Muzeul Golești a lansat proiectul cultural „Privește cerul românește”

de | 07.08.2024 18:39 | Județean, Lifestyle

Muzeul Golești a lansat astăzi proiectul cultural „Privește cerul românește”, proiect în cadrul căruia tainele universului se vor deschide în fața copiilor participanți. Proiectul este cofinanțat de AFCN,  iar în cadrul acestuia Muzeul Golești își propune să readucă în atenția elevilor din Argeș și a publicului larg miturile despre cer și stele ale țăranilor noștri, dar și informații practice despre cum ne putem orienta cu ajutorul astrelor.

Astfel, din acestă vară și până la sfârșitul anului, cei de la Muzeul Golești vor revitaliza o componentă importantă a patrimoniului imaterial, respectiv mitologia astronomică populară și vor iniția copiii din grupul țintă în orientarea în natură, folosind ca reper astrele.

Astfel, potrivit informațiilor de pe pagina de Faceboook dedicată proiectului, prin workshop-uri despre mitologie și observație astronomică directă, copiii vor afla modul în care cunoștințele tradiționale despre univers erau corelate cu viața și activitățile de zi cu zi.

”Un pic de astronomie …

Vârsta Universului a fost calculată de oamenii de știință de la NASA la cca 13,7 miliarde de ani.

În 1948, George Gamow a elaborat teoria Big Bang, care explică apariția Universului prin explozia unui super-atom în care era concentrată toată materia.

Din explozia primară care s-a produs acum 13,7 miliarde de ani s-au format primele două elemente chimice: Hidrogenul (H) și Heliul (He). Toate celelalte elemente chimice s-au format în interiorul stelelor.

Atomii din care sunt formate planetele, asteroizii, sateliții, cometele și chiar noi, OAMENII, au apărut dintr-o stea. Putem spune că suntem copiii stelelor.

Temperatura dintr-o stea poate ajunge la 100 000 000 grade Celsius.

Stelele care mor explodează formând nove sau supernove.

Nebuloasa Crabului este rămășița unei explozii stelare care a fost observată în anul 1054”, se arată într-o postare de pe pagina de Faceboook dedicată proiectului.

Sursă foto:  Facebook Muzeul Golești.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Atenție șoferi! Un transport agabaritic trece azi prin Pitești!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Muzeul Golești | NASA

Ultimele articole