Colesterolul este un termen adesea asociat cu frică și confuzie, dar acesta joacă un rol esențial în sănătatea noastră. De la contribuția sa la producția de hormoni și vitamine până la funcția sa în structura celulelor, colesterolul nu este inamicul pe care îl credem. Unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic, a vorbit într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook despre miturile legate de colesterol și modul în care un stil de viață sănătos poate influența nivelul acestuia.
”De ce ne e frică de colesterol?
Paște fără ouă nu se poate. Și când spunem ouă, spunem colesterol! De ce ne sperie așa de mult acest cuvânt? Chiar dacă în nutriție colesterolul are o reputație proastă, el este o formă de grăsime esențială vieții și are numeroase funcții în organism. Colesterolul intră în structura sărurilor biliare, a hormonilor, a creierului și a vitaminei D.
Colesterol există doar în produsele de origine animală: ouă, carne, mezeluri, brânzeturi, unt. Dar merită știut că alimentația furnizează doar 10% din colesterolul din sânge, cea mai mare parte este produs intern, în ficat. Consumul de alcool, fumatul și sedentarismul au impact negativ major asupra colesterolului, mai important decât consumul de grăsimi animale”, arată medicul nutritionist în mesajul publicat per pagian de Facebook.
Consumat de minim 2 ori pe săptămână, peștele gras fluidizează sângele
Mai departe Mihaela Bilic explică și care sunt factorii alimentari cu impact pozitiv asupra colesterolului din sânge:
- acizii grași esențiali omega 3 din pește; consumat de minim 2 ori pe săptămână, peștele gras fluidizează sângele, scade inflamația, colesterolul total și fracția LDL;
- dieta bogată în fibre, adică în cereale integrale fructe și legume; fibrele nu au rol nutritiv, însă accelerează tranzitul și limitează absorția colesterolului din intestin. 5-10 grame de fibre în plus pe zi scad cu 5% nivelul LDL colesterol;
- vitaminele antioxidante A C și E din legume fructe și semințe oferă protecție împotriva aterosclerozei; vitamina E din avocado și uleiuri este cel mai eficient antioxidant pentru LDL colesterol, blochează aderarea lui la pereții vaselor de sânge;
- calciul din produsele lactate are un efect pozitiv asupra profilului lipidic sangvin; un aport de calciu mai mare de 1gram/zi, adică 3 porții de lactate, scade tensiunea arterială și nivelul de LDL colesterol;
- FITOestrogenii din soia au efect similar cu hormonii estrogeni feminini și oferă protecție cardiovasculară prin scăderea nivelului de LDL colesterol; nu e de mirare că dislipidemiile afectează cu predilecție bărbații și femeile la menopauză;
- sterolii vegetali prezenți în porumb și în produsele pe bază de soia blochează absorția colesterolului din intestin și reușesc să scadă cu 5-10% nivelul colesterolului din sânge.
Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Nicolae Velcea, Facebook Mihaela Bilic și FB Ministerul Agriculturii
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Atenție, copii, părinți și bunici! DINO PARK a ajuns în Lunca Argeșului!