Mînzînă şi Perianu s-au împrumutat sute de mii de lei pentru campania electorală

de | 17.08.2024 20:00 | Din ediția tipărită, Importante, Județean, Politic

Campania electorală pentru alegerile locale a presupus un veritabil tur de forţă al candidaţilor prin judeţ, dar şi un efort financiar considerabil, mai ales pentru cei care şi-au dorit funcţii mai înalte. Banii investiţi în campanie se întorc în buzunarele candidaţilor, cu condiţia să fi fost respectată în totalitate legislaţia privind finanţarea partidelor politice, însă, chiar şi aşa, pentru unii a fost destul de dificil să dispună la momentul respectiv de sumele necesare pentru a-şi face cunoscute programele politice. Cele mai mari împrumuturi pentru campania 2024 le-au făcut principalii contracandidaţi la preşedinţia Consiliului Judeţean Argeş – Ion Mînzînă (PSD) şi Radu Perianu (PNL).

 

„Situația contribuțiilor electorale depuse și a cheltuielilor electorale efectuate de competitorii electorali pentru finanțarea campaniei electorale pentru alegerea autorităților administrației publice locale din data de 9 iunie 2024” este un document public, existent pe platforma Autorităţii Electorale Permanente (AEP). Documentul prezintă, aşadar, toţi banii cheltuiţi de candidaţii la alegerile locale în campanie şi pe care, evident, şi-i doresc înapoiaţi de către stat. Şi asta pentru că, mulţumită unui proiect al fostului deputat argeşean Mircea Drăghici, cheltuielile de campanie sunt decontate de stat. Cu alte cuvinte, afişele de campanie, pliantele, spoturile publicitare, apariţiile la emisiuni, postările cu caracter electoral ale diferiţilor candidaţi sunt plătite din bani publici.

Legea stabileşte, însă, nişte praguri maximale pentru sumele pe care un candidat le poate utiliza pentru campanie, care variază în raport de funcţia pe care respectivul o vizează, astfel:

» preşedinte Consiliul Judeţean – 660.000 lei

» lista de candidaţi CJ – 330.000 lei

» primar municipiu reşedinţă de judeţ – 165.000 lei

» primar municipiu – 33.000 lei

» primar oraş – 23.100 lei

» primar comună – 16.500 lei

Potrivit legislaţiei, candidaţii pot dispune în campania electorală de sume provenite din venituri proprii, dar şi de bani împrumutaţi sau obţinuţi din donaţii. Indiferent de sursa fondurilor de campanie, acestea trebuie declarate până la ultimul leuţ. Împrumuturile primite de către candidați drept contribuții pentru campania electorală pot fi doar în bani, fie de la persoane fizice, prin acte autentice notariale în care sunt prevăzute expres modul și termenul de restituire a acestora, fie de la instituții de credit.

► Cine sunt creditorii preşedintelui CJ Argeş

Ion Mînzînă şi Radu Perianu au împrumutat sume considerabile pentru a-şi finanţa campania electorală, de ordinul sutelor de mii de lei, în condiţiile în care amândoi au optat pentru contribuţii care au atins pragul maxim impus de lege.

minzina campanie

Astfel, preşedintele PSD Argeş a luat bani cu împrumut de la mai multe persoane fizice pentru a face rost de bani pentru campanie. Banii împrumutaţi se regăsesc şi în cea mai recentă declaraţie de avere a lui Ion Mînzînă, completată fix în săptămâna de după alegerile locale şi din care reiese că persoanele care l-au creditat pe liderul social-democrat sunt:

  • Vasile Gabriela – 200.000 lei;
  • Ştefan Cornelia – 100.000 lei;
  • Pavelescu Georgeta – 100.000 lei;
  • Popeanu Victor Eduard – 100.000 lei;
  • Iancu Adrian – 100.000 lei;
  • Făcăleață Ioana – 60.000 lei.

Pe lângă aceste sume, preşedintele CJ Argeş s-a mai împrumutat 1 milion de lei chiar de la fiul său, fizicianul Luca Mînzînă. Toate împrumuturile au ca termen de rambursare anul 2025.

Pentru întreaga listă PSD pentru CJ, vicepreşedintele Marius Nicolaescu figurează în documentele AEP cu o contribuţie de 330.000 lei din venituri proprii.

► Radu Perianu s-a împrumutat de la doi colegi de partid

perianu campanie

Radu Perianu a investit şi el suma maximă prevăzută de lege drept contribuţie personală pentru campania electorală, adică 660.000 lei, bani pe care i-a obţinut din „împrumuturi contractate de la persoane fizice”. În cazul său, deocamdată nu este disponibilă o declaraţie de avere, deoarece înainte de a intra în această bătălie pentru CJ Argeş fostul prefect a renunţat la funcţiile publice şi, implicit, nu a mai fost obligat să îşi declare public veniturile. Deocamdată! Cu toate acestea, potrivit informaţiilor noastre, acesta s-a împrumutat pentru campanie de la trei persoane: doi colegi de partid, precum şi o altă persoană care nu are nicio legătură cu viaţa politică.

► Fostul prefect Soare a făcut credit la bancă

emanuel soare campanie

Şi Emanuel Soare, fost prefect şi el şi candidat din partea Alianţei Dreapta Unită, a apelat la împrumuturi pentru a-şi finanţa o parte din campanie. În documentul AEP acesta figurează cu contribuţii în valoare de 74.000 lei, în dreptul cărora figurează menţiunea „împrumut”. Conform celei mai recente declaraţii de avere, completate chiar a doua zi după alegeri în calitate de director în cadrul Universităţii din Piteşti, acesta menţionează că a făcut anul acesta un credit bancar în valoare de 55.000 lei, rambursabil până în 2029, nefiind menţionate alte împrumuturi făcute anul acesta.

Ceilalţi candidaţi la preşedinţia Consiliului Judeţean au contribuit cu bani din venituri proprii, acest lucru fiind posibil şi pentru că sumele investite de aceştia în campanie au fost mult mai mici:

» Bogdan Velcescu (AUR) – 60.000 lei;

» Dorin Mărășoiu (MRS) – 40.350 lei;

» Cornel Lazăr (PUSL) – 7.300 lei

» Ingrid Alexandrescu (SOS) – 13.300 lei

► Gentea şi Coteţ la egalitate… doar la bani cheltuiţi!

La Piteşti, candidaţii la fotoliul de primar Cristian Gentea şi Mihai Coteţ au contribuit cu câte 165.000 lei, suma maximă, în vreme ce Ionuţ Moşteanu (USR) a băgat 155.000 lei în campanie – conform situaţiei AEP.

La Câmpulung, toţi cei trei principali candidaţi – Elena Lasconi (USR), Norris Măgeanu (PNL) şi Georgel Mădulărea (PSD) – au avut contribuţii maximale, de 33.000 lei, însă doar pentru actualul primar s-a dovedit o investiţie „profitabilă”, Elena Lăsconi spulberându-şi pur şi simplu adversarii.

Aceeaşi contribuţie au avut-o şi candidaţii la Primăria Curtea de Argeş, Constantin Panţurescu (PSD) şi Cosmin Petrescu (PNL), primul având de altfel şi câştig de cauză.

23.100 lei este suma pe care au investit-o în campanie majoritatea candidaţilor la primăriile de oraş, unii cu succes – cum este cazul social-democraţilor Nicolae Velcea (Ştefăneşti), Gheorghiță Boțârcă (Topoloveni), Aurel Costache (Mioveni) şi Ion Baicea (Costeşti) – alţii fiind nevoiţi să-şi recunoască înfrângerea – precum liberalii Alin Călinescu (Mioveni) sau Ana Maria Pănescu (Topoloveni) -, dar au existat şi candidaţi care nu au cheltuit prea mult pentru campanie, contribuţia candidatului liberal la Costeşti, Gabriel Tudor, fiind de doar 9.500 lei.

Partidelor sau candidaţilor care au obţinut peste 3% din voturi le sunt rambursate contribuţiile; ceilalţi rămân şi fără bani, şi fără funcţii. La nivel naţional, campania electorală din iunie a costat peste 380 de milioane de lei (76 de milioane de euro).

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Mircea Drăghici vrea detenţie cu uşa deschisă nonstop! A dat în judecată Penitenciarul Mioveni

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole