Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au efectuat, în luna ianuarie 2025, 4.833 de controale în unități din industria agroalimentară din întreaga țară. Aceste verificări au vizat operatorii economici care activează în sectoare precum fabricarea produselor de morărit, panificație și patiserie, băuturi răcoritoare și alcoolice, precum și alte produse alimentare de origine nonanimală.
Nereguli și sancțiuni aplicate
Potrivit ANSVSA, în urma acestor controale, inspectorii au aplicat 44 de avertismente și 69 de sancțiuni contravenționale, valoarea totală a amenzilor fiind de 548.200 de lei. Printre principalele nereguli constatate se numără:
- Neconformități legate de personal (fișe de aptitudini neîntocmite, cursuri de igienă neefectuate, nepăstrarea documentelor de sănătate);
- Probleme cu trasabilitatea și conformitatea produselor (etichetare incorectă, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaje necorespunzătoare);
- Nerespectarea cerințelor HACCP;
- Întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de depozitare și de producție;
- Lipsa unor echipamente igienice adecvate, precum vestiare și grupuri sanitare pentru angajați.
Aceste acțiuni de control fac parte din Programul de supraveghere și control al ANSVSA pentru anul 2025 și au vizat următoarele aspecte esențiale:
- Respectarea cerințelor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților alimentare;
- Întreținerea și igienizarea corectă a spațiilor de manipulare a produselor alimentare;
- Condițiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime și produselor finite;
- Cerințele de trasabilitate, etichetare și controlul dăunătorilor;
- Implementarea corectă a procedurilor HACCP și a programelor de autocontrol.
De asemenea, din unitățile controlate, au fost prelevate probe pentru analize de laborator, conform reglementărilor din Programul de supraveghere și control, pentru a verifica respectarea limitelor admise privind reziduurile de pesticide, contaminanții și alte substanțe interzise.
ANSVSA reamintește consumatorilor că pot apela gratuit numărul de Call Center – 0800.826.787, disponibil din orice rețea de telefonie, pentru a face sesizări sau pentru a solicita informații despre siguranța alimentelor.
Foto descriptiv TomisNews.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Românii, mai reticenți în privința mașinilor noi. Scădere a înmatriculărilor în ianuarie 2025