Ministrul Simona Bucura-Oprescu – măsurile pe care le-ar dori implementate în 2025

de | 18.01.2025 11:48 | Național, Din ediția tipărită, Politic

„Uniunea Europeană trebuie să pună accent şi pe finanţarea iniţiativelor pentru creşterea competenţelor angajaţilor, altfel pierde din competitivitate.” Este semnalul tras de ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu. Potrivit acesteia, resursa umană este cea mai valoroasă şi este nevoie de sprijin pentru a dezvolta abilităţi moderne, precum competenţele lingvistice, digitale şi cele verzi.

„Avem nevoie de sprijin pentru a dezvolta abilităţi moderne”

Ministrul PSD a subliniat importanţa îmbunătăţirii competenţelor angajaţilor în contextul schimbărilor tot mai accelerate de pe piaţa muncii, creşterea rolului reţelei EURES, precum şi necesitatea de dezvoltare a capacităţii serviciilor publice de ocupare pentru a oferi servicii adaptate cerinţelor actuale ale celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă în raport cu nevoile reale ale angajatorilor.

„Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) este o instituţie-cheie pentru formarea profesională şi integrarea pe piaţa muncii. Vrem să creştem capacitatea administrativă a ANOFM şi să dezvoltăm infrastructura fiecărui serviciu de ocupare local pentru a asigura cele mai bune servicii pentru cetăţeni şi pentru angajatori. Ne dorim o colaborare strânsă între angajatori, sistemul educaţional şi ANOFM, astfel încât să anticipăm corect nevoile pieţei muncii. ANOFM a implementat în acest an un mecanism inovator, ReCONECT, prin care punem la un loc absolvenţii diferitelor forme de învăţământ, serviciul public de ocupare şi angajatorii şi, astfel, putem adapta oferta de formare profesională la cerinţele angajatorilor. De asemenea, dezvoltarea economiei sociale reprezintă o prioritate. România are o tradiţie bogată în meşteşuguri şi dorim să susţinem continuarea şi dezvoltarea acestei tradiţii. Utilizând fonduri europene, putem investi în economia circulară şi în revitalizarea meşteşugurilor, încurajând dezvoltarea acestor competenţe. Pe de altă parte, consider că este nevoie ca Uniunea Europeană să pună accent şi pe finanţarea iniţiativelor pentru creşterea competenţelor angajaţilor, altfel pierde din competitivitate, deoarece resursa umană este cea mai valoroasă. Avem nevoie de sprijin pentru a dezvolta abilităţi moderne, precum competenţele lingvistice, digitale şi cele verzi. Obiectivul nostru principal este să creştem gradul de ocupare şi să le oferim românilor oportunităţi profesionale care le aduc satisfacţie şi venituri mai bune.”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu.

Care sunt intențiile ministrei Muncii

Cu un deficit enorm de angajați pe piața muncii, autoritățile vor să folosească fondurile europene pentru a-i convinge pe tineri să lucreze. Sunt prevăzute prime pentru absolvenții care își păstrează mai mult de un an primul loc de muncă, dar și subvenții pentru angajatorii dispuși să investească în programe de calificare. Potrivit datelor oficiale, șomajul în rândul tinerilor cu vârsta până în 24 de ani a atins un nivel alarmant, de aproape 27%. Cel mai rău este în mediul rural, unde, în lipsa unor investiții, aproape 30% dintre absolvenții cu vârste între 15 și 24 de ani trăiesc din indemnizația de șomaj. Mulți dintre ei spun că nu se simt pregătiți să lucreze și amână momentul, în timp ce alții nu au suficientă experiență.

„Primă de stabilitate pe doi ani pentru tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată, pe perioadă nedeterminată, iar valoarea primei este de 1.000 de lei în primele 12 luni și de 1.250 de lei în următoarele 12 luni.”, a anunțat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Măsura este inclusă în noul program de guvernare al coaliției, dar fără să fie menționate termene de implementare sau rezultate așteptate. Pentru a putea fi pusă în practică, este nevoie de un proiect de lege și de surse de finanțare. Pentru moment, Ministerul Muncii nu știe dacă vor fi bani din bugetul de stat sau din fonduri europene.

Sunt promise subvenții și pentru angajatori – o sumă de 2.250 de lei, acordată timp de un an, pentru fiecare tânăr cu vârsta sub 30 de ani, angajat pentru prima dată pe piața muncii – cu condiția ca acesta să rămână să lucreze cel puțin 18 luni. Aceeași sumă se acordă și companiilor care angajează persoane care au în întreținere cel puțin 3 copii și nu au mai avut de multă vreme un loc de muncă.

Material realizat de Iulia Bădulescu și Sofia Paul.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook PSD Argeș.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Guvernul adoptă azi noile reguli pentru alegerile din 4 mai

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: EURES | Ministerul Muncii | Ministrul Muncii | Simona Bucura-Oprescu