Percheziții în Argeș și în alte două județe! Au furat bani din sute de conturi bancare

de | 19.03.2024 13:03 | Eveniment, Județean

Astăzi, 19 februarie, 22 de percheziții domiciliare au avut loc în județele Argeș, Vâlcea și Sibiu. Descinderile au avut loc în trei dosare de înșelăciuni cibernetice.

Trei grupări sunt acuzate că, din anul 2022, au accesat ilegal peste 630 de conturi bancare deschise în Spania, dar şi în alte ţări, fiind prejudiciate atât persoane fizice, cât şi juridice.

Din materialul probator administrat a reieșit că, începând cu anul 2022,  pe raza județului Vâlcea s-au constituit și au acționat 3 grupuri infracționale organizate, care s-au aflat într-o relație de colaborare şi sprijin reciproc, în scopul săvârșirii infracțiunilor menționate, membrii acestora obținând controlul  asupra a cel puțin 630 de conturi bancare  (deschise în Spania și în alte țări ) prin care, folosind sisteme informatice, au derulat operațiuni financiare frauduloase.”, transmit procurorii DIICOT

Membrii grupurilor transferau fraudulos sume de bani obținute prin înlocuirea datelor de plată din facturi sau prin anunțuri false de vânzare/închiriere.

Prejudiciul din doar 15% din conturi se ridică la 2,5 milioane de euro.

Cercetările efectuate au stabilit că valoarea tranzacțiilor  ilegale realizate în cursul anului 2023 prin  aproximativ 15% dintre  conturile bancare  controlate de grupurile infracționale se ridică la circa 2,5 milioane de euro, care însumează prejudicii produse în patrimoniile unor persoane fizice și juridice.  Astfel, suspecții  prin activități de phising ori de  infectare a dispozitivelor utilizatorilor cu programe malițioase  au obținut  accesul la  adresele de poștă electronică utilizate de departamentele financiare ale unor societăți care derulau activități comerciale de încheiere a contractelor de servicii sau  lucrări, iar în momentul în care era identificată o comunicare ce conținea  o factură primită sau trimisă către un partener de afaceri pentru plata unor prestații realizate conform unui contract încheiat,  procedau la înlocuirea contului bancar indicat în  factură  cu datele unui cont bancar controlat de membrii grupurilor infracționale, astfel că suma de bani era transferată   fraudulos în contul bancar respectiv.”, transmit procurorii DIICOT

Potrivit anchetatorilor, prin folosirea acestui mod de operare, membrii grupărilor au fraudat mai multe companii spaniole cu sume importante de bani, iar numai într-un singur caz prejudiciul a fost de 284.000 de euro.

De asemenea, suspecţii au postat anunţuri fictive privind vânzarea unor utilaje şi autovehicule pe diferite site-uri indicând companii de transport fictive, ale căror date erau similare cu ale unor companii existente în realitate, care ar fi garantat tranzacţia şi livrarea respectivelor utilaje către clienţi.

Acelaşi manopere de inducere în eroare au fost utilizate şi pe platforme destinate închirierilor de imobile, pretinzând sub identităţi fictive că deţin proprietăţi pentru închiriere în diferite destinaţii turistice, creând pentru persoanele interesate aparenţa că tranzacţia va fi efectuată prin intermediul unor servicii cunoscute de cazare.

După comiterea fiecărei infracţiuni şi confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii grupărilor transferau succesiv sumele de bani prin diferite  conturi controlate de ei, după care  le retrăgeau de la ATM uri amplasate în diferite ţări europene.

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Informare meteo! ANM anunță lapoviță, ninsori și vânt

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: DIICOT

Ultimele articole