anchetaonline.ro

Pericolul de pe masa de Crăciun: cazurile de trichineloză aproape s-au dublat în România

de | 20.12.2025 19:59 | Eveniment, Național

Un avertisment serios vine din partea Institutului Național de Sănătate Publică, chiar înaintea sărbătorilor: consumul de carne de porc netestată poate avea consecințe grave. Numărul cazurilor de trichineloză aproape s-a dublat într-un singur an, iar specialiștii atrag atenția că metodele tradiționale precum afumarea sau sărarea NU distrug parazitul. Testarea cărnii și prepararea corectă rămân singurele măsuri sigure pentru a evita îmbolnăvirea.

Perioada sărbătorilor poate veni cu reale pericole pentru cei care sacrifică porcul, dar nu testează carnea înainte de a o consuma, atrage atenția Institutul Național de Sănătate Publică. Carnea de porc netestată poate provoca trichineloză.

Institutul Național de Sănătate Publică avertizează că trichineloza este o boală parazitară gravă, iar oamenii pot contracta boala după ce consumă carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale care conțin parazitul, Trichinella.

România a înregistrat în anul 2024 un număr de 57 cazuri de boală, de aproximativ două ori mai mare decât cazurile înregistrate în 2023 și de aproximativ 4 ori mai mare decât în 2022 (în 2023, 31 cazuri, iar în 2022, 16 cazuri), conform datelor INSP.

Simptome

Simptomele pot apărea la una sau două zile după consumul cărnii contaminate și includ febră, dureri musculare, greață și edeme faciale. În forme grave pot apărea complicații cardiace și neurologice.

Cei de la INSP atrag atenția că se recomandă prezentarea la medic sau la spital în cazul în care o persoană, după ce a consumat sau a gustat carne de porc sau de vânat insuficient preparată termic, manifestă cel puţin trei dintre următoarele simptome:

  • febră,
  • sensibilitate şi dureri musculare,
  • diaree,
  • edem facial,
  • hemoragii subconjunctivale, subunghiale şi retiniene.

Sărarea, afumarea sau uscarea nu distrug parazitul

Specialiștii transmit câteva măsuri utile de prevenire a îmbolnăvirii la nivelul gospodăriilor:

  • achiziționați animale din unități avizate sanitar veterinar;
  • aprovizionați-vă cu carne și preparate din carne din unități comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar;
  • trimiteți probe de carne din porcul sacrificat în gospodărie în centre autorizate ale autorităților sanitar- veterinare, pentru a se efectua examen microscopic (trichineloscopic) și consumați carnea doar după rezultatul negativ al examenului trichineloscopic;
  • trimiteți probe din carnea de vânat în centre autorizate ale autorităților sanitar- veterinare, pentru a se efectua examen microscopic (trichineloscopic) și consumați carnea doar după rezultatul negativ al examenului trichineloscopic;
  • nu consumați carnea, până când nu este complet gătită; procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spp;
  • gătiți carnea, carnea tocată și vânatul sălbatic, astfel înât să se atingă temperatura de peste 71°C în toată masa de carne (până carnea își schimbă culoarea din roz în gri);
  • curățați bine toate ustensilele care ating carnea;
  • curățați bine mașinile de tocat carne înainte și după folosirea acestora la tocarea cărnii de porc/vânat și curățați toate suprafețele și a intrumentele folosite în această activitate;
  • spălați-vă bine mâinile după manipularea cărnii crude;
  • evitați hrănirea animalelor cu resturi crude /măruntaie/sânge, provenite de la vânat/porc, prelucrați termic aceste produse din carne care urmează sa fie hrană pentru animale (de companie/ din gospodărie/porci).
  • preveniți apariția rozătoarelor în gospodăria în care se cresc porci.

”Atenție! Oamenii se îmbolnăvesc de trichineloză numai prin consumul de carne crudă insuficient gătită, provenită de obicei de la porcul din gospodărie sau comercializată inadecvat, neautorizată sanitaro-veterinar. Recomandarea fermă este de testare a cărnii de porc sau de mistreț.

O persoană bolnavă nu transmite boala altei persoane. Prezentați-vă la medic la primele semne de boală!”, atrag atenția specialiștii.

Sursă foto: Facebook Ministerul Agriculturii.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Adevărul despre COLESTEROL! Ulei de măsline sau floarea-soarelui? Răspunsul Mihaelei Bilic surprinde mulți români

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: