Mituri și realități despre porțiile corecte. Ciorba este o farfurie de slăbit!

de | 08.07.2025 08:26 | Național, Lifestyle

Pentru o alimentație echilibrată și o pierdere în greutate sănătoasă, este esențial să învățăm să controlăm porțiile de carbohidrați și să menținem o farfurie armonioasă, cu jumătate legume, un sfert proteine și un sfert carbohidrați, adaptând astfel regimul la nevoile corpului nostrum. Mihaela Bilic, medic nutriționist renumit, vine cu câteva sfaturi utile și importante despre cum să slăbești sănătos.

”Ce înseamnă o farfurie ideală și una de slăbit?

Dacă vreți să slăbiți, nutrienții care trebuie limitați (după ce ați eliminat zahărul) sunt carbohidrații/amidonul/făinoasele. Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sânge și stimulează secreția de insulină- principalul hormoni de îngrășare al organismului.

Deci recomandarea care spune “elimina pâinea și vei slăbi” are sens! Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav”, explică nutriționistul Mihaela Bilic.

Ce înseamnă o porție de făinoase?

Sursă foto: FB Mihaela Bilic

Pentru a menține un stil de viață sănătos, este esențial să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură, fiind atenți la porțiile recomandate pentru amidon și făinoase.

”Ce ne rămâne de făcut? Să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură! Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase?

  • o felie de pâine sau de mămăligă-cât palma
  • 3-4 linguri de orez sau leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte)-cât pumnul
  • un cartof mediu
  • o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun
  • 4 crackers sau 2 dischete de orez expandat”, mai precizează nutriționistul.

Ce conține o farfurie de slăbit?

Înțelepciunea unei farfurii echilibrate constă în distribuția corectă a macronutrienților: jumătate legume, un sfert proteine și un sfert amidon, iar pentru cei care doresc să slăbească, reducerea făinoaselor și creșterea porțiilor de legume sunt cheile succesului. Cu excepția ciorbei, care rămâne un aliat al dietei.

”Cum arată farfuria ideală? Jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon.

Cum arată farfuria de slăbit? Făinoasele dispar cu desăvârșire, rămâne carnea cu salată.

Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat-pizza, paste și risotto

Vă invit să identificați și numărați câte porții de făinoase consumați zilnic. Acesta este “bugetul” vostru prezent și pe el trebuie să-l reduceți cu 30-50% când vreți să slăbiți! Jumătate de porție înseamnă ½ din numărul de calorii.

P.S. Ciorba face excepție de la regulă, este prin definiție o farfurie de slăbit chiar dacă are un pic de cartofi sau de fidea- cu ciorbă nu greșiți niciodată!”, a mai punctat în mesajul publicat, la începutul lunii în curs, unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic. 

Foot descriptiv. Sursă foto: pexels.com și FB Mihaela Bilic

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Scenariul care dă fiori la PNL Argeș: Adrian Miuțescu ar putea reveni în partid!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole