Mulți români au împodobit deja bradul de Crăciun. În ton cu preferinţele sau cu moda? Indiferent de alegerea făcută, nicio sărbătoare de iarnă nu e completă fără brad și podoabele lui. Dar știți când și cum a apărut tradiția împodobirii bradului și ce podoabe se foloseau înainte? Ei bine, e interesant de știut că aceste ornamente au o istorie în spate și evoluția lor în timp este de-a dreptul spectaculoasă.
Prin secolul al XVI-lea, în Germania, se împodobeau primii brazi în piețele publice. Atunci oamenii foloseau lumânări, mere ori nuci. De-a lungul timpului, creștinii au dus brazii împodobiți în case, tradiția devenind astfel un ritual creștin care, între timp, s-a răspândit în întreaga Europa, potrivit celor de la curierulnational.ro. Brazii mai erau decorați și cu covrigi sau produse coapte în diferite forme. Tot drept podoabă erau folosite și bastonașele colorate în alb și roșu care aminteau copiilor de magii care îl vizitaseră pe pruncul Iisus în iesle.
Globurile de sticlă
Cu diferite forme, din sticlă, plastic, lemn sau ceramică, într-o singură culoare, în diferite nuanțe sau pictate cu diferite forme, globurile, căci despre ele vorbim, sunt astăzi necesare pentru împodobirea bradului de Crăciun. Povestea globurilor de sticlă a început de pe la jumătatea secolului al XIX-lea, când tânărul Hans Greiner, din orașul Lauscha, Germania vede o oportunitate în sărbătoarea Crăciunului și decide să o fructifice, continuând astfel tradiția familiei sale care avea atelier de fabricare a sticlei. Globurile au devenit imediat populare, iar în 1847 au ajuns să împodobească bradul reginei Victoria a Marii Britanii, potrivit celor de la historia.ro.
În ceea ce privește beteala, ei bine prin anul 1610 copii se învârteau în jurul pomului de Crăciun, încercuindu-l cu o beteală realizată din argint mărunțit. Se pare că tinichigii băteau argintul până se subția extrem de mult, iar apoi îl tăiau în fâșii. Cu trecerea timpului, se pare că argintul a fost înlocuit cu staniu și plumb. În secolul XX, beteala a început să fie realizată din aluminiu. De la luminarea bradului cu numeroase lumânări care se prindeau de crengi, la sfeșnice mai mici și până la instalația pe care o folosim astăzi a trecut ceva vreme. De exemplu, pe 22 decembrie 1882, în casa lui Edward H. Johnson de pe Fith Avenue din New York erau aprinse luminițele bradului de Crăciun. A fost ideea lui Edward H. Johnson care a înșirat pe un fir electric 80 de becuri roșii, albe și albastre, de mărimea unei alune, iar pe 22 decembrie 1882, în casa lui de pe Fith Avenue din New York, erau aprinse primele luminițe de Crăciun. În anii care au urmat, proprietarii de magazine își decorau vitrinele cu astfel de ghirlande luminoase.
Împodobirea bradului de Crăciun este astăzi o tradiție de iarnă în multe culturi din întreaga lume. Și pentru că așteptarea este atât de mare și bucuria pe care ne-o dă sărbătorile de iarnă vine la pachet cu un amalgam de emoții, am ajuns să decorăm aproape fiecare colțișor al casei sau al grădinii cu diferite ornamente.
Foto descriptiv. Sursă foto: romaniatv.net, oradesibiu.ro, lovedeco.ro, brazicraciun.net și floricuhar.ro.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: