Update 2: 20: 47
De de la începerea procesului de votare au fost sesizate 244 de posibile incidente electorale.
Dintre acestea, 163 sunt confirmate, 11 sunt în curs de cercetare și 70 nu s-au confirmat.
Totodată, 15 sesizări au fost redirecționare către AEP, BEC şi birouri electorale județene.
Potrivit MAI, în ceea ce privește tipul de fapte sesizate, 44 de sesizări au fost cu privire la fotografierea sau filmarea buletinului de vot, 35 de sesizări au fost legate de continuarea propagandei electorale și 20 de sesizări de comercializare sau consum de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare.
Update 1 17:40
Peste 100 de sesizări privind posibile fraude electorale! Vot multiplu, agresiuni și propagandă ilegală în ziua alegerilor
Ministerul Afacerilor Interne transmite că până la acest moment au fost sesizate 140 de posibile incidente electorale, dintre 43 nu s-au confirmat.
Zece dintre sesizări sunt în curs de cercetare, iar șapte au fost redirecționate către Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă.
Potrivit MAI, aproape 30 dintre sesizări au fost legate de fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot, iar alte aproximativ 20 de sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale.
Printre cazurile aflate în atenția MAI se numără un incident din județul Ilfov, unde președintele unei secții de votare a sesizat neconcordanțe între numărul de alegători care au votat și numărul de semnături din tabelul electoral.
La Drobeta Turnu Severin, un bărbat a sesizat faptul că o persoană transportă alegători la o secție de votare. În cauză se continuă verificările.
La Mehedinți, o femeie a reclamat că a fost agresată fizic de un membru al comisiei de vot, în timp ce încerca să filmeze în secția de votare. Polițiștii au stabilit că femeia a fost îmbrâncită după ce i s-a cerut să înceteze filmarea. A fost întocmit dosar penal pentru lovire sau alte violențe.
În Câmpina, un bărbat a fost semnalat că un microbuz cu numere din Vrancea transporta persoane în scop electoral. Poliția a constatat că vehiculul transporta 44 de elevi și profesori, aflați într-o excursie planificată.
La Vâlcea, o formațiune politică a reclamat că un microbuz școlar era folosit pentru transportul alegătorilor. Din verificări, aspectele sesizate nu au fost confirmate de polițiști.
În județul Teleorman, doi bărbați din aceeași localitate sunt cercetați pentru infracțiunea de vot multiplu după ce ar fi votat de două ori.
În Oradea, o persoană a reclamat că i-a fost împiedicat dreptul de vot. Ulterior, alegătorul și-a exercitat votul într-o altă secție. Poliția face cercetări pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
O femeie din municipiul Brăila este cercetată pentru fraudă la vot. A votat, dar ulterior s-a constatat că și-a pierdut cetățenia română, deci nu mai avea drept de vot.
Știrea inițială
Ministerul Afacerilor Interne a transmis că de la începerea procesului de vot și până la acest moment au fost semnalate șapte posibile incidente electorale, dintre care două sunt fapte de natură penală comise de aceeași persoană.
Două sesizări sunt în curs de verificare, iar alte două au fost redirecționate către Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă pentru că nu erau de competența MAI.
Printre cazurile aflate în atenția MAI se numără un incident înregistrat la Câmpia Turzii, unde o femeie a încercat să voteze folosind actul de identitate al altei persoane. Poliția a deschis o anchetă pentru fals privind identitatea și tentativă de fraudă la vot.
În Pitești, un cetățean a sesizat prezența părinților săi, decedați, pe listele electorale, însă în urma verificărilor, reclamația nu s-a confirmat.
Un alt caz a fost raportat în Constanța, unde o persoană a fost surprinsă fotografiindu-și buletinul de vot, susținând ulterior că nu știa că acest gest este interzis.
Totodată, purtătorul de cuvânt al MAI a oferit clarificări cu privire la o situație apărută în această dimineață la o secție de votare din Mogoșoaia, județul Ilfov. În jurul orei 8:00, după exercitarea votului de către patru persoane, în prezența reprezentanților mass-media, președintele biroului electoral al secției a cerut intervenția polițiștilor pentru ca jurnaliștii să se retragă în spațiul special amenajat pentru declarații de presă.
Solicitarea a venit în contextul în care prezența prelungită a acestora în incinta secției bloca accesul celorlalți alegători.
La intrarea în secție fusese deja afișat un anunț care interzicea interviurile în interiorul spațiului de votare și avertiza că nerespectarea acestei reguli atrage îndepărtarea imediată a celor în cauză.
Foto descriptiv .istockphoto.com
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Toate secțiile de votare din România și diaspora sunt deschise. Vezi prezența!