reale cu care se confruntă asistența socială în România, dar și soluțiile concrete pe care ministerul le pregătește.

Sursă foto: FB MMFTSS.

„Provocările sunt mari, la fel și obiectivele pe care le avem. Ne dorim un dialog permanent cu cei care lucrează în asistență socială la firul ierbii. Doar prin colaborare directă putem construi un sistem de asistență socială modern și eficient. Asistența socială nu se poate reforma din birouri. Soluțiile se construiesc împreună cu cei care lucrează direct cu copiii și familiile aflate în dificultate. ”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

La întâlnire au participat secretarul de stat Daniela Barbu, reprezentantul UNICEF în România, Anna Riatti, directori din minister și din instituțiile din subordine, precum și Bogdan Simion, președintele Federației Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil – FONPC.

Printre subiectele abordate s-au numărat: Procesul de dezinstituționalizare; Măsuri pentru creșterea calității și licențierea corectă a serviciilor sociale; Implementarea sistemului informatic național; Finanțarea serviciilor destinate copiilor cu dizabilități și tulburări de comportament

Legea 100/2024 privind reforma sistemului de asistență socială a adus modificări importante, punând accent pe:

  • finanțarea care urmează beneficiarul;
  • descentralizarea responsabilităților;
  • condiții clare de acreditare și licențiere a serviciilor sociale;
  • îmbunătățirea procesului de acreditare a furnizorilor de servicii sociale;
  • consolidarea rolului inspectorilor sociali;
  • creșterea gradului de colaborare interinstituțională între instituțiile cu rol de evaluare, monitorizare și control;
  • colaborarea cu societatea civilă în monitorizarea calității serviciilor.

În ceea ce privește programele de finanțare ale MMFTSS, prin PNRR, componenta C13 – Reforme sociale, sunt în curs de implementare 155 de centre de zi pentru copiii aflați în risc de separare de familie. Bugetul total contractat este de 73,9 milioane euro, dintre care peste 50,6 milioane euro din fonduri PNRR. Numărul estimat de #copii beneficiari este 13.826.

Sursă foto: FB MMFTSS.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cupa 1 Iunie la Înot – emoție și performanță la Pitești!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: