Peste 40 de milioane de țigarete capturate de autorități în prima jumătate a anului în România

de | 05.08.2024 13:30 | Eveniment, Național

În prima jumătate a anului 2024, autoritățile române au confiscat peste 40 de milioane de țigarete de contraband, valoarea totală a acestora pe piața neagră fiind de peste 40 de milioane de lei.

Piața neagră a țigaretelor a depașit pragul de 10%, potrivit Novel Research, cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani.

Obiectivul BAT este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™), implicit prin sustinerea eforturilor de combatere a activitatilor de trafic ilicit

Din cele peste 40 de milioane de țigarete de contrabandă capturate în prima jmătate a acestui an peste 75% au fost înregistrate în zona de sud a țării.

Valoarea pe piata neagra a tigaretelor reținute se ridica la peste 40 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe platforma www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator in timp real al capturilor de tigarete de contrabanda din România.

stop contrabanda tigari

În acelasi timp, piata neagra a tigaretelor a crescut la nivelul lunii mai pana la 10,4% din totalul consumului, comparativ cu 9,8% la final de martie, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de cercetare Novel. Acesta este cel mai ridicat nivel al contrabandei din ianuarie 2020, ceea ce releva dinamica intensa a acestui fenomen in specularea conditiilor de instabilitate geopolitica si, implicit, nevoia continua de intensificare a eforturilor de combatere a contrabandei.  Un nivel scazut al traficului ilicit cu tigarete inseamna implicit si venituri mai mari la bugetul de stat.

De precizat că BAT, cel mai mare jucator de pe piata tutunului din Romania, este si unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat.

În anul 2023, pe fondul unei medii anuale a contrabandei de 8,2%, BAT România a avut o contributie totală de 10,8 miliarde lei în accize și taxe la bugetul de stat. Bugetul de stat al Romaniei pierde circa 2 miliarde de lei anual din cauza contrabandei cu tutun, sub forma de accize si taxe care nu au fost incasate.

Pentru prima data in ultimii 3 ani nivelul contrabandei cu tigari a depasit pragul de 10% din totalul pietei, iar acesta este un semnal serios de alarma privind nevoia de intensificare a eforturilor de monitorizare a traficului ilicit la granitele tarii. In acest context, salutam anuntul Ministerului de Finante privind operationalizarea sistemelor de scanare fixe si mobile in puncte de trecere a frontierei si asumarea ca pana la sfarsitul anului in vamile din Romania sa functioneze deja 9 astfel de dispozitive.

 

Cresterea nivelului consumului de produse de pe piata neagra se traduce atat in pierderi majore pentru bugetul statului, cat si intr-un pericol real la adresa sigurantei consumatorilor. De aceea, masurile de combatere a fenomenului traficului ilicit la frontierele tarii trebuie completate de un cadru fiscal stabil, corelat cu puterea de cumparare a consumatorilor si capabil sa asigure predictibilitatea fiscala necesara combaterii contrabandei, care afecteaza direct consumatorii romani, bugetul de stat, dar si companiile platitoare de taxe si angajatii acestora”, precizează Ileana Dumitru, Director Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT.

Ileana Dumitru BAT - Peste 40 de milioane de țigarete capturate de autorități în prima jumătate a anului în România

Potrivit Nanny State Index 2023, România aplică cele mai mari taxe pentru produsele din tutun raportat la veniturile populatiei și la puterea de cumparare, iar la polul opus, cu cele mai mici niveluri ale taxarii tutunului, se află țări precum Luxemburg, Austria sau Germania.

Marile capturi de contrabandă, reținute în 2024 în sudul țării

Cele mai mari capturi de țigarete de contrabandă, reprezentând 75% din totalul capturilor înregistrate până la nivelul lunii iulie, s-au înregistrat în zona de sud a țării, pe fondul prețurilor la țigări semnificativ mai mici în țările de la sudul granițelor României, transmit specialiștii.

Județele cu cele mai mari capturi au fost:

Teleorman (9,9 milioane de tigarete), Dolj (7,2 milioane de tigarete) și Giurgiu (5,3 milioane de tigarete). Și în județul Caraș Severin s-au înregistrat volume semnificative în 2024, o captură consistentî în urma căreia au fost reținute peste 5 milioane de țigarete de contrabandă a avut loc la inceputul lunii iulie.

România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic, iar fiecare container de țigari ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă, mai informează specialiștii.

Datele despre evolutia capturilor de tigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă BAT care are scopul de a susține eforturile autorităților, prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății.

Precizăm că această campanie este desfașurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română.

Campania „Stop contrabandă” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

 

Foto descriptiv: Economica.net

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Aproape o mie de amenzi și peste 500 de avertismente, date de jandarmii argeșeni în primele șase luni din 2024

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Austria | Dolj | Germania | Giurgiu | Teleorman