Curiosul caz din spatele percheziţiilor de la Primăria Poiana Lacului

de | 07.06.2023 21:00 | Administrație, Din ediția tipărită, După subiect, Eveniment, Importante, Rural, Știri

► Incompetenţa autorităţilor sau afacere penală? This is the question!

Marţea trecută, la primele ore ale dimineţii, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș, sub coordonarea procurorilor Judecătoriei Piteşti, au descins la sediul mai multor firme, precum şi la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu. Nu mai puţin de 13 mandate de percheziţie au fost puse în executare în Pitești, Poiana Lacului, Mărăcineni și Rătești, într-o anchetă care are în prim plan o achiziţie a Primăriei Poiana Lacului.

„În urma verificărilor, există suspiciunea că reprezentantul unei unități administrativ-teritoriale din județul Argeș ar fi dispus plata sumei de aproximativ 90.000 de lei, reprezentând contravaloarea cantității de 900 de tone de agregate minerale, achiziționate în anul 2021, care, în realitate, nu ar fi fost livrate unității administrativ-teritoriale” – se arată în comunicatul Poliţiei.

În fapt, este vorba despre achiziţia a 900 de tone de pietriş pentru amenajare drumuri comunale şi de interes local neasfaltate de pe raza localităţii Poiana Lacului, achiziţie directă făcută pe SICAP în data de 18 octombrie 2021 pentru suma totală de 77.400 lei fără TVA (92.060,97 lei cu TVA) de la firma Pro Mineral Prospect SRL, facturată în data de 22 decembrie 2021 şi decontată în aceeaşi zi în care s-a emis factura, ceea ce poate fi catalogat aproape un miracol, în condiţiile în care sunt oameni de afaceri care se consideră norocoşi dacă li se fac plăţi de către primării măcar după 90 de zile de la facturare…

Dar, în cazul de faţă, anchetatorii au suspiciunea că, în realitate, pietrişul plătit cu aproape un miliard de lei vechi nu ar fi ajuns niciodată pe străzile neasfaltate din Poiana Lacului. De cealaltă parte însă atât reprezentanţii primăriei, cât şi furnizorul susţin că marfa a fost livrată şi împrăştiată pe străzi chiar înainte de a fi plătită.

Concomitent, pe rolul Tribunalului Argeş există şi un proces deschis de Primăria Poiana Lacului împotriva Pro Mineral Prospect SRL, prin care instituţia publică cere înapoi banii achitaţi pentru produsele de balastieră contractate plus majorări de întârziere în valoare de 11.047 lei.

primaria poiana lacului

► Primarul Ion Dumitrache: „Curtea de Conturi a considerat că tichetele de cântar sunt false”

Ancheta a pornit – conform persoanelor implicate – de la un raport al Curţii de Conturi, întocmit în urma unui control efectuat la Primăria Poiana Lacului.

„Piatra a fost primită în proporţie de 100%. Când a venit Curtea de Conturi, a considerat că tichetele de cântar sunt false. Din acest motiv, Primăria Poiana Lacului a şi dat în judecată firma Pro Mineral Prospect. Ancheta ne-a vizat şi pe noi, că au considerat că neregulile sunt făcute şi de noi… Am încheiat contractul exact aşa cum este şi am semnat şi atâta tot. El (n.red. – patronul firmei Pro Mineral Prospect) le-a făcut toate şi a recunoscut că sunt făcute de el… Îl trimisesem în judecată, iar la judecată s-au sesizat şi ne-a făcut control peste tot…” – ne-a declarat primarul comunei Poiana Lacului, Ion Dumitrache.

Informaţia potrivit căreia cercetările poliţiştilor au fost demarate ca urmare a celor consemnate în raportul de audit este confirmată şi de contabilul Primăriei Poiana Lacului, Irinel Ilie, care însă nu îşi explică de ce inspectorii de conturi au scris în respectivul raport că piatra plătită cu 92.000 lei nu ar fi fost livrată:

„Noi am pus la dispoziţia Curţii de Conturi toate documentele, iar furnizorul şi-a asumat răspunderea pentru toate documentele pe care le-a adus.Curtea de Conturi a spus că piatra nu a fost livrată, dar ei nu au vrut să facă o verificare. Nici eu nu pot să îmi explic de ce au tras această concluzie, noi le-am prezentat toate actele, toate avizele… Nu au vrut să le ia în considerare. Probabil că se va face o expertiză legat de livrare, că aici e marea problemă.

Curtea de Conturi a concluzionat că unele documente ar fi false, s-a stabilit un prejudiciu după care s-a dispus recuperarea lui. Practic, legea ne-a obligat să acţionăm în instanţă firma respectivă şi să cerem restituirea banilor, chiar dacă ştiam că marfa a fost livrată!” – ne-a precizat contabilul Primăriei Poiana Lacului, care consideră că nu se poate vorbi despre abuz în serviciu atâta vreme cât au existat documente justificative pentru întreaga achiziţie.

 

►Omul de afaceri Bogdan Ionel: „Primăria nu şi-a întocmit actele cum trebuie!”

De cealaltă parte, Bogdan Ionel, patronul firmei Pro Mineral Prospect SRL, afirmă că la mijloc este vorba doar despre erori pe care le-ar fi comis angajaţii Primăriei Poiana Lacului, pe care îi acuză, mai mult sau mai puţin voalat, de incompetenţă:

„Totul a pornit de la Primăria Poiana Lacului, care nu şi-a întocmit actele cum trebuie. Dânşii m-au dat şi în judecată pentru recuperarea aşa-zisului prejudiciu, dar prejudiciul acela nu există, pentru că marfa a fost dusă, lucru dovedit. De altfel, din cât am înţeles, există şi declaraţia angajatului primăriei care se urca pe fiecare camion şi distribuia piatra pe străzile pe care era nevoie.

Eu, în momentul în care le-am dus marfa, le-am sugerat să o distribuie şi să treacă pe verso la avize locul de descărcare şi reprezentantul primăriei să semneze avizele. Eu am înţeles că dânşilor le-au lipsit avizele la prezentare. Nu au întocmite tabele cu locurile unde a fost distribuită marfa… Deci totul a plecat, cred – din cât  îmi dau seama, nu am apucat să citesc nici dosarul civil – de la procesul-verbal al Curţii de Conturi, care a făcut constatări fără să primească lămuririle corecte, normale.

Ca să vă faceţi o idee, inclusiv modelul de proces-verbal este conceput de mine – n-au fost în stare nici măcar să conceapă procesul-verbal de recepţie.

Darea în plată se face după ce se face acel proces-verbal de predare-primire a produsului, a mărfii. Dacă nu exista acest proces-verbal mai ziceam: «Da, domnule, nu mi-a semnat procesul-verbal, dar mi-a plătit!» Dar în momentul în care mi-a semnat procesul-verbal, şi-a asumat.”, ne-a declarat omul de afaceri Bogdan Ionel.

Managerul firmei acuzate că ar fi adus documente false la Primăria Poiana Lacului mai spune că s-au făcut controale la toate balastierele de la care a luat piatra, de la care s-au solicitat documentele de achiziţie:

„Din documente se observă că nu am aşteptat nicio plată din partea Primăriei Poiana Lacului înainte de a livra marfa. Toată marfa care a ajuns la primărie a avut aviz de însoţire a mărfii şi notă de cântar, iar noi am făcut plata la balastiere anterior emiterii facturii către primărie. Deci se poate verifica… au luat şoferul, s-a dus şoferul şi a indicat unde s-a livrat piatra pe stradă.

Această situaţie nu este cauzată de rea-credinţă, ci de neîndeplinirea sarcinilor de serviciu la primărie şi incapacitatea angajaţilor acestei instituţii de a explica Curţii de Conturi procedura de livrare. Pentru că, dacă eu îi explicam auditorului de la Curtea de Conturi modul de lucru, era cu totul altceva.

Să lăsăm instituţiile să-şi facă treaba, n-am nicio problemă, sunt toate puse la dispoziţia lor, colaborez cu dânşii. Va demonstra legiuitorul ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat. În proporţie de 90% eu zic că finalizarea cercetărilor este destul de rapidă, pentru că eu am pus la dispoziţia anchetatorilor absolut toate documentele. Şi nu vreau să vorbesc mai mult, pentru că mi-e teamă să nu jignesc pe cineva.” – a mai spus patronul firmei Pro Mineral Prospect.

► Patronul firmei cercetate de Poliţie – fost director la firma lui Dan Neagoe

Dumitru Bogdan Ionel este managerul Pro Mineral Prospect SRL, firmă înfiinţată în 2016, care intermediază, comisionează şi distribuie calcar, filer de calcar și produse de balastieră, cu afaceri de 2,6 milioane lei în 2021. Fost angajat al Agenţiei Judeţene de Ocupare şi Formare Profesională, a intrat în afaceri cu agregate minerale în 2007, prin firma Bora Logistic Grup SRL. Vreme de aproximativ doi ani, a fost director comercial al Mega Com Agregate, una dintre firmele controversatului om de afaceri Daniel Neagoe, apropiat al lui Liviu Dragnea şi trimis în judecată într-unul dintre dosarele acestuia.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

ZEUS SA – ţinta percheziţiilor DIICOT la Spitalul Judeţean şi la 7 primării

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole