În perioada 01-05 iulie a avut loc al 29-lea Congres al Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (ICN), care cuprinde peste 130 de organizații și asociații naționale ale asistenților medicali, reprezentând cei peste 28 de milioane de profesioniști din întreaga lume. Tema abordată în această ediție a fost „ASISTENȚII MEDICALI ÎMPREUNĂ: O FORȚĂ PENTRU SANATATEA GLOBALĂ.” și a reunit peste 6.000 de participanți.
Delegația Ordinului Asistenților Medicali din România a fost formată din membri ai consiliului de conducere, reprezentanți ai filialelor județene și asistenți medicali care au prezentat lucrări științifice înscrise în secțiunea de e-postere. Alături de delegația de asistență medicală din România a fost prezentă doamna Diana Păun, Consilier Prezidențial.
OAMGMAMR Argeș a participat cu 7 reprezentanți, conduși de Estera Stămoiu, președintele filialei, care a declarat:
„Participarea la prestigiosul Congres al ICN reprezintă oportunitatea nu numai de a împărtăși experiențe și schimburi de idei cu asistenți medicali de pe întreg mapamondul, ci și privilegiul de a asculta personalități remarcabile și experți de top la nivel mondial din domeniul asistenței medicale, miniștri ai sănătății din mai multe state, asistenți șefi guvernamentali, asistenta șefă a OMS, congresmeni, parlamentari, Directorul general al OMS, Alteța Sa Regală Prințesa Muna al Hussein, Prim-ministrul Canadei-Justin Trudeau.
Cu o agendă a fiecărei zile consistentă, circumscrisă temei propuse, am asistat la sesiuni plenare, sesiuni regionale, dezbateri, expuneri, demonstrații practice, cursuri, simpozioane, în toate regăsindu-se cuvinte-cheie care definesc perspective asupra viitorului asistenței medicale și progresul profesiei de asistent medical, un real corolar organizațional: EDUCAȚIE ȘI REGLEMENTARE, LEADERSHIP, MANAGEMENT, CALITATEA ȘI SIGURANȚA FURNIZĂRII ASISTENȚEI MEDICALE, PRACTICA AVANSATĂ, ÎNVESTIȚII ÎN FORȚA DE MUNCĂ, COMUNITĂȚI SĂNĂTOASE, INFLUENȚĂ, TRANSFORMARE CONSOLIDAREA SISTEMELOR DE SĂNĂTATE, CERCETARE, DIGITALIZARE, SOLIDARITATE.
Am ascultat cu mare interes și atenție declarațiile de intenție formulate de ICN pentru ca mesajele transmise să fie diseminate de la nivel internațional la nivelul organizațiilor profesionale naționale și la nivel de asistent medical individual.
Printre concluziile afirmate la finalul lucrărilor Congresului este aceea că este imperios necesară reorientarea planificării sistemelor de sănătate către asistența medicală primară ca mecanism ”creare a sănătății” în cadrul comunităților, ceea ce poate determina reducerea cererilor de îngrijiri acute.
S-au conturat o multitudine de direcții și acțiuni având ca obiectiv depășirea obstacolelor și provocărilor imprevizibile apărute: conflicte armate, pandemii, dezastre naturale, migrația inechitabilă a forței de muncă, condiții de muncă nesigure, etc.
Ca și până acum, în spiritul misiunii, viziunii și strategiei Ordinului Asistenților Medicali din România, filiala noastră va fructifica experiența acumulată în timpul Congresului și va integra în proiectele propuse în agenda noastră de lucru, în programele de educație medicală continuă și leadership, în campaniile derulate la nivelul instituției.
Implementarea operațională a acestor informații concrete, exacte și de încredere pe subiecte de interes deosebit pentru serviciile de îngrijiri de sănătate și pentru asistenții medicali pot asigura cunoștințe și expertize relevante și performante, menite să sprijine dezvoltarea profesiei de asistent medical, să extindă domeniul de aplicare al practicii asistenței medicale, să consolideze abilitățile de conducere ale asistenților medicali în managementul sistemelor de sănătate, să promoveze rolurile-cheie ale asistenților medicali.
În cadrul festivității de închidere, participanții au asistat la un moment inedit, organizatorii au prezentat ca element de surpriză noua identitate vizuală a ICN. Noul logo este o interpretare modernă a moștenirii și valorilor unei istorii de peste 124 de ani, un element vizual care transmite energia, creativitatea și pasiunea profesiei de asistent medical.
Nu în ultimul rând, doresc să remarc și să felicit cei opt asistenți medicali din România care, cu susținerea OAMGMAMR, au participat cu lucrări științifice la secțiunea de e-postere din cadrul Congresului ICN.
Ca președinte al Ordinului Asistenților Medicali Argeș, împreună cu echipa de conducere a filialei ne fundamentăm activitatea de management pe stimularea competitivității, a colaborării și parteneriatelor instituționale, astfel încât asistenții medicali argeșeni, parte integrantă a celor peste 28 de milioane la nivel global, să resimtă apartenența la un grup profesional de elită apreciat, protejat și susținut de mediul în care își exercită profesia.
Atmosfera de înaltă calitate științifică a Congresului ICN 2023 și participarea numeroasă a asistenților medicali din toate colțurile lumii, mi-a adus în minte un citat celebru: Individual, suntem o singură picătură. Împreună, suntem un ocean”, a încheiat Estera Stămoiu.
Sursă foto: Ordinul Asistenților Medicali Argeș.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Sfatul AJPIS: Ce să urmărești când alegi un azil de bătrâni!