NOUA LEGE A PENSIILOR! Află cum se vor calcula pensiile începând de anul viitor!

de | 07.11.2023 19:00 | Din ediția tipărită, Economic, Importante

🔻 Noua lege a pensiilor a intrat în dezbatere publică. Află cum se vor calcula pensiile începând de anul viitor!

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a prezentat săptămâna trecută, la o şedinţă a coaliţiei de guvernare, proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public, la scurt timp proiectul fiind publicat în transparenţă decizională. Potrivit noii legi, anul viitor vor exista două runde de majorări, una la 1 ianuarie, alta la 1 septembrie atunci când vor intra în vigoare şi noile pensii recalculate, care vor creşte în medie cu 40%. „Ancheta” vă prezintă cele mai importante prevederi ale  viitoarei legi a pensiilor.

Pensiile vor fi calculate după formula PENSIA = VPR x numărul total de puncte, unde VPR (valoarea punctului de referință) reprezintă a 25-a parte din valoarea punctului de pensie. Numărul total de puncte se va calcula prin adunarea numărului de puncte contributive cu număr puncte necontributive şi cu număr puncte stabilitate.

Stabilitatea în muncă va fi răsplătită cu bani în plus la pensie, stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani fiind ajustat cu puncte suplimentare pentru vechime:

– 0,50 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30 inclusiv;

– 0,75 puncte/an  pentru anii de contributivitate din intervalul 31-35 inclusiv;

– 1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate.

Nicio pensie recalculată nu va fi mai mică decât cea aflată în plată

Pensiile se vor majora în funcţie de rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior. Procentul de majorare și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și va fi stabilit în funcție de veniturile la BASS și inflația estimată de INS din anul precedent.

Aplicăm majorarea de la 1 ianuarie, fiindcă respectăm legea. Pe noua lege avem menţinerea acestei majorări a pensiilor pe un mecanism format din rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. Prin urmare, anul viitor, nu facem altceva decât să le aducem românilor ceea ce merită încă de la 1 ianuarie” – explică ministrul argeşean al Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Potrivit proiectului, toate cele 4.764.828 de pensii vor fi recalculate conform noii formule de calcul şi nicio pensie recalculată nu va fi mai mică decât cuantumul aflat în plată.

Stagiul de cotizare este redefinit

Stagiul minim de cotizare și  stagiul complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv. Astfel, pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi necesar un stagiu minim contributiv de 15 ani. La calculul vechimii de 15 ani nu vor fi avute în vedere perioadele asimilate, sporul de grupă, perioadele necontributive etc.

De asemenea, pentru a putea beneficia de pensia anticipată este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani.

Al 13-lea salariu, premiile şi sporurile intră în calculul pensiei

Un alt element de noutate este acela că, în calculul pensiilor, vor fi luate în considerare şi sporurile nepermanente pentru care statul a reţinut însă contribuţii sociale.

Este pentru prima dată când intră în calculul pensiei și acordul global, sporurile, primele, premiile, al 13-lea salariu. Practic, toate veniturile care au fost contributive.” – a explicat Simona Bucura-Oprescu.

În termen de șase luni vor fi recalculate toate pensiile aflate în plată pentru care există la dosar documente cu sporuri sau venituri contributive nepermanente. La calculul pensiei va fi avut în vedere venitul brut pentru care s-a reținut contribuția de asigurări sociale. În situația în care, din diverse motive, nu se poate face dovada acestor venituri brute cu documente, la calculul punctajelor se utilizează, ca și în prezent, salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.

simona oprescu pensionari_1

Este important ca românii să rețină că toate pensiile vor crește în 2024. Cel mai important lucru este că nicio pensie, niciodată cât vom fi noi la guvernare, nu va scădea în România. Toate pensiile vor fi recalculate, iar aproximativ trei sferturi dintre acestea vor crește cu procente diferite în funcție de: punctele de stabilitate acumulate după mai mult de 25 de ani de muncă, veniturile nepermanente”. – a ţinut să precizeze Simona Bucura-Oprescu.

Femeile cu mai mulţi copii vor putea ieşi mai devreme la pensie

Femeile vor ieși la pensie la aceeaşi vârstă ca şi bărbaţii, respectiv 65 de ani. În prezent, atingerea vârstei standard de pensionare de 63 de ani pentru femei se face eșalonat, până în 2030; în noua lege, eșalonarea se va întinde până în 2035.

De asemenea, venim cu o modificare importantă pentru mame: perioada de concediu de creștere a copilului este considerată perioadă contributivă și va determina o creștere a pensiei, dar și vârsta standard de pensionare va scădea cu câte șase luni pentru fiecare copil, până la cel mult 7 copii. Prevederea este valabilă și în cazul copiilor adoptați.” – a precizat ministrul Muncii.

Reducerea vârstei de pensionare se aplică pentru mamele care au născut și crescut copii cel puțin până la vârsta de 16 ani, precum și în cazul femeilor care au adoptat copii și i-au crescut minimum 14 ani.

În continuare se va putea cumpăra vechime în muncă. Astfel, proiectul noii legi prevede că vor putea fi cumpărați până la 6 ani de vechime în baza unui contract de asigurare voluntar doar pentru deschiderea  dreptului de pensie pentru limită de vârstă sau îmbunătățirea numărului de puncte lunar.

Tipurile de pensii prevăzute de proiectul de lege

» Pensie pentru limită de vârstă – condiționată de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contributiv;

» Pensie de invaliditate – se mențin cele trei grade (grav, accentuat sau mediu) care vor fi redefinite:

gradul I – deficiența funcțională gravă, capacitate de autoservire pierdută;

gradul II – deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată parțial;

gradul III – deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată;

» Pensie anticipată – condiționată de un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 ani. Pensionarea anticipată se va realiza cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare, cu o penalizare maximă de 24% față de 30% cât este în prezent, şi nu vor fi luate în calcul perioadele necontributive: șomaj, spor de grupă etc.;

» Pensie de urmaș – se mențin prevederile actuale.

Ce unităţi din Argeş au rămas pe lista condiţiilor speciale de muncă

În vederea întăririi principiului contributivității, s-au revizuit activitățile încadrate în condiții speciale și deosebite de muncă. Astfel, s-a propus acordarea unui număr de puncte fix, de respectiv 0,25 pct. și 0,50 pct., pentru fiecare an realizat în condiții deosebite și, respectiv, speciale de muncă.

De asemenea, reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate în condițiile speciale de 13 ani se diminuează la maximum 10 ani, iar reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate în  condițiile deosebite de 10 ani se diminuează la maximum 7  ani. Totodată, se menține acordarea sporului de grupă de 6 luni pentru fiecare an realizat în condiții speciale de muncă și de 4 luni pentru fiecare an realizat în condiții deosebite de muncă.

Locurile de muncă pentru care s-au obținut avize de încadrare în condiții speciale/deosebite se mențin până la normalizarea de către angajator a condițiilor de muncă, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2035.

În noua lege, s-a revizuit lista unităților care cuprind activitățile încadrate în condiții speciale de muncă: din 147 de unități au rămas 48. Din Argeş, pe listă mai figurează RATEN ICN Mioveni, Automobile Dacia şi OMV Petrom. De asemenea, s-au eliminat din categoria condițiilor speciale unele funcții artistice, precum jongleri, clovni, cascadori, dansatori, călăreți de circ, dresor de animale.

Alte prevederi din categoria celor de interes pentru pensionari:

► Începând cu data intrării în vigoare a noii legi, cuantumul pensiei minime va fi majorat anual cu același mecanism de majorare a pensiilor publice.

► Persoanele care lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat şi care contribuie la sistemul de pensii vor primi o suplimentare a numărului de puncte contributiv cu încă un număr fix de puncte, respectiv de 0,5 pct., respectiv  0,25 pct. pentru fiecare an.

► Persoanele care realizează 5 ani de vechime peste cei 35 de ani contributivi pot ieși la pensie cu 5 ani mai devreme, respectiv la 60 de ani.

Proiectul de lege respectă criteriile din jalonul 214 din PNRR, principiile de bază ale noului act normativ fiind contributivitatea, stabilitatea în câmpul muncii, echitatea şi solidaritatea. Proiectul a fost lansat în dezbatere publică pe 31 octombrie, pe site-ul Ministerului Muncii, cetăţenii putând transmite propuneri, sugestii şi opinii la adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.gov.ro până cel târziu vineri, 10 noiembrie.

PROIECTUL DE LEGE POATE FI CONSULTAT AICI!

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Stațiile GPL din Argeș de unde vă puteți alimenta autoturismele!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Dacia | Ministerul Muncii | Ministrul Muncii | Mioveni | OMV Petrom | Petrom | Simona Bucura-Oprescu

Ultimele articole