Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a raportat luni că 60 de focare de Pesta Rumegătoarelor Mici (PRM) sunt active la nivel național, majoritatea fiind concentrate în județul Tulcea. Dintre acestea, opt focare sunt în exploatații comerciale, 14 în exploatații comerciale de tip A, 37 în exploatații nonprofesionale, iar unul la o stână.
Boala virală gravă, care afectează ovinele și caprinele, nu prezintă risc pentru om, însă mortalitatea în rândul animalelor infectate poate atinge 70%. În județul Tulcea, sunt active 49 de focare în 10 localități, care afectează peste 212.000 de animale. Focare au fost confirmate și în județele Constanța( 9 focare în 6 localități în exploatații non profesionale cu un total de 6.865 de animale), Timiș (un singur focar într-o exploatație comercială cu un total de 12.500 de animale) și Ialomița (un singur focar într-o stână cu un total de 589 de animale).
ANSVSA impune reguli stricte pentru operatorii economici implicați în comerțul cu rumegătoare mici, cerându-le să respecte instrucțiunile DSVSA și să notifice orice suspiciune de boală. De asemenea, sunt prevăzute obligații suplimentare de testare în perioada evoluției PRM pentru a proteja efectivele de animale.
În ceea ce privește condițiile sanitare veterinare pentru comerțul (circulația intracomunitară și exportul) cu animale vii din specia ovină și caprină, informăm operatorii economici care desfășoară sau intenționează să desfășoare activități de comerț intracomunitar sau export cu rumegătoare mici că, pe perioada evoluției PRM în România, aceștia vor trebui să respecte, pe lângă regulile de certificare sanitar veterinară și obligații suplimentare de testare.”, transmite ANSVSA
foto descriptiv stiriagricole.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro