Postul poate fi o perioadă benefică pentru trup și suflet, dar este important să fim atenți la alegerile alimentare pe care le facem. Mulți dintre noi se confruntă cu riscul de a acumula kilograme în plus în timpul postului din cauza unor greșeli frecvente, precum consumul excesiv de făinoase și alimente procesate. Unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic, a explicat în postarea publicată pe pagian de Facebook, că este esențial să ne concentrăm pe mâncăruri simple, bazate pe legume, și să evităm zahărul, uleiurile în exces și produsele de patiserie. În acest context, o dietă echilibrată și moderată este cheia pentru a nu ne îngrășa în post.
”Decât să ne îngrășăm în post, mai bine nu ținem post!
Ce greșeli trebuie evitate în post? În primul rând aveți grijă la cantitate- să ții post înseamnă să-ți fie foame. Mâncarea de post trebuie să fie simplă, cat mai puțin procesată și prelucrată. Ciorbe și tocane de legume, ghiveci, fasole și cartofi, orez, pâine și mămăligă- astea sunt mâncăruri de post, nu șnițel de soia, brânză și deserturi vegane.
Și dacă tot am amintit desertul, e o greșeală să consumăm zahăr în post! Atenție și la ulei: doar 10 zile din Postul Paștelui avem dezlegare la ulei. Toate alimentele prăjite sunt greu de digerat și au multe calorii, iar uleiul de floarea-soarelui este bogat în acizi grași omega 6 cu efect pro inflamator și are 100cal/lingură!
În post senzația de foame e mai mare, fără proteine animale e greu să ne săturăm. Există riscul să mâncăm prea multe făinoase combinate cu ulei vegetal, adică fix ingredientele care îngrașă cel mai tare. Produsele de patiserie, pastele, orezul și toate ronțăielile sărate (sticksuri, chipsuri, covrigei) de post sunt pline de calorii. La fel și semințele, nucile, migdalele, alunele, avocado, măsline- în medie 500cal/100g!”, a explicat Mihaela Bilic.
În perioada postului, multe persoane se confruntă cu creșterea în greutate din cauza consumului excesiv de alimente făinoase și bogate în grăsimi. Nutriționistul Mihaela Bilic subliniază importanța adoptării unui meniu bazat pe legume, verdețuri și preparate gătite simplu, pentru a menține o alimentație sănătoasă. Aceasta recomandă evitarea produselor de patiserie, zahăr și gustărilor nesănătoase, sugerând că secretul pentru a slăbi în post constă în a mânca rar și puțin.
”În post lumea se îngrașă pentru că mănâncă pe săturate făinoase pline de grăsime. Ca să slăbim în post, meniul trebuie să fie bazat pe legume, verdețuri și crudități, ciorbă de zarzavat, tocană și ghiveci- toate făcute cu un strop de ulei. Fără produse de patiserie/cofetărie de post, fără zahăr, fără gustări sănătoase cu oleaginoase, fără sucuri de fructe. Mâncat rar și puțin, asta înseamnă post!”, a mai completat nutriționistul.
Preparatele sănătoase de post
Preparatele sănătoase de post sunt nu doar delicioase, ci și benefice pentru siluetă și sănătate. De la ciorba de lobodă până la ciupercile la cuptor, există o varietate de opțiuni care pot satisface orice poftă, fără a compromite dieta. Mihaela Bilic, un expert în nutriție, ne oferă un exemplu de meniu echilibrat și gustos, subliniind importanța cantității și a ingredientelor proaspete în alimentația de post.
”Ce sunt preparatele sănătoase de post? Ciorbă de lobodă sau de cartofi, mâncare de urzici cu mămăligă, salată orientală, ghiveci de legume, tocăniță de cartofi sau mazăre cu mărar, pilaf cu ciuperci sau cu praz…adică tot felul de bunătăți. Secretul stă în cantitate!
Iată și exemplu de meniu: legume proaspete (gulie, morcov, ridichi, ardei gras) cu humus sau fasole bătută ca și gustare, ciorbă din legume care ține burta plină cu puține calorii, ciuperci la cuptor ca fel principal, ciocolată neagră pentru pofta de dulce, popcorn și pufuleți pentru ronțăit. Legumele proaspete sunt pline de fibre și apă, pot fi mâncate fără limită de cantitate!”, a punctat unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic.
”Nu există o soluție miraculoasă care să șteargă kilogramele în plus”
Nutriționistul ne atrage atenția asupra riscurilor de a exagera cu mâncarea în această perioadă și subliniază că nu există soluții miraculoase pentru a scăpa de kilogramele acumulate și că o dietă echilibrată este cheia unei sănătăți optime, mai ales în timpul postului.
”Dacă am exagerat cu mâncarea și ne-am îngrășat în post nu există o soluție miraculoasă care să șteargă kilogramele în plus fără restricții alimentare. Decât să ne îngrășăm în post, mai bine nu ținem post! Kilogramele de grăsime dobândite din făină cu ulei sunt nesănătoase și pentru organism și pentru siluetă.
O dietă echilibrată și moderată cantitativ este mai bună decât o perioadă de post în care să ne săturăm cu produse vegetale de proastă calitate și pline de calorii!”, a concluzionat nutriționistul.
Foto descriptiv. Sursă foto: Foodstory.ro, Facebook Mihaela Bilic, Facebook Primăria Municipiului Pitești
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: