În EXCLUSIVITATE pentru „Ancheta”. Un păgubit argeşean dezvăluie culisele schemei Nordis

de | 20.10.2024 19:55 | Din ediția tipărită, Economic, Importante, Județean, Național

► Marius Ilie, administrator şi asociat al firmei Victoria My Dental Lab din cadrul Clinicii Victoria, se judecă cu Nordis Mamaia pentru 140.000 euro, bani achitaţi în urmă cu trei ani pentru două apartamente care nu au fost construite nici până în ziua de astăzi.

► Pe lista argeşenilor prinşi în „schema Nordis” se află şi managerul Clinicii „Dr. Leahu” din Piteşti.

Dezvăluirile făcute de jurnaliştii de la „Recorder” au provocat săptămâna trecută un veritabil cutremur pe piaţa imobiliară, care s-a resimţit puternic şi pe scena politică. Reportajul „Schema Nordis. Mașinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar”, realizat de cunoscutul jurnalist de investigaţii Alex Nedea, vorbeşte despre o afacere imobiliară structurată ca o schemă piramidală, promovată drept cel mai spectaculos proiect imobiliar din România, dar în care sute de români s-au trezit şi fără banii daţi ca avans, şi fără apartamentele de lux promise. Printre ei şi numeroşi argeşeni, unii dintre ei alegând deja calea justiţiei în speranţa că îşi vor recupera sutele de mii de euro investite.

► O afacere de sute de milioane de euro, cu ramificaţii la cel mai înalt nivel politic

Apartamente de lux, cu vedere panoramică spectaculoasă şi în cele mai exclusiviste locaţii, unde fie poţi privi marea prin pereți de sticlă, fie poţi admira munții dintr-un jacuzzi încălzit, cu un pahar de șampanie în mână. Cu astfel de oferte îşi atrăgea Grupul Nordis clienţii, graţie unei uriaşe campanii de promovare care a convins sute de români să îşi cumpere apartamente și, în schimbul unei reduceri de preț, să accepte plata în avans, semnând doar o promisiune de vânzare.

Deşi Nordis a încasat sume uriaşe în avans şi trebuia să predea la cheie sute de apartamente în ultimii ani, oamenii care au plătit integral locuinţele de lux au rămas şi fără bani, şi fără proprietăţi. Mai mult, există suspiciunea că unele apartamente ar fi fost vândute de mai multe ori, către persoane diferite.

schema nordis reportaj Recorder

Acest lucru a fost posibil pentru că legislaţia actuală permite firmelor care construiesc blocuri să încaseze în avans chiar și 100% din valoarea apartamentelor încă neconstruite, nu impune nicio restricție cu privire la cheltuirea acestor bani și nu obligă dezvoltatorii să încheie asigurări care i-ar putea despăgubi pe clienți în caz de forță majoră. Scandalul Nordis a ajuns până la cel mai înalt nivel, în condiţiile în care şefa Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, ce ar fi putut reglementa cadrul legal care să prevină astfel de situaţii, este nimeni alta decât Laura Vicol, soţia unuia dintre patronii de la Nordis.

Pe rolul instanţelor din ţară existau, până săptămâna trecută, peste 600 de acţiuni în instanţă împotriva dezvoltatorului imobiliar Nordis. La începutul săptămânii trecute, Tribunalul Bucureşti a admis intrarea în insolvenţă a Nordis Management SRL, tabelul provizoriu al creanţelor numărând deja peste 80 de creditori.

Dezvoltatorul consideră insolvența drept o perioadă de reorganizare și caută soluții pentru a redresa afacerea. În același timp, susține că nu a vândut aceeași proprietate de mai multe ori. Între timp, oamenii care au investit zeci sau sute de mii de euro în apartamente de vis nu par foarte optimişti cu privire la şansele de a-şi mai recupera investiţia. Iar lista păgubiţilor poate creşte de la o zi la alta. Inclusiv a argeşenilor lăsaţi cu buzele umflate şi cu conturile golite de sute de mii de euro!

► A plătit 140.000 euro în 2021 pentru două studiouri care nici acum nu există

Marius Ilie este tehnician dentar, administrator şi asociat al firmei Victoria My Dental Lab din cadrul clinicii Victoria, şi împreună cu soţia sa, Iulia, a semnat promisiuni de vânzare în toamna anului 2021, pentru două studiouri în Mamaia (faza a II-a a proiectului), pe care ar fi trebuit să le recepţioneze – conform înţelegerii – la sfârşitul lunii august a anului trecut. A plătit pentru cele două studiouri circa 140.000 de euro, „să lăsăm ceva copiilor pentru când vor fi mari” – după cum mărturiseşte tehnicianul dentar.

La mai bine de trei ani de la plata integrală a celor două locuinţe, în complexul unde ar trebui să fie apartamentele cumpărate de familia Ilie, abia a început construcţia uneia din cele trei scări de bloc, şi aceea doar pe câteva etaje. În momentul în care a venit ziua în care, conform promisiunii de vânzare, trebuia încheiat contractul de predare-primire, evident că Nordis nu avea ce să le predea celor doi soţi:

De regulă, când se apropia termenul pentru semnarea contractului, prevăzut în promisiunea de vânzare, te chemau cam cu şase luni înainte să facă o prelungire şi prin acea prelungire îţi mai dădeau nişte avantaje, ca de exemplu îţi mărea contribuţia din pix. Pe mulţi i-a chemat, însă în cazul meu nu ştiu cum s-a întâmplat că au omis să mă cheme la negocieri înainte de scadenţă – au uitat, le-a scăpat… nu ştiu, dar eu nici măcar nu am fost contactat. Deci mulţi au semnat aceste prelungiri şi sunt încă sub contract, astfel că aceştia nu se pot îndrepta deocamdată împotriva Nordis în instanţă.

La mine a fost o scăpare, nu m-au chemat… I-am chemat eu în schimb la notar la semnarea contractului: «Haideţi să semnăm contractul de predare-primire, că s-a terminat perioada!» şi normal că nu s-au prezentat, că nu aveau ce să îmi predea, motiv pentru care, urmând procedura legală, i-am scos în culpă.

Din acel moment au început să îmi facă tot felul de oferte: de prelungire, de dat în altă parte, chiar s-au oferit să îmi dea în Faza I şi poate că era apartamentul altcuiva, nu ştiu… Ideea e că nu am acceptat nicio ofertă a lor, niciun schimb şi am zis că îmi vreau banii.

Au motivat întârzierea prin aceea că s-au axat să termine faza I, urmând ca banii obţinuţi din activitatea hotelieră a imobilelor din această fază să meargă spre faza II. De la bun început ne-am asumat că acele apartamente vor fi ridicate cu banii clienţilor, însă nimeni nu a verificat dacă într-adevăr aceşti bani s-au folosit pentru construcţii.”, ne-a declarat Marius Ilie.

► „Mulţi cu care am vorbit au fost tentaţi să cumpere apartamente Nordis, pentru că povestea era frumoasă”

Deşi pare ireal ca în secolul XXI, după 35 de ani de economie de piaţă, astfel de afaceri să funcţioneze fără ca nimeni să le verifice ori să le ceară socoteală patronilor, se întâmplă de ani de zile pe piaţa imobiliară.

Totul este posibil cu sprijinul legii. Dacă ar fi vorba despre antreprenor mărunt cu o investiţie mică, un bloc-două acolo, îl arestează dacă face aşa ceva. Dar unul care dezvoltă proiecte imobiliare la nivelul ăla şi este susţinut de cine aţi văzut că e susţinut la nivel politic nu o să fie tras la răspundere, pentru că legea îl protejează. Pentru că în mod clar nu se ajungea aici dacă nu exista o oarecare protecţie.

Degeaba iese acum Ciolacu şi promite că cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere şi că legile vor fi schimbate. Nu trebuie să se întâmple un accident ca să inventezi reguli! Când eşti la guvernare trebuie să faci legi care să prevină aşa ceva. «Hai să luăm măsuri!” De ce nu le-ai luat înainte? Că înţeleg că exista un proiect de lege care să impună un oarecare control al proiectelor imobiliare încă din 2019! Şi atunci era târziu pentru unii, dar cine să oprească astfel de proiecte riscante? Chiar PSD, care pe cine avea şefă la Juridic? Nevasta unuia din patronii care făceau exact aşa ceva?!

Asta e, am fost păcăliţi, e drept, şi pe fondul nivelului propagandei care s-a făcut în presă, s-a mers pe încredere, mai ales că mulţi oameni de vază au cumpărat proprietăţi de la Nordis plus că se extindeau: am văzut cu ochii mei acum trei ani fundaţia turnată pentru proiectul de la Sinaia. Faptul că îşi cumpărau terenuri şi începeau să sape pentru că aveau nişte aprobări însemna că băgau nişte bani în proiectele astea.

Nimeni nu se gândea că astfel de acţiuni ar fi doar pentru a atrage alţi clienţi, să le dea încredere. Multe persoane cu care am vorbit şi care aveau bani disponibili au fost tentate să îi investească în proprietăţi precum cele de la Nordis, pentru că povestea era frumoasă, iar ceea ce promitea erau nişte proprietăţi de vis.”, mărturiseşte Marius Ilie.

► „Sunt banii familiei, era vorba să lăsăm ceva copiilor, dar acum pare că se alege praful!”

Soţii Ilie au semnat promisiunile de vânzare cu societatea Nordis Mamaia, şi nu cu Nordis Management, firma intrată săptămâna trecută în insolvenţă. Cu toate acestea, Marius Ilie nu este foarte optimist în ceea ce priveşte şansele sale de a-şi recupera investiţia sau de a intra în posesia celor două studiouri şi pare oarecum resemnat. În cazul său, izbucnirea scandalului Nordis mai mult îl încurcă, deoarece deja câştigase la Tribunalul Argeş primul proces cu dezvoltatorul şi aştepta apelul, unde şansele de a pierde procesul sunt ca şi inexistente.

Deocamdată a intrat în insolvenţă doar Nordis Management, dar nu se ştie dacă nu pică şi celelalte firme din grup ca într-un joc de domino. Nu cred că îmi voi mai recupera investiţia, pentru că ei nu au nimic! Dacă se deschide pe penal n-au nicio treabă, penalul implică altceva… Sincer, să zicem că mai păstrez o speranţă în proporţie de 10%.” – crede tehnicianul dentar de la Victoria.

Marius şi Iulia Ilie au plătit 337.743,33 lei pentru un studio şi 353.287,01 lei pentru celălalt, prin două promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare autentificate în data de 1 septembrie 2021. Pe 19 iunie 2024, Tribunalul Argeş a decis să oblige Nordis Mamaia să restituie cuplului piteştean suma investită plus penalităţi în valoare totală de circa 20.700 lei. Reprezentanţii Nordis Mamaia au atacat hotărârea instanţei, procesul fiind acum în faza de apel la Curtea de Apel Piteşti.

Poate dacă nu apărea reportajul celor de la Recorder şi mai trecea măcar jumătate de an-un an, aveam şanse mari să recuperez banii, pentru că ei nu intrau în insolvenţă dacă nu se făcea aşa mare scandal. Pentru că ei au mai dat bani înapoi. Ajunsesem la Curtea de Apel şi era ultima instanţă, iar demersurile lor erau doar o modalitate de a mai trage de timp, nu că ar fi avut şanse să câştige, pentru că nu au ce să câştige. Cred că, deoarece totul a devenit public, toate firmele vor pica una după alta. Asta e… Sunt banii familiei, era vorba să lăsăm ceva copiilor, dar acum pare că se alege praful!”, concluzionează resemnat Marius Ilie.

► Managerul Clinicii Dr. Leahu Piteşti – pe lista păgubiţilor

Un alt cuplu din Argeş care a plătit pentru un apartament Nordis lucrează în acelaşi domeniu, cel stomatologic. Denisa Raicu este manager general al Clinicii Dentare Dr. Leahu din Piteşti, iar soţul ei, Daniel Raicu, este tehnician dentar la aceeaşi clinică. În primăvara anului 2021, soţii Raicu au decis să investească într-un apartament de lux, iar în acest sens au încheiat o promisiune de vânzare în data de 8 aprilie 2021 cu societatea Nordis Management.

Familia Raicu a investit peste jumătate de milion de lei în acest proiect imobiliar, însă acum cei doi se numără printre păgubiţii afacerii Nordis, dovadă faptul că în data de 20 septembrie 2024 aceştia au deschis o acţiune în instanţă împotriva societăţii Nordis Management. În dosarul nr. 4980/109/2024 aflat pe rolul Tribunalului Argeş, Denisa şi Daniel Raicu solicită rezoluţiunea contractului, restituirea sumei achitate (391.425,51 lei + 140.726,07 lei, conform acţiunii deschise în instanţă) şi plată dobânzii începând cu 19 iunie 2024. Săptămâna trecută, societatea Nordis Management SRL a depus mai multe acte la dosar, însă până acum nu a fost stabilit un termen al procesului.

Contactată de redactorii „Ancheta”, Denisa Raicu a refuzat să ofere detalii despre litigiul pe care îl are cu cei de la Nordis.

Fondatorul şi coproprietarul Nordis este tot din Argeş

Ironia sorţii, cel care a fondat afacerea Nordis este tot un argeşean: Emanuel Poștoacă, fondatorul și coproprietarul grupului Nordis, este originar din comuna Lereşti, acesta păstrând o legătură strânsă cu locurile natale, fiind principalul sponsor al echipei de fotbal Muscelul Lerești. În prezent, la 46 de ani, Poștoacă este un milionar de succes, care și-a construit cariera în domeniul imobiliar încă din 2002, când a început să lucreze ca agent imobiliar.

emanuel-postoaca

Cu o diplomă în economie și un master în economia proprietăților imobiliare, Poștoacă a decis să își deschidă propria agenție, Nordis, în 2008. „Am renunțat la statutul de angajat și am devenit antreprenor. Având experiență în domeniul imobiliar, trecerea de la angajat la antreprenor nu a fost una foarte mare. Îmi gestionam singur activitatea, atât programul, cât și salariul, care era bazat pe comision,” declara Poștoacă cu ani în urmă, descriind parcursul său profesional.

Primul său proiect imobiliar important a fost dezvoltarea unui bloc de zece apartamente în zona Crângași din București. Ulterior, și-a extins afacerea în nordul Capitalei, devenind un jucător major pe piața imobiliară de lux. Încă din 2020 se vorbea despre Nordis, ca despre o veritabilă „bancă imobiliară”, care urmăreşte să faciliteze achiziția de apartamente pentru cei care doresc să le închirieze.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Consilier local din Argeş – condamnat pentru trafic de influenţă

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: