De aproximativ un an, administraţia judeţeană – respectiv Consiliul Judeţean şi Prefectura Argeş – îşi desfăşoară activitatea într-o clădire renovată de la A la Z. Proiectul de modernizare a „Casei Albe” nu a fost lipsit de controverse, însă cel mai „şifonat” din această afacere pare să fi ieşit Gheorghe June, patronul unei firme specializate în servicii de arhitectură şi de proiectare, care a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a depus la CJ o expertiză semnată în fals pentru dosarul de finanţare a reabilitării Palatului Administrativ. Săptămâna trecută, magistraţii Tribunalului Argeş au dispus sentinţa pe fond, care însă nu este definitivă.
► Expertiza tehnică a sediului CJ Argeş – semnată de un inginer… mort!
În vara lui 2023, procurorii DNA – Serviciul teritorial Pitești au înaintat Tribunalului Argeș un dosar de corupție vizându-l pe Gheorghe June, patronul Modvest Construct 2000 SRL. Acesta a fost trimis în judecată, în stare de libertate, fiind acuzat de complicitate la folosirea de documente false pentru obținerea ilegală de fonduri europene.
Anchetatorii susțin că, pe 27 iulie 2017, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile privind eficientizarea energetică a Palatului Administrativ din Pitești, June ar fi depus la Consiliul Județean Argeș un raport tehnic fals. Documentul era semnat de un inginer care decedase anterior, însă, fără vinovăție, angajații CJ Argeș l-au transmis mai departe Ministerului Dezvoltării. În urma acestui demers, firma lui June ar fi încasat pe nedrept 46.400 lei din fonduri europene.
Modvest Construct 2000 SRL semnase contractul pentru expertiza tehnică pe 10 mai 2017, alături de alte două contracte cu CJ Argeș – unul pentru documentația DALI (44.982,80 lei fără TVA) și altul pentru auditul energetic (24.908,70 lei fără TVA). Două luni mai târziu, expertiza tehnică era predată, însă investigațiile au relevat că aceasta fusese întocmită în fals. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă în dosar, aflat pe rolul Tribunalului Argeș.
► 2 ani şi 6 luni cu suspendare şi 60 de zile în folosul comunităţii
Marţi, 25 martie, s-a încheiat procesul de la tribunal, omul de afaceri Gheorghe June fiind declarat vinovat şi condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare pentru „comiterea infracțiunii de participație improprie la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei” – după cum se arată în minuta şedinţei de judecată.
De asemenea, instanţa a dispus suspendarea pedepsei şi a stabilit un termen de încercare de trei ani. În plus, Gheorghe June va trebui să frecventeze un program de integrare socială şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Argeş sau la Primăria municipiului Piteşti.
CITIŢI DECIZIA INSTANŢEI – AICI!
► Ministerul Investițiilor îşi va primi înapoi banii
În ceea ce priveşte pretenţiile financiare ale instituţiilor publice care s-au considerat prejudiciate, judecătorii au admis în totalitate acţiunea civilă formulată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în vreme ce acţiunea Consiliului Judeţean Argeş a fost admisă doar în parte.
Obligă inculpatul June Gheorghe la plata către partea civilă Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a sumei de 45.472,47 lei, actualizată cu indicele de inflaţie, precum şi a dobânzii legale calculate de la data de 19.11.2018 (data la care s-a efectuat plata în contul UAT Judeţul Argeş) şi până la plata integrală a acestei sume şi la plata către partea civilă UAT Judeţul Argeş a sumei de 928,01 lei, actualizate cu indicele de inflaţie, precum şi a dobânzii legale calculate de la data de 06.09.2017 (data la care s-a efectuat plata în contul SC Modvest Construct SRL) şi până la plata integrală a acestei sume” – se arată în încheierea de şedinţă.
Pentru acoperirea prejudiciului, instanţa a mai decis menţinerea sechestrului pe unul dintre conturile omului de afaceri. În plus, judecătorii au mai dispus anularea celor patru înscrisuri falsificate de la care a pornit întregul dosar. Decizia nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu apel.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Consilier juridic de la Finanţe – condamnat definitiv pentru că a dat mită două perechi de ochelari