La Muzeul Golești. Copiii vor învăța să se orienteze după stele în cadrul proiectului ”Privește cerul, românește!”

de | 31.07.2024 09:37 | Lifestyle, Rural

Din acestă vară și până la sfârșitul anului, Muzeul Golești organizează ”o călătorie printre stele în nava intitulată Privește cerul, românește!”. Toate în cadrul proiectului cofinanțat de AFCN prin care Muzeul Golești își propune să readucă în atenția elevilor din Argeș și a publicului larg miturile despre cer și stele ale țăranilor noștri, dar și informații practice despre cum ne putem orienta cu ajutorul astrelor.

Proiectul ”Privește cerul, românește!” își propune să revitalizeze o componentă importantă a patrimoniului imaterial, respectiv mitologia astronomică populară și să inițieze copiii din grupul țintă în orientarea în natură, folosind ca reper astrele.

Astfel, potrivit informațiilor de pe pagina de Faceboook dedicată proiectului, prin workshop-uri despre mitologie și observație astronomică directă copiii vor afla modul în care cunoștințele tradiționale despre univers erau corelate cu viața și activitățile de zi cu zi. Proiectul întărește componenta identitară a tinerei generații, făcând legătura între aceasta și vechile tradiții, iar, pe de altă parte, oferă informații despre cum putem gestiona eficient resursele naturale, cum putem corela calendarul astronomic tradițional cu redescoperirea unor activități tradiționale și reutilizarea unor tehnici vechi, ecologice și minim-invazive pentru mediul natural. În incinta muzeului sau prin deplasare la școlile partenere, vor fi organizate workshop-uri în care elevii vor descoperi concepția țăranului român asupra universului, miturile și poveștile prin care străbunii își explicau existența și influența astrelor în viața de zi cu zi. Acestea vor fi urmate de observații astronomice directe folosind aparatura specifică: cadran solar, sextant, busola, hărți ale cerului, telescoape.

Sursă foto: FB Privește cerul, romaneste!

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Mai multe localități din Argeș rămân azi fără curent

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Muzeul Golești

Ultimele articole