Peste 1600 de accidente cauzate de șoferi fără RCA în primele 9 luni din 2024

de | 22.10.2024 23:40 | Național, Lifestyle

  • Doar șapte din zece mașini înmatriculate în România au RCA

Situație alarmantă în România! Anul acesta au fost peste 1600 de accidente provocate de șoferi care au circulat fără asigurarea auto obligatorie RCA.

Conform datelor comunicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la solicitarea HotNews.ro, anul trecut, peste 2300 de dosare de daună au fost deschise în urma accidentelor produse de acești șoferi, iar despăgubirile plătite au depășit suma de 20 de milioane de euro.

Victimele accidentelor în care sunt implicate mașini neasigurate se pot adresa Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR) pentru a solicita despăgubiri. Aceste despăgubiri sunt acoperite dintr-un Fond național de protecție, la care contribuie toți asigurătorii autorizați să vândă polițe RCA. Fondul este gestionat de BAAR, având rolul de a proteja victimele accidentelor cauzate de vehicule neasigurate.

Despăgubiri semnificative în primele nouă luni din 2024

În primele nouă luni ale anului curent, Biroul Asigurătorilor Auto a deschis 1610 dosare de daună pentru accidente provocate de șoferi fără asigurare RCA. Valoarea totală a despăgubirilor plătite din Fondul național de protecție a fost de 87,2 milioane lei, echivalentul a peste 17 milioane de euro, arată ASF.

Impactul lipsei asigurărilor RCA asupra pieței

Un aspect alarmant evidențiat de ASF este că lipsa asigurării RCA a conducătorilor auto vinovați duce la o creștere a obligațiilor de plată a despăgubirilor din Fondul național de protecție. Acest fapt sporește necesitatea de finanțare a fondului și, implicit, poate duce la creșterea contribuțiilor la acesta. ASF a subliniat că această situație poate fi transferată de asigurători în prețurile finale ale polițelor de asigurare auto, care sunt în prezent plafonate de Guvern din primăvara anului trecut, în urma falimentului Euroins.

Un alt factor îngrijorător este gradul de cuprindere în asigurare al parcului auto din România. Potrivit datelor ASF, la 30 iunie 2024, din cele peste 10,5 milioane de mașini înmatriculate în România, doar 7,5 milioane erau asigurate RCA, ceea ce înseamnă un grad de cuprindere de aproximativ 71,02%. După 1 octombrie 2024, numărul vehiculelor asigurate RCA a crescut la peste 7,6 milioane.

Despăgubiri masive în 2023

În 2023, valoarea despăgubirilor brute plătite de societățile de asigurare autorizate de ASF a fost de 3,1 miliarde lei pentru daunele plătite pe segmentul RCA. Fondul de Garantare a Asiguraților a aprobat suma de aproximativ 794 milioane lei pentru plata daunelor RCA în 2023, dintre care 757 milioane lei au reprezentat plățile efectuate ca urmare a falimentului societăților City Insurance și Euroins România.

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Femeie de 84 de ani amenințată cu moartea de propria nepoată

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: City Insurance | Euroins

Ultimele articole