Moșii de vară. Se spală de Sâmbăta Morților?

de | 22.06.2024 10:15 | Lifestyle, Național

Astăzi, cu o zi înainte de Rusalii, sunt Moșii de vară, sărbătoarea în care îi pomenim pe cei plecați dintre noi. În acest weekend, creștinii ortodocși au patru mari sărbători în decurs de trei zile: astăzi, 22 iunie, sunt Moșii de vară. Duminică sunt Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea). Luni, 24 iunie, este a doua zi de Rusalii (Sfânta Treime), și nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Popular, în data de 24 iunie sunt celebrate Sânzienele sau Drăgaica, o sărbătoare păgână, în care se aduc ofrande pentru mana câmpurilor, iar la nivel mondial, este sărbătorită ia, cămașa tradițională românească.

Moșii de vară mai sunt cunoscuți în popor și sub denumirea de Sâmbăta Morților și vin cu mai multe tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă an de an. De Moșii de vară, oamenii fac pachete și dau de pomană în numele celor plecați dintre noi. Ei merg la Biserică pentru Sfintele Liturghii și slujbele de pomenire ale celor trecuți în neființă, sfințesc bucatele și le oferă celor nevoiași. În unele zone, de Moșii de vară încă se păstrează, inclusiv în mediul urban, obiceiul de a se da de pomană în vase din lut sau din porțelan: cireșe, lapte cu orez sau alte produse.

În cimitire, mormintele sunt curățate și împodobite cu flori și ramuri de tei, iar lumânările sunt aprinse și ard pe tot parcursul slujbei.

În aceste zile se deșteaptă toți morții și se duc pe Valea cu Dor

Despre moși se zice că ar fi fost nouă uncheși bătrâni care, pe unde mergeau, numai bine și minuni făceau. Conform credinței populare, în aceste zile se deșteaptă toți morții și se duc pe Valea cu Dor. Acolo găsesc tot ce li s-a dat de pomană în cursul anului. Se zice că cine nu găsește nimic ia țărână în poală și se întoarce mâhnit.

În unele zone, Moșii de vară se țin până la amiază, apoi oamenii se apucă de lucrat. De altfel, în această zi se poate lucra orice, dar nu se toarce, pentru a nu se întoarce colacii de la morți îndărăt. Totodată, tinerii taie nuiele de tei, cu care este împodobită gospodăria – se pun la icoane, la ferestre, la streșini și la porți. În popor se mai crede că te poți feri de duhurile necurate prin împodobirea locuințelor cu leuștean, tei, usturoi, precum și prin îmbunarea acestora și a morților cu ofrande.

Ce e bine să nu faci astăzi?

Pe 22 iunie 2024, în calendarul ortodox sunt pomenișii Sfântul Grigorie Dascălul și Sfântul Mucenic Eusebie și este cruce cu negru.

În această zi, se spune că nu este bine să mergi seara la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri, într-o zonă singuratică, pentru că pe acolo trec duhurile rele. Sunt zone, în care se spune că nu e bine să dai de pomană rudelor, ci trebuie să împarți săracilor și străinilor. În această zi nu se face curățenie și nu se aruncă gunoiul. Nu se spală și nu se mătură, pentru că se spune că toată mizeria aruncată ar putea supăra spiritele care așteaptă bunătăți ca să meargă înapoi în lumea celor morți.

Foto descriptiv. Sursă foto: patrimoniu.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Report la Loto 6/49 de peste 2,04 milioane de euro. A jucat la o agenție din Mioveni și a câștigat!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mioveni | Rusalii

Ultimele articole