Obiectivele realiste au transformat angajamentele în realitate la CĂTEASCA

de | 12.06.2023 22:00 | Administrație, Din ediția tipărită, Județean, Știri

Provocarea unei localități apropiate de un municipiu este una mare, dar iată că administrația locală din Căteasca reușește cu brio să fie alternativa potrivită. Apă curentă, gaze, școli dotate și multe alte proiecte ambițioase sunt doar câteva dintre beneficiile traiului în Căteasca. Primar cu experiență, Liviu Năstase este hotărât ca până la finalizarea acestui mandat să realizeze integral sistemul de canalizare. De la anul cetățenii vor beneficia și de transportul din zona metropolitană.

Comuna Căteasca este alcătuită din satele Catanele, Căteasca, Cireșu, Coșeri, Gruiu, Recea și Siliștea.

Canalizare în toată comuna

Strategia de dezvoltare cu care primarul Liviu Năstase i-a convins pe concetățeni să-i dea votul de încredere a fost realizată în totalitate de domnia-sa, chiar a fost îmbunătățită cu proiecte care au apărut ca o necesitate a locuitorilor. Ambiția primarului pentru îmbunătățirea nivelului de trai și a condițiilor cetățenilor din comună este un atribut ce va determina realizarea altor proiecte cu impact major asupra traiului la Căteasca.

De la bun început am avut un program. La această dată am realizat tot ce mi-am propus. Chiar am făcut și investiții pe care nu le aveam prinse”, explică primarul Liviu Năstase, amintindu-și că „la o lună după instalarea în funcție am început proiectul de canalizare în satele Căteasca și Coșești”. Acum canalizarea este realizată în proporție de 99%. Cetățenii au fost anunțați să-și facă racordul în curte pentru a se branșa la instalație. Administrația locală a făcut recepția stației de epurare și a stațiilor de pompare.

 

O altă investiție demarată în 2021 a vizat continuarea lucrărilor de canalizare în satele Catanele și Recea. Investiția, făcută din bugetul local, este realizată în proporție de 80% și se va finaliza în acest an.” Satele Recea și Catanele sunt în apropierea Piteștiului, iar mulți oameni din aceste zone au locuințe și în Pitești. Prin proiectele demarate am vrut să ridicăm nivelul de trai, gradul de civilizație și de confort al cetățenilor din comună”, a mai explicat primarul de la Căteasca.

Și, cum omului gospodar îi stă bine cu implementarea proiectelor după un plan bine stabilit, și la Căteasca era naturală continuarea introducerii canalizării în toate satele. Astfel, s-a făcut proiectul de canalizare și pentru satele Cireșu, Siliștea, Gruiu.

Proiectul este depus pe „Anghel Saligny” și s-a obținut o finanțare de 15.400.000 lei. Urmează încheierea contractului cu Ministerul Dezvoltării și licitația.

Valoarea investiției este de 32.100.000 lei. Dacă nu vom găsi alte surse de finanțare, vom pune diferența de la bugetul local. Acest proiect va deservi circa 2.200 de cetățeni din zonele respective. Avem apă curentă, gaze, iluminat public și sistem de supraveghere video”, a mai completat primarul.

Anul trecut, a fost realizată o lucrare de amenajare gospodărie de apă în satul Siliștea, de 3.000.000 lei – bani de la Ministerul Dezvoltării. În acest an administrația locală vrea să amenajeze gospodărie de apă în satul Cireșu. În satele Catanele și Recea cei de la Apă Canal, care exploatează instalațiile de apă și canalizare din localitate, vor amenaja o stație de tratare și pompare a apei, inclusiv un puț.

Grădiniță cu program prelungit la Catanele

Administrația locală a investit și în asfaltarea ori întreținerea căilor de acces. De exemplu, în anul 2021 s-a terminat asfaltarea drumurilor locale. Anul trecut au fost asfaltați 900 de metri de drum județean, cu aprobare de la Consiliul Județean (CJ) Argeș.

În 2023, administrația locală a preluat în administrare de la CJ Argeș un drum județean 702G – de la Metro până la intersecția cu Primăria – în vederea renovării.

Acum am reușit să asfaltăm 4 km și vom continua”, a explicat primarul.

Liviu Năstase explică faptul că s-a avut în vedere și sponsorizarea bisericilor.

Totodată, primarul spune că:

Școlile sunt noi în toate satele. Din păcate, activitatea a fost restrânsă în unele dintre ele, pentru că sunt tot mai puțini copii. Împreună cu noul director al școlii de la Catanele vrem să amenajăm în cadrul unității o grădiniță cu program prelungit, poate chiar un afterschool. Dar, fiind o comună aproape de Pitești, mulți copii merg la unitățile educaționale de acolo. De asemenea, am semnat un contract cu cei de la ADI Transport, firma care asigură transportul în zona metropolitană. Astfel, le vom asigura cetățenilor un transport decent și avantajos din punct de vedere financiar”.

Cadastrarea gratuită continuă

De anul trecut a început cadastrarea în comună, iar proiectul se continuă și în 2023. Un alt proiect vizează amenajarea aleilor pietonale pe toate străzile. În derulare mai este un proiect de reabilitare termică a primăriei și în perspectivă, primarul Liviu Năstase consideră că „ar fi utile panourile fotovoltaice.

Ne interesăm să vedem ce ar implica un astfel de proiect, analizăm costurile și rentabilitatea acestei investiții. Ne-am dori să putem susține cu această investiție iluminatul public, școlile și alte unități de interes local. Totodată, vrem să achiziționăm microbuze hibrid și electrice și să facem stație de încărcare mașini electrice”.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetonline.ro:

ARGEȘ – RAPORT ADMINISTRATIV

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole