Aproape 2.000 de animale au fost salvate anul trecut de polițiști, informează Poliția Română.
Potrivit sursei citate, poliţiştii specializaţi în protecţia animalelor au efectuat peste 16.167 de controale și acțiuni, fiind emise 641 de ordine de plasare în adăpost pentru 1.900 de animale aflate în situații de pericol. Totodată, au fost întocmite 2.134 de dosare penale, efectuate 377 de percheziții și aplicate 19.057 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 10.229.020 de lei.
De asemenea, polițiștii au efectuat cercetări în 11.983 de petiții/sesizări și au intervenit la 1.009 sesizări primite prin apel la 112.
Poliția Română transmite că deținătorii de animale trebuie să respecte următoarele obligații:
► Orice câine, indiferent de rasă sau sex, trebuie identificat prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către A.N.S.V.S.A. până la vârsta de 90 de zile, dar și mai târziu, dacă până la acea vârstă nu s-a putut din diferite motive.
►Identificarea se realizează de către un medic veterinar la solicitarea deținătorului câinelui și poate fi realizată atât la un cabinet veterinar cât și la domiciliu. Microcipul nu este vizibil pe corpul câinelui, însă ne ajută să stabilim toate datele privind identitatea proprietarului, locul de cazare al animalului, statusul medical, trasabilitatea animalului în cazul în care a fost deținut de către altcineva în trecut, etc. Amenda pentru neidentificarea unui câine este de la 5.000 lei la 10.000 de lei.
►Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 155/2001 prevede la art. 13^2 obligativitatea sterilizării câinilor cu sau fără stăpân, aparținând rasei comune și metișii acestora. La fel ca pentru nemicrocipare, amenda pentru nerespectarea acestei obligații este de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.
Pentru bunăstarea animalelor pe care le dețineți este necesar să le asigurați acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, următoarele:
►un adăpost corespunzător pentru a-i putea feri de eventualele intemperii (frig, ploaie, căldură excesivă);
► hrană şi apă suficiente pentru a avea o creștere sănătoasă;
► posibilitatea de mişcare suficientă;
►îngrijire şi atenţie;
►asistenţă medicală, prin care se înțelege atât cea profilactică (deparazitare, vaccinare antirabică), cât și cea curativă (animalele pot avea unele boli, accidente care necesită consult medical de specialitate).
Pentru nerespectarea acestor aspecte, amenda este între 3.000 de lei și 12.000 lei.
Pentru nesupravegherea și neasigurarea animalelor, lăsându-le libere pe stradă sau în alte spații publice, ce pot prezenta un pericol pentru alte persoane sau bunuri, amenda contravențională este între 100 de lei și 500 de lei.
Deținătorii câinilor periculoși și agresivi au mai multe obligații decât ceilalți iubitori de animale.
Aceștia sunt clasificați în 2 categorii:
- categoria I, în care intră câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câinii de tipul Pitbull, Boerbull, Bandog şi metişii lor,
- categoria II, în care intră câinii din rasele Staffordshire, Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Rottweiller, Tosa, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Potrivit sursei citate, deținătorii acestor animale trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu și să nu fi fost condamnat, pentru săvârşirea unei infracţiuni contra unei persoane.
De asemenea, ei sunt obligați să își înregistreze câinii la sediul poliției în a cărei rază este deținut câinele și la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, să pună la intrarea în imobil o plăcuță cu avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”.
De asemenea, proprietarii de câini periculoși au obligaţia să depună la sediul poliţiei, unde este situat imobilul în care este deţinut câinele, o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la articolul 1, precum şi o declaraţie pe propria răspundere, care să cuprindă numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip, efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, efectuarea sterilizării câinilor periculoși, prevăzuți la categoria I și existenţa unei asigurări de răspundere civilă, pentru eventualele pagube produse de câinii periculoși din categoria I.”, transmite Poliția Română.
Cetățenii sunt încurajați să sesizeze autoritățile în cazul în care observă animale aflate în situații de pericol. În cazuri urgente, trebuie apelat numărul 112, iar pentru situațiile non-urgente, sesizările pot fi trimise prin secțiunea de Petiții online de pe site-ul Poliției Române.
Foto descriptiv adevarul.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro