▼Unitatea turistică este patronată de Mirela Pîrvu, profesoară la Liceul Teoretic „Dinu Brătianu” din Ștefănești și fost director al unității de învățământ.
Mai mulți angajați ai Penitenciarului Spital Mioveni au ales ca destinație pentru folosirea voucherelor de vacanță din anul 2020 pensiunea Miraj din comuna Rucăr. Totul ar fi decurs fără probleme, dacă sejururile respective ar fi și avut loc în realitate. O anchetă amplă a Parchetului de pe lângă Tribunal scoate acum la iveală faptul că acestea au fost decontate în mod fictiv, angajații din „rețeaua” cu pricina folosindu-se de facturi false, care au atestat în mod nereal că s-ar fi cazat la pensiunea respectivă, permițându-le astfel să deconteze suma de 1.450 lei de persoană, bani veniți de la stat pentru încurajarea turismului din România și stimularea angajaților bugetari.
Conform procurorilor conduși de Laurențiu Palaghia, rețeaua s-a creat prin intermediul informațiilor care au circulat de la unul la celălalt, informații pornite de la una dintre colege care lucrează ca asistent medical generalist în cadrul instituției de 23 de ani. Dorind să deconteze voucherele de vacanță, dar să nu cheltuiască efectiv banii acolo, angajații ar fi oferit, rând pe rând, suma de 400 de lei/persoană administratoarei pensiunii Miraj din Sătic, Mirela Pîrvu, pentru a primi, la schimb, facturi care atestau în fals că s-ar fi cazat la unitatea turistică respectivă. În timpul anchetei, Penitenciarul Spital Mioveni a înaintat documente conform cărora 15 dintre angajați au cerut – în perioada ianuarie-noiembrie 2020 – decontarea unor astfel de servicii de cazare prestate de această pensiune.
Angajații au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției
Bulgărele de zăpadă a început să se rostogolească în urma unei plângeri penale pentru trafic de influență înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, formulate chiar de una dintre inculpate, Elena-Sonia Stoian. Acesta a fost momentul în care organele de cercetare penală au intrat pe fir și au descoperit că aceasta și alți colegi au cerut decontarea voucherelor de vacanță folosindu-se de facturi false.
În luna octombrie a anului trecut, Elena-Sonia Stoian și Ileana-Silvia Cîrciu au fost primele care au semnat cu procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș un acord de recunoaștere a vinovăției, putând scăpa, astfel, cu o pedeapsă cu suspendare. În luna noiembrie, alți doi angajați ai Penitenciarului Spital Mioveni, Georgiana Stanciu și Ionuț-Cătălin Din, le-au urmat exemplul, recunoscând faptele petrecute. Acordurile de recunoaștere a vinovăției au curs apoi în cascadă, în luna decembrie magistrații finalizând cercetările în alte trei dosare, în care alți cinci inculpați admiteau faptele de care sunt acuzați.
Până și ofițerul anticorupție a dat mită pentru a primi factură falsă
Printre cei care au oferit suma de 400 de lei pentru a solicita decontarea voucherelor de vacanță se află și un ofițer de penitenciare, însărcinat pentru o perioadă cu prevenirea criminalității în sistemul penitenciar. Radu-Răzvan Octavian a fost trimis în judecată săptămâna trecută, pentru dare de mită și uz de fals, acuzat că a plătit 400 de lei și a folosit o factură fiscală falsă, nebeneficiind în fapt de serviciile de cazare pentru care a cerut decontarea voucherelor de vacanță.
Bărbatul are 31 de ani și, culmea ironiei!, s-a judecat în trecutul nu foarte îndepărtat cu Penitenciarul Gherla și Penitenciarul Spital Mioveni, solicitând acordarea sporului pentru combaterea corupției de 12,5% din salariul de funcție sau solda de funcție, destinat… personalului implicat în activități anticorupție.
Directorul Penitenciarului – Spital Mioveni: „Unitatea a procedat la punerea la dispoziție a ofițerului și schimbarea regimului de muncă într-un sector cu atribuții administrative”
În cadrul speței cu privire la care faceți referire, vă aducem la cunoștință că din informațiile obținute, dar fără a avea o confirmare oficială din partea organelor de cercetare penală la acea dată, dosarul penal a fost deschis la nivelul anului 2020, polițistul făcând la acel moment parte din categoria agenților operativi. Prin urmare, la data respectivă, polițistul de penitenciare nu activa în cadrul structurii de prevenire a criminalității. Nici conducerea Penitenciarului – Spital Mioveni, nici Administrația Națională a Penitenciarelor nu au fost informate la acea dată de existența dosarului penal. Unitatea desfășoară activități de clarificare a numărului exact de angajați implicați, iar ofițerul a adus la cunoștință șefilor ierarhici faptul că este trimis în judecată, pentru infracțiunile de fals și dare de mită, în data de 10.01.2025.
Unitatea a procedat la punerea la dispoziție a ofițerului și schimbarea regimului de muncă într-un sector cu atribuții administrative, la data de 15.01.2025. Precizăm că în plan disciplinar, se conturează încălcarea prevederilor interne cu privire la necomunicarea, către șefii ierarhici, a calității pe care polițistul de penitenciare a dobândit-o în dosar, respectiv cea de suspect, în momentul aducerii la cunoștința acestuia, ca urmare a unei citații la Inspectoratul de Poliție Argeș, în august 2024. Dacă acest lucru se va confirma, împotriva polițistului va fi demarată și cercetarea disciplinară prevăzută de lege.”, a declarat pentru publicația „Ancheta” directorul Penitenciarului – Spital Mioveni, inspector principal de poliție penitenciară, Laurențiu-Mihai Săbăreanu.
Administratoarea pensiunii Miraj, profesoară și fostă directoare de liceu, a fost trimisă în judecată pentru luare de mită și fals în înscrisuri
Pensiunea Miraj din comuna Rucăr, satul Sătic, locul unde ar fi trebuit să își petreacă sejururile angajații Spitalului Penitenciar Mioveni, nu este deloc una obscură, fiind gazda a numeroase evenimente publice și private. Structura este condusă de Mirela Pîrvu, în vârstă de 56 de ani, profesoară la Liceul Teoretic „Dinu Brătianu” din Ștefănești și fost director al unității de învățământ în perioada decembrie 2021 – august 2022. În urma celor petrecute, aceasta a fost trimisă în judecată, fiind acuzată de luare de mită și fals în înscrisuri.
Potrivit documentației instrumentate de magistrații Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, femeia ar fi primit în perioada martie-noiembrie 2020, prin intermediul unei alte angajate a Spitalului Penitenciar Mioveni, Monica-Aura Ionescu, de la 9 angajați ai instituției, câte 400 de lei, pentru a emite pe numele acestora, din partea societății pe care o administra, câte o factură fiscală care să ateste că cei în cauză s-au cazat la pensiune.
Mirela Pîrvu este acuzată de procurori că a întocmit în fals 12 facturi fiscale în care a menționat că angajații Spitalului Penitenciar Mioveni ar fi beneficiat de servicii turistice la unitatea de cazare pe care o administrează. După trimiterea sa în judecată, redactorii „Ancheta” au contactat-o pe Mirela Pîrvu pentru a ne oferi un punct de vedere legat de această situație, însă aceasta nu a dat curs solicitării.
Material realizat de Berta Dima.
Sursă foto: ediția tipărită
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Alți doi angajați ai Penitenciarului Spital Mioveni – acuzați de dare de mită și uz de fals