Nicolae Pană, primarul comunei Coşeşti: „Doleanțele cetățenilor se reflectă în totalitate în proiectele pe care mi le-am propus pentru următorii patru ani”

de | 04.06.2024 09:14 | Din ediția tipărită, Administrație, Rural

Leagăn al tradiţiilor meșteșugărești, comuna Coşeşti a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare accelerată. Pas cu pas, sub coordonarea primarului Nicolae Pană, Coşeştiul devine pe zi ce trece o localitate tot mai modernă. Nevoile sunt multe, resursele, insuficiente, iar birocraţia pune de multe ori piedici în calea proiectelor de dezvoltare iniţiate de către primar.

Cu toate acestea, au fost realizate sau sunt în curs de implementare investiţii de o însemnătate majoră pentru cetăţeni, proiecte care totalizează milioane de euro, majoritatea din fonduri externe europene sau guvernamentale. Şi asta, pentru că primarul Nicolae Pană a înţeles că accesarea programelor de finanţare existente reprezintă unica soluţie de dezvoltare a comunităţii pe care o conduce. Care au fost cele mai importante realizări, dar şi care sunt proiectele pe care şi le-a propus pentru perioada următoare, ne-a relatat primarul Nicolae Pană, în interviul acordat publicaţiei noastre.

 

Făcând un bilanț al acestui mandat care se încheie, sunteţi mulţumit de activitatea dumneavoastră în acești patru ani?

– Pot spune că, în urma unui bilanț al ultimilor patru ani, sunt mulțumit de ceea ce am reușit să realizez, însă întotdeauna este loc și de mai bine. Cei care sunt în măsură să aprecieze ceea ce am reuşit să realizez împreună cu echipa din primărie şi din Consiliul Local sunt cetăţenii comunei Coşeşti.

Cea mai importantă realizare este faptul că nu am ratat nicio axă de finanțare în acest mandat

Vă rugăm să enumerați cele mai importante realizări din acest mandat.

– Cred că cea mai importantă realizare este faptul că nu am ratat nicio axă de finanțare în acest mandat, în momentul de față având în derulare foarte multe proiecte. Fiecare proiect implementat este important în felul lui, fie că vorbim de modernizări de drumuri, de extinderea reţelelor de utilităţi, de modernizarea şi dotarea unităţilor de învăţământ etc. Nevoile unei localităţi sunt complexe, iar eu am încercat, cu resursele pe care le-am avut la dispoziţie, mare parte din fonduri externe nerambursabile, să găsesc soluţii pentru cât mai multe dintre aceste nevoi.

Sunt și proiecte pe care nu ați reușit să le realizaţi sau ați fi vrut să faceți mai bine? Dacă da, care sunt acestea şi care au fost cauzele?

– Sunt și proiecte pe care le dorim, dar pe care din resurse proprii nu le putem realiza și până în momentul de față nu au fost deschise apeluri de finanțare. Împreună cu echipa de specialişti în proiecte din cadrul primăriei, monitorizez atent toate programele de finanţare şi facem tot posibilul pentru a profita de orice oportunitate pentru a obţine fonduri nerambursabile pentru comuna noastră. Lucru care s-a întâmplat de altfel şi în ultimii ani.

Colaborare fructuoasă cu Consiliul Local Coșești

Domnule primar, știm că pentru orice edil este foarte importantă colaborarea cu membrii Consiliului Local. La Coşeşti care este situația?

– Pot spune că, datorită transparenței și comunicării permanente cu Consiliul Local, am avut o colaborare fructuoasă, acest fapt reflectându-se în numărul mare de proiecte elaborate și aprobate. Consilierii locali au înţeles că doar împreună putem lucra pentru binele şi prosperitatea comunităţii şi au susţinut iniţiativele menite să dezvolte comuna Coşeşti.

Ce obstacole aţi întâmpinat cel mai frecvent în activitatea dvs. de primar? Care au fost principalele provocări cu care v-aţi confruntat?

– Cele mai mari obstacole întâmpinate în activitatea de până acum rezultă din procedurile anevoioase și volumul mare de muncă necesar realizării fiecărui proiect. Pentru fiecare investiţie pe care dorim să o realizăm întocmim dosare stufoase cu mii de documente şi avize de la tot felul de instituţii. Ar fi nevoie de proceduri mai simple, care să scurteze semnificativ durata de implementare a proiectelor, astfel încât să nu mai fie nevoie să aşteptăm cu lunile un aviz şi cu anii până să dăm startul lucrărilor propriu-zise.

Din discuţiile cu cetăţenii, ce îşi doresc aceştia cel mai mult în următorii patru ani în ceea ce priveşte proiectele de investiţii pentru comuna Coşeşti? Se regăsesc aceste doleanţe şi în obiectivele pe care vi le-aţi propus?

– Doleanțele cetățenilor se reflectă în totalitate în platforma program elaborată pentru următorii patru ani, întrucât aceasta a fost realizată numai în funcție de cerințele locuitorilor comunei. Investiţiile pe care mi le propun pentru perioada următoare vizează dezvoltarea reţelelor de gaze şi de canalizare, modernizarea şi asfaltarea unui număr cât mai mare de străzi comunale, înfiinţarea serviciului Ghişeul.ro, înfiinţarea unui parc cu panouri fotovoltaice.

Pentru cei mai mici cetăţeni ai comunei, intenţionez să aduc schimbări majore în organizarea sistemului de învăţământ, în sensul în care să se renunţe la învăţământul simultan de la Şcoala Coşeşti şi să oferim tuturor copiilor posibilitatea de a învăţa în clase cu acelaşi nivel de vârstă. Şi, tot pentru buna dezvoltare a copiilor noştri, îmi doresc ca învăţământul din localitate să aibă program doar dimineaţa, în toate şcolile din Coşeşti.

Ce vă determină să vă doriți un nou mandat în funcția de primar?

– Un nou mandat mi-ar oferi posibilitatea de a continua și a finaliza proiectele începute. În primul rând, aș recomanda tuturor cetățenilor să iasă la vot pentru a-și exprima opțiunea și, dacă ei consideră că îi putem reprezenta mai departe, să fie alături de mine și de echipa mea.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

În Coşeşti sunt în derulare aproape 20 de proiecte de investiţii

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Coșești | Nicolae Pană