Fostul primar Ionel Năftănăilă a cerut să fie eliberat condiţionat

de | 23.07.2024 19:08 | Din ediția tipărită, Eveniment, Importante, Județean, Lifestyle

Aflat în spatele gratiilor la Penitenciarul Mioveni, unde ispăşeşte mai multe pedepse privative de libertate, fostul primar al comunei Albeştii de Muscel speră să iasă în curând din închisoare. Ion Năftănăilă a depus săptămâna trecută la Judecătoria Piteşti o cerere de liberare condiţionată.

Primar al comunei Albeştii de Argeş vreme de 13 ani, în decembrie 2021 Ion Năftănăilă a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare de către magistraţii Curţii de Apel Piteşti. Decizia a venit după ce fostul primar, care avea o condamnare cu suspendare într-un dosar de corupţie, a fost depistat băut la volan. Fiind în perioada de supraveghere, sentinţa iniţială a fost desfiinţată şi astfel Năftănăilă a ajuns la închisoare. Dar problemele penale nu se terminaseră pentru fostul primar, care mai avea pe rol un al doilea dosar de corupţie.

În primăvara anului 2022, a venit şi sentinţa în ultimul dosar, cu 5 ani de închisoare, însă în aprilie anul acesta Curtea de Apel Piteşti a redus această pedeapsă la 4 ani. Mai mult decât atât, la sfârşitul lunii iunie Tribunalul Argeş a admis cererea de contopire a pedepselor primite de Ion Năftănăilă, constatând că infracţiunile pentru care a fost condamnat sunt concurente şi stabilind în final doar 4 ani închisoare pentru toate faptele comise. Încurajat de noile calcule, fostul primar de la Albeştii de Muscel a decis să-şi încerce norocul, sperând să îi convingă pe judecători să îl elibereze condiţionat, înainte de termen.

► Care sunt şansele lui Năftănăilă să părăsească Penitenciarul Mioveni

Conform legii, în cazul pedepselor mai mici de 10 ani, un condamnat sub 60 ani, aşa cum este fostul primar argeşean, poate fi eliberat condiţionat dacă a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul lui Ion Năftănăilă 2 ani şi 8 luni din cei 4 ani cât îi are de ispăşit conform deciziei magistraţilor. În august, se împlineşte acest termen, însă este foarte posibil ca judecătorii să amâne ieşirea din închisoare a fostului primar: o dată pentru că, de regulă, prima cerere de liberare nu prea se aprobă şi, a doua oară, deoarece este greu de crezut că nu va conta faptul că ultima condamnare a fost contopită.

Cum vor cântări magistraţii Judecătoriei Piteşti – vom afla pe 31 iulie, atunci când a fost stabilit primul termen pentru soluţionarea cererii lui Năftănăilă.

(Foto: „Evenimentul muscelean”)

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Promoție DNA pentru fostul primar Ion Năftănăilă: eliberare condiţionată contra denunţ împotriva avocatului Alin Anton

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: