Numeroase nereguli descoperite de polițiștii de frontieră cu ajutorul aplicației eDac, în ultima săptămână

de | 10.11.2024 23:04 | Național, Eveniment

Polițiștii de frontieră din întreaga țară au descoperit, în ultima săptămână, numeroase nereguli cu ajutorul aplicației eDAC, un instrument inovativ folosit pentru verificarea rapidă a documentelor și a informațiilor din bazele de date naționale și internaționale. Aplicația eDAC, implementată de România de la integrarea în Spațiul Schengen, se dovedește a fi un aliat important în combaterea criminalității și a imigrației ilegale.

Potrivit Poliției de Frontieră Română, un exemplu în acest sens este cazul de astăzi, unde polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Jimbolia –  Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, au verificat cu ajutorul aplicației eDAC documentele unui vehicul și au constatat faptul că asigurarea obligatorie depășise termenul de valabilitate.

De asemenea, ieri, polițiștii din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Drobeta Turnu Severin au descoperit un autoturism căutat în vederea confiscării. După verificările efectuate prin aplicația eDAC, autoritățile au confirmat alerta introdusă de autoritățile române și au predat autoturismul autorităților competente pentru confiscare.

De asemenea, în cadrul activităților de verificare desfășurate pe drumurile din județul Timiș, polițiștii de frontieră au identificat un vehicul al cărui asigurare obligatorie depășise termenul de valabilitate, ceea ce a dus la aplicarea sancțiunilor corespunzătoare. Aceste verificări au fost posibile grație accesului rapid la bazele de date internaționale, care permit o monitorizare continuă a statusului documentelor și a vehiculelor în tranzit.

Pe lângă aceste cazuri, aplicația eDAC a fost utilizată și pe aeroporturile din România, unde polițiștii de frontieră au identificat mai multe situații în care adulții care însoțeau minori nu aveau procuri sau documente din partea celuilalt părinte care să le permită continuarea călătoriei, dar și cazuri în care minorul însoțit de către părinți nu deținea un document de călătorie. Acestora nu li s-a permis ieșirea din țară.

O altă utilizare esențială a aplicației eDAC a fost depistarea persoanelor aflate ilegal pe teritoriul României. Polițiștii de frontieră, în colaborare cu lucrătorii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, au reușit să identifice mai multe persoane care dețineau documente false sau care aveau contracte de muncă expirate.

De la integrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, polițiștii de frontieră au efectuat 1.142.000 de verificări în aplicația eDAC și aproximativ 57.000 de la începutul acestei luni.

Aplicația este un instrument foarte util care permite efectuarea verificărilor într-un timp scurt în bazele de date relevante ale autorităților române, dar și în cele din Spațiul Schengen și este folosită inclusiv de către echipele mobile din teren, din cadrul structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră.”, transmit reprezentanții Poliției de Frontieră Română

Foto descriptiv Poliția de Frontieră Română

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Atenție, șoferi! Se circulă în condiții de ploaie pe drumurile din Argeș

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Drobeta Turnu Severin | Schengen | Timiș | Timișoara

Ultimele articole