Modificările au fost promulgate. Șoferii români sunt vizați

de | 15.07.2023 18:52 | Administrație, Economic, Național, Știri

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri o nouă lege care vizează șoferii. Mai precis, actul normativ prevede că rovinieta se va aplica în funcție de durata de utilizare a vehiculului de o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni.

Potrivit actului normativ, rovinieta se achită anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România şi este structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile şi 12 luni. Tariful zilnic nu depăşeşte 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depăşeşte 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 30 de zile nu depăşeşte 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu depăşeşte 30% din tariful pentru 12 luni. Achitarea şi emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilităţii acesteia. Înainte de semnarea actelor normative, șoferii aveau, în funcție de preț, rovinietă de o zi, 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau un an, arată cei de la economica.net. Cei de la cancan.ro vorbesc și de o primă scumpire, de aproape 40%, care ar urma să fie aplicată peste trei ani, iar în 2035 o nouă majorare de 66% a taxei de drum ar urma să fie aplicată. Cei care nu își fac rovinietă riscă să primească amenzi de la 250 lei în funcție de tipul autovehicului, potrivit.

De la 1 ianuarie 2026 se introduce TollRo

Începând cu data de 1 ianuarie 2026, pe domeniul SETRE România, se introduce sistemul de tarifare rutieră electronică în România, denumit STRR, potrivit formei propuse spre promulgare din Camera Deputaților. ”STRR este interoperabil cu sistemele de tarifare rutieră electronică din celelalte state membre ale UE prin intermediul SETRE, complementar STRR. STRR oferă utilizatorilor SETRo acces la SETRE”, potrivit sursei citate. Totodată, începând cu data de 1 ianuarie 2026, se introduce TollRo (tariful de trecere, reprezentând o anumită sumă a cărei plată conferă dreptul de a utiliza cu acesta o anumită distanţa între două puncte ale domeniului SETRE România şi în conformitate cu principiul „poluatorul plăteşte”) care se aplică pe domeniul SETRE România, pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pe acesta, concepute şi construite pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone, şi care se colectează prin STRR. Vehiculele de transport mixt se asimilează, din punct de vedere al TollRo, cu vehiculele de transport marfă.

Foto descriptiv. Sursă foto: ct100.ro.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cristian Gentea: ”Indiferent de zi, colegii lucrează”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Camera Deputaților | Klaus Iohannis | Roma