Parchetul din Argeș – în topul național privind trimiterile în judecată pentru evaziune fiscală

de | 13.02.2025 08:41 | Județean, Din ediția tipărită, Eveniment, Importante

Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, condus de prim-procurorul Laurențiu Palaghia, se află în topul național privind cauzele penale în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru evaziune fiscală în anul 2024. Unitatea de Parchet ocupă locul 2, după municipiul Bucureşti, în ceea ce priveşte numărul anchetelor în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală sub forma ascunderii bunului sau sursei impozabile, a neînregistrării veniturilor sau a evidenţierii unor cheltuieli fictive, fiind vorba de 23 asemenea cauze.

În aceeaşi perioadă a anului 2024, comparativ cu anul anterior, a avut loc o creștere a sesizărilor de natură penală formulate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, dar şi a sesizărilor din oficiu întocmite de lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Argeş. Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş plasează judeţul nostru pe locul 4 la nivel național în ceea ce priveşte numărul cauzelor penale în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie aflate în competenţă (dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă), fiind vorba de 11 asemenea cauze.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș  a funcționat cu 12 procurori

Legat de schema de personal, o problemă delicată cu care se confruntă justiția din România, cele 6 unități de parchet din Argeș au funcţionat, la începutul anului 2024, cu 32 de procurori dintr-un total de 52 posturi de procuror prevăzute pentru aceste unităţi, un procent general de ocupare de 61,53. Spre sfârșitul anului s-a înregistrat însă o creștere a numărului de procurori în activitate, unitățile de parchet din Argeș funcționând cu 40 de magistrați, un procent general de ocupare de 76,96. În ciuda schemei reduse de personal, anul 2024 a însemnat o creştere cu circa 5% la numărul de dosare penale soluţionate şi cu circa 10% a numărului cauzelor trimise în judecată – rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

4 unități de parchet unde a crescut numărul de cauze penale soluționate

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, care a funcţionat în 2024 cu un număr mediu de 12 (din 17) procurori, faţă de 10 (din 17) în anul 2023, în anul 2024 au fost soluţionate cu 31% mai multe cauze penale faţă de anul anterior, iar prin trimitere în judecată cu 93% mai multe. Parchetul de pe lângă Judecătoria Costeşti ocupă primul loc în rândul parchetelor din raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti (judeţele Argeş şi Vâlcea) prin numărul trimiterilor în judecată dispuse în cauzele penale în anul 2024, media acestora fiind de 71 de fiecare procuror (în creştere cu 56% faţă de anul anterior).

De asemenea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung ocupă primul loc în rândul parchetelor din raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti prin numărul dosarelor penale soluţionate în anul 2024, media acestora fiind de 587 pentru fiecare procuror. Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş a funcționat în anul 2024 cu 3 procurori (faţă de 2 procurori în perioada anterioară). La unitatea de parchet au fost soluţionate cu 49% mai multe cauze penale faţă de anul anterior, iar prin trimitere în judecată, cu 49% mai multe.

Disfuncţionalităţi în activitatea unităţilor de parchet din Argeş au fost consecinţa lipsurilor şi a fluctuaţiei de personal, context în care, pentru activitatea susţinută şi efortul suplimentar depus de personalul în activitate (de multe ori prin timp petrecut peste program sau în zile libere, neevidenţiat şi neremunerat, cu concediu de odihnă neefectuat din anii anteriori), aprecieri deosebite au fost reiterate către toate categoriile de personal din unităţile de parchet (procurori, grefieri) şi colegilor din cadrul structurilor de poliţie ce activează în judeţul Argeş.”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș într-un comunicat.

 

Foto: ediția tipărită

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Dan Diaconescu, condamnat la 8 ani și 4 luni de închisoare în dosarul cu minore

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: