A murit scriitoarea Doina Jela

de | 26.03.2025 22:18 | Național, Eveniment

Scriitoarea, jurnalista și traducătoarea Doina Jela s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani.

Anunțul trist a fost făcut de Daniel Șandru, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), într-o postare pe Facebook:

Ne luăm rămas-bun cu profundă tristeţe de la Doina Jela, o voce importantă a memoriei şi a adevărului istoric. Ne-am bucurat să o avem alături la Fălticeni, între 16 şi 19 noiembrie 2023, când IICCMER a marcat Centenarul Naşterii Monicăi Lovinescu printr-o serie de evenimente menite să omagieze curajul şi luciditatea uneia dintre cele mai importante conştiinţe ale exilului românesc. Dispariţia Doinei Jela lasă un gol imens, dar scrierile şi mărturiile ei rămân un reper esenţial pentru ceea ce a însemnat totalitarismul comunist. Sincere condoleanţe familiei şi celor apropiaţi”, a transmis Daniel Șandru.

De asemenea, politologul Vladimir Tismăneanu deplânge moartea Doinei Jela:

O veste extrem de tristă. A fost o prietenă de idei, o superbă editoare, o autentică intelectuală democrată. Era o lovinesciană consecventă. În anii ’90, a lansat şi coordonat seria «Procesul comunismului» la Humanitas. Conquest, Souvarine, Grossman. Despre «Raportul Final» a scris că a marcat despărţirea apelor. Opera ei, ficţiune şi nonficţiune, a ajutat la această despărţire. A luptat pentru salvarea memoriei. Să-i fie amintirea binecuvântată!”, a transmis Tismăneanu pe pagina sa de Facebook.

De-a lungul carierei sale, Doina Jela a semnat numeroase eseuri, interviuri, recenzii și cronici, publicate în reviste prestigioase precum România literară, Tomis, Amfiteatru sau Contemporanul. Unul dintre cele mai importante volume ale sale, „Cazul Nichita Dumitru, încercare de reconstituire a unui proces comunist” (Editura Humanitas, 1995), a fost apreciat pentru analiza profundă a represiunii comuniste. Pentru această lucrare, a fost recompensată în 1996 cu Premiul de onoare al Asociației Internaționale a Scriitorilor și Oamenilor de Artă Români din Washington.

Printre cele mai cunoscute cărți ale sale se numără:

  •  „Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar”, carte ecranizată de Lucian Pintilie în filmul „După-amiaza unui torționar”;
  •  „Lexiconul negru. Unelte ale represiunii comuniste”;
  •  „O sută de zile cu Monica Lovinescu”;
  •  Romanele „Villa Margareta” și „Efectul fluturelui”.

A fost, de asemenea, o apreciată traducătoare din limba franceză, redactor și coordonator de colecții editoriale, implicată activ în promovarea istoriei și a valorilor democratice.

Foto: Facebook Daniel Șandru

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Atenționare ANM! COD GALBEN de ploi în Argeș!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole