Stingerea incendiilor, acordarea măsurilor de prim ajutor și operațiunile desfășurate în sprijinul comunităților au fost principalele misiuni efectuate de pompierii militari, în ultimele 24 de ore, la nivel național.
Potrivit Inspectoratul General pentru Situații de Urgență(IGSU), în cursul zilei de ieri, salvatorii au gestionat un total de 1.453 de solicitări din partea populației, cele mai numeroase intervenții fiind derulate în zona București – Ilfov, urmată de județele Prahova, Neamț, Timiș, Constanța, Argeș, Brașov, Cluj și Mureș.
Din totalul situațiilor de urgență, aproape 80% au fost cazuri pentru acordarea asistenței medicale de urgență. În urma acestora, 1.164 de persoane au primit ajutor din partea echipajelor SMURD. În plus, pompierii au intervenit pentru stingerea a 109 incendii izbucnite pe întreg teritoriul țării, limitând propagarea flăcărilor și prevenind astfel producerea altor situații care ar fi putut pune în pericol vieți și bunuri.
În paralel cu misiunile de stingere a incendiilor, echipele de salvatori au gestionat 188 de intervenții pentru salvarea persoanelor și animalelor din medii periculoase și 3 cazuri pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme avariate.
În ultimele 24 de ore, echipajele operative au reușit să salveze 9 persoane aflate în situații critice, acționând cu rapiditate și profesionalism în condiții dificile.
Creșterea numărului incendiilor în locuințe, un pericol în creștere pe măsură ce vremea se răcește
Odată cu scăderea temperaturilor, numărul incendiilor în locuințe este în creștere. Pompierii atrag atenția asupra riscurilor majore și subliniază faptul că un moment de neatenție poate duce la tragedii iremediabile. Intervențiile rapide ale salvatorilor nu sunt întotdeauna suficiente pentru a preveni pagubele sau pentru a salva viețile și bunurile celor afectați.
Un exemplu relevant este intervenția echipajelor din Galați, care au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuință din municipiul Galați. După aproape patru ore de luptă cu flăcările, acestea au fost stinse, însă suprafața afectată a fost de aproximativ 600 de metri pătrați. Din păcate, din interiorul locuinței a fost extrasă o victimă decedată. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric provocat de un conductor defect sau neizolat corespunzător.
Pentru a preveni astfel de tragedii, pompierii recomandă respectarea cu strictețe a măsurilor de prevenire a incendiilor, printre care:
- Nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele și dispozitivele de protecție care au defecțiuni sau improvizații.
- Nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea fuzibilului calibrat cu liță.
- Nu suprasolicitați instalațiile electrice folosind mai multe aparate simultan.
- Nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi fierul de călcat, reșourile sau radiatoarele.
- Instalați și utilizați aparatele electrocasnice respectând cu strictețe indicațiile producătorului, așa cum sunt menționate în manualul produsului.
Respectarea acestor măsuri de prevenire este esențială pentru protejarea vieților și bunurilor și pentru evitarea unor tragedii care pot fi evitate printr-o atenție sporită și o utilizare responsabilă a echipamentelor electrice.
Foto: IGSU
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Șoferii scapă de amenda pentru lipsa rovinietei dacă o plătesc în 24 de ore