Nicușor Dan: ”Vă anunț că intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025”

de | 16.12.2024 18:05 | Național, Politic

Anunțul a fost făcut: Nicușor Dan, primarul Capitalei, și-a anunțat intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale. Astăzi, de la ora 18:00, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a susținut o conferință de presă pe fondul zvonurilor apărute în spațiul public referitor la posibila sa candidatură la prezidențiale.

După ce cei de la G4Media au scris astăzi, în jurul prânzului, că Nicușor Dan își va anunţa astăzi sau mâine candidatura la alegerile prezidenţiale, reprezentații primăriei au anunțat că primarul Capitalei va susține o conferință de presă începând cu ora 18:00. Din informațiile vehiculate în spațiul public, Nicușor Dan urma să îți anunțe candidatura ca independent, iar decizia nu ar fi fost negociată cu niciunul dintre partidele pro-europene, precum USR, PNL, PSD sau UDMR.

Astfel, potrivit celor de la G4Media primarul Capitalei ar urma să înceapă procesul de strângere de semnături, iar potrivit legii, Nicușor Dan va trebui să aibă 200.000 de semnături pentru a putea candida. De asemenea, este bine de menționat că Nicușor Dan nu este obligat să demisioneze de la Primăria București, putând să își ia concediu pe durata campaniei electorale. De altfel, și liderul USR, Elena Lasconi, anunțase înainte de campania pentru prezidențiale că își ia concediu pe durata acesteia. În schimb, dacă va câștiga alegerile, Nicușor Dan va trebui să demisioneze de la Primăria Capitalei, iar în această situație, organizarea de noi alegeri pentru administrația locală din București ar urma să fie decisă de Guvern. În urmă cu circa o săptămână, Nicuşor Dan, a declarat, despre propunerea venită din partea mai multor asociaţii şi personalităţi să candideze la alegerile prezidenţiale din 2025, că analiza abia începe în momentul acesta şi nu e la nivel de persoane, ci e la nivel de toate partidele pro-europene, el arătând că este o chestiune foarte serioasă.

Este matematician de profesie

Vă reamintim că Nicușor Dan este fondatorul partidului Uniunea Salvați România (USR), din care a demisionat în iunie 2017 deoarece n-a dorit să poziționeze partidul împotriva referendumului pentru familie. Nicușor Dan a câștigat alegerile locale la Primăria Capitalei în 2020, fiind atunci la a treia încercare de obținere a acestei funcții, după candidaturile din 2012 și 2016. La localele din 2024 a câștigat al doilea mandat la conducerea Primăriei Capitalei. Este matematician de profesie, cu un doctorat la Paris, dar este și un cunoscut activist social. În 2008, el a fondat Asociaţia ”Salvaţi Bucureştiul”, după care a blocat în instanţă mai multe proiecte care ar fi afectat clădirile istorice din Bucureşti şi spaţiile verzi.

În 2004, primarul de atunci al Capitalei a candidat la alegerile prezidențiale, Traian Băsescu (Alianța DA), câștigând în fața lui Adrian Năstase (PSD).

”Nicușor Dan este în acest moment cea mai credibilă soluție pentru alegerile prezidențiale”

Mai multe ONG-uri și activiști l-au propus pe Nicușor Dan candidat la prezidențiale din partea partidelor pro-europene. Semnatarii inițiativei s-au constituit în Coaliția România Europeană și au postat, zilele trecute, pe pagina de Facebook următoarea informare: ”Partidele să accepte susținerea celui mai votat independent din România

Coaliția România Europeană (CRE), o voce a societății civile constituită pe 6-8 decembrie în conferința de la Cluj, salută consensul partidelor democratice prooccidentale privind formarea unei coaliții de guvernare PSD-PNL-USR-UDMR-Grupul Minorităților Naționale și susținerea unui candidat comun la alegerile prezidențiale din primăvara lui 2025.

Așa cum am afirmat în Declarația din 7 decembrie, domnul Nicușor Dan este în acest moment cea mai credibilă soluție pentru alegerile prezidențiale, fiind validat categoric de electoratul din București de două ori, în 2020 și 2024.

Acceptarea de către partide a susținerii domnului Nicușor Dan ar fi un gest normal în situația actuală de criză de credibilitate a partidelor politice precum și o formă de respect pentru semnalul sever dat de societate, pe 24 noiembrie și 1 decembrie.

Coaliția România Europeană”.

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public cei peste 30 de semnatari au anunțat că decizia a fost luată la Cluj într-o conferință care s-a desfășurat în perioada 6-8 decembrie și unde a participat și Nicușor Dan care a primit premiul ICDE România Europeană 2024. Totodată, vă reamintim că CCR a anulat pe data de 6 decembrie primul tur al alegerilor prezidențiale care a avut loc pe 24 noiembrie și a dispus reluarea procesului electoral. Deși s-a speculat că ar urma să aibă loc în primăvară, încă nu a fost stabilită data viitorului scrutin.

UPDATE:

”Sunt deschis la discuții cu partidele pro-europene”

Nicușor Dan: ”Suntem într-un moment de cumpănă, cel mai dificil după Revoluție. Românii ne-au transmis la alegeri că nu se mai poate, că ne-au mințit prea mult, că politicienii se prefac că rezolvă problemele și că instituțiile nu se ocupă de probleme. Schimbarea nu se poate baza decât pe valori sănătoase. Vă anunț că intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025 (…).

Ulterior Nicușor Dan a punctat că ”sunt 3 probleme mari pe care România le are și rolul președintelui e important. Prima problemă menționată de Nicușor Dan ar fi: ”Corupția și funcționarea instituțiilor: există zone întregi capturate de grupurile de interese. Ele acționează în interesul găștii și nu în interes public. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și interesul de gașcă. Va fi o luptă care va implica mecanisme administrative, necesitatea de coagulare politică și justiție. Acestea sunt atribuite unele esențiale pe care trebuie să le aibă președintele. Să stăpânească mecanisme administrative, să poată negocia coagulări politice și să înțeleagă foarte bine mecanismele juridice. Aceste atribute m-au făcut să fac anunțul de azi”.

Mai departe Nicușor Dan a punctat a doua problemă: ”România nu are azi o direcție. Există peste tot studii, strategii, dar se bat cap în cap unele cu altele și sunt foarte puțin adaptate la realitate. România are și în sectorul public și în cel privat, și în diaspora, resurse foarte importante de competență pe care însă statul nu le-a accesat până în acest moment. Acesta este rolul președintelui, de a identifica aceste competențe, de a organiza pentru ca împreună să propună politicile publice cele mai potrivite.

A treia problemă menționată de Nicușor Dan: România este împărțită în categorii socio-culturale care sunt în opoziție unele față de altele, pentru că preocupările lor nu au fost înțelese de guvernanți și de clasa politică Este rolul președintelui să refacă dialogul dintre aceste categorii, să enunțe valorile care ne unesc, care fac diferența și să semnalizeze exagerările care împiedică dialogul și înțelegerea în societate”

De asemenea, Nicușor Dan a mai explicat că: ”Voi candida independent, sunt deschis la discuții cu partidele pro-europene. E nevoie de un președinte care să se asigure că direcția pro-reformă pe care o anunță în aceste zile să fie (…)”.

.

Știre în curs de actualizare

Sursă foto: FB ICDE-România Europeană. 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

ANAF dezminte informația privind taxa de 10% pe banii din conturile bancare ale românilor

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: București | Cluj | Elena Lasconi | Nicușor Dan | Traian Băsescu

Ultimele articole